Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék pénteken jogerősen egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt az altatóorvost, aki még 2016-ban egy műtét alkalmával rosszul intubálta idős női betegét, aki ennek következtében kómába esett, majd elhunyt.

A Horváth Géza, bíró vezette büntetőtanács másodfokon helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság 2019 májusában meghozott végzését, miszerint a vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ítélte el.

Az elsőfokú bíróság a férfit két évre eltiltotta az aneszteziológiai orvosi foglalkozás végzésétől és előzetes mentesítésben is részesítette.

A 68 éves asszonyt inkontinenciaproblémája miatt 2016. május 18-án operálták meg a nyíregyházi kórházban.

A beteg altatását a vádlott és asszisztensei végezték és a beavatkozáshoz szükséges lélegeztető csövet az orvos gondatlanságból a légcső helyett a nyelőcsőbe vezette le, hibáját azonban nem észlelte. A fellépő nehéz légzése miatt a beteg gyógyszereket kapott, állapota viszont nem javult, oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott, így tíz perc után újra kellett éleszteni.

A rosszul elhelyezett tubust az időközben a műtőbe érkező másik aneszteziológus vette észre, aki kicserélte és az eszközt a légcsőbe helyezte. A sikeres újraélesztés ellenére a beteg kómába esett, amiből már nem ébredt fel, 2017. március 11-én meghalt a kórházban.

A vádlott az eljárás során végig tagadta bűnösségét, illetve azt is vitatta, hogy a műtét során bármilyen szabályszegést követett volna el.

A férfi és ügyvédje az elsőfokú bíróság ítélete ellen az eljárás megismétlése, valamint felmentés miatt nyújtott be fellebbezést, de a másodfokú bíróság mindkét indítványt elutasította.

Az ítélet indoklásában elhangzott, téves lélegeztetés történt és téves diagnózist állított fel a vádlott, valamint nem ellenőrizte az eszköz helyes helyzetét sem.

“Egy gyakorlott orvosnak ugyanis már hallgatózással észlelnie kellett volna a problémát, a vádlott azonban az ennek ellenőrzésére szolgáló kapnográf műszer jelzéseit sem vette figyelembe” – mondta a bíró.

Horváth Géza megjegyezte, az elsőfokú bíróság körültekintően felderítette az ügyet, a szakértői véleményeket és a bizonyítékokat helyesen értékelte, következésképpen a törvényszék nem látta szükségesnek a további bizonyítást vagy az eljárás megismétlését, de a vádlott felmentését sem tartotta indokoltnak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként – az aneszteziológia területét kivéve – így tovább dolgozhat. Az ítélet már jogerős.