Míg némely vallások esetében a családalapítás engedélyezett , másoknál kifejezetten tiltva van az egyházi személyek számára, hogy megházasodjanak. Számukra egy szerelmi viszony és ezzel járó nemi kapcsolat teljes mértékben tiltott, hogy minden szeretetüket az Úrnak szentelhessék.

Reverenda papi eskü ide vagy oda, az élet számtalan nem várt fordulattal szolgálhat, amire az Úr szolgái sem készülhetnek fel.

A közép-olaszországi Todi egyházmegyében viszont örökre emlékezni fognak arra az ominózus napra, amikor is lelkivezetőjük a szentmise kellős közepén vallotta be a hívőknek és a püspöküknek, hogy bizony szerelembe esett.

A vasárnapi szentmisét tartó Riccardo Ceccobelli atya, aki elárulta már hosszú-hosszú ideje táplál gyengéd érzelmeket egy hölgy iránt.

“A szívem szerelmes lett, de az Úrnak tett eskümet soha nem szegtem meg. Most viszont szeretném megtapasztalni ezt a szerelmet.” – mondta Ceccobelli felettesének, Gualtiero Sigismondi püspöknek a mise végén , és egyben kérte , hogy oldozza fel a szolgálat alól.

A helyi média szerint az egyházfőt ezután felfüggesztették kötelességei alól, és elindították az eljárást, mely biztosítja számára a civil életbe, világi államba való visszatérést.

A püspök hivatalos az alábbi nyilatkozatot tette :

“Hálás vagyok Don Riccardonak az eddig nyújtott szolgálatáért. Kívánom élete legyen boldog, derűs és békés. Köszönöm, hogy döntését ő maga közölte velem.”

A Corriere della Sera olasz magazin szerint Todi városában sokan tudtak a pap valódi érzéseiről:

“Pletykák keringtek arról, hogy Don Riccardot egy nővel látták” – közölte az olasz napilap.

A médiában és az egyházmegye sajtóközleményében sincs bővebb információ az ominózus hölgyről, akiért Riccardo úgy döntött szögre akasztja a reverendát.

“Nem maradhatok következetes, átlátható és korrekt vele (az egyházzal) szemben, mint eddig mindig” – mondta az egykori tiszteletes .

Az atya a helyes lépés mellett döntött , hiszen annak az egyházi személynek , akit tetten érnek , hogy megszegi a papi esküjét , súlyos következményekkel kell szembe néznie. Ez lehet teljes felfüggesztés , vagy egy új egyház községbe való áthelyezés is. De előfordult már olyan eset is , hogy az egyházi személyt kártérítés megfizetésére kötelezték.

A papi hivatásról való lemondás, persze nem jelenti azt, hogy az adott személy egyből megkezdheti felszabadultan élni civil életét. A cölibátus feladása egy hosszú folyamat a hívó személy számára.

Tény, hogy ez egészen ritka, mivel az egész procedúra nagyon hosszú és időigényes folyamat , azonban a történelem során előfordult már olyan eset is, hogy a szentszék felmentést adott egy papnak például a cölibátus terhének viselése alól.

A felmentést igénylő papnak meg kell kérnie felettesét, hogy továbbítsa az ilyen kérésére vonatkozó dokumentációt a Szentatyának, és a Szentszék hozza meg a végső döntést, arról hogy megadja-e az említett felmentést.

Ha valaki ezt megszerzi, az mentesül minden büntetés alól és nyugodt szívvel élhet házas valamint nemi életet a papi hivatás mellett is.

Riccardo néhány szóban nyilatkozott kedveséről , melyből kiderült , hogy kapcsolatuk nem csupán egy fellángolás.

“Négy éve ismerjük egymást, a plébánián találkoztunk. Tavaly szeptember óta valami örökre megváltozott bennem. Az elején mindent megtettem, hogy kordában tartsam az érzéseimet, reméltem, hogy talál magának egy férfit, de minden eltelt napomon egyre rosszabbul éreztem magam.”

A hölgyet Laurának hívják és ő maga is hívő ember.

Riccardo Ceccobelli-t később jövőbeli terveiről is faggatták, terveznek-e újdonsült kedvesével házasságot kötni esetleg családot alapítani, melyre az egykor atya így válaszolt :

“Igen, ha Isten úgy akarja, de még az elején vagyunk, akár egy hét múlva is véget érhet. Gyerekként kilenc barátnőm volt, de több mint húsz éve nem volt kapcsolatom. Ő erős nő: sokszor mondta nekem: “Ha le akarsz mondani, tedd meg.” És most megtettem. És szabadnak érzem magam ”.