Hirdetés

Az alapvető higiéniánkhoz tartozik a füleink rendszeres tisztítása is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy érdemes odafigyelni a rutin művelet elvégzésese közben a füleink által küldött jelzésekre. A fülzsír ugyanis védelmi funkcióval bír, és adott esetben felhívhatja a figyelmünket bizonyos egészségügyi problémákra is. A használt fülpiszkáló segítségével könnyedén megvizsgálható az eltávolított fülzsír színe, melyek változata különböző jelentéssel bírnak. Hogy melyek ezek a következő 8 pontot végigolvasva megtudhatod.

  1. Szürke színű fülzsír

Ha a fülzsír minden egyéb tünet nélkül szürke színű, nincs miért aggódni. Az okozója valószínűleg csak a por.

Ez a fülzsír szín jellemzően a városlakók számára lehet ismerős, ugyanis a városokban a levegő meglehetősen szennyezett , így itt gyakrabban fordulhat elő , hogy ezzel a színnel találkozunk fültisztítást követően.

2. Fülzsír vérnyomokkal

Ha fültisztítás közben vérfoltokat fedezel fel a fülpiszkálón, az a dobhártya sérülésére utalhat. Ebben az esetben a fertőzés veszélye igencsak magas, ami akár fülgyulladáshoz is vezethet így, ha ilyen tüneteket tapasztalsz , mindenképpen keresd fel az orvosodat.

3. Barna színű fülzsír

Ha szokatlanul nagy mennyiségű és sötét , barna színű fülzsírt látsz a fültisztítón, az arra utalhat, hogy a szervezetet egy stresszes időszakon ment keresztül , ezért próbálj meg néhány napot nyugodt és békés környezetben tölteni és kipihenni a fáradalmakat.

4. Fekete színű

Ha csupán egyszer fordult elő, akkor nincs miért aggódni. Abban az esetben azonban ha további tüneteket is észlelsz mint az erősteljes viszketés , akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával , hiszen a fülzsír fekete színe gombás fertőzést is jelezhet.

5. Fehér színű fülzsír

A fülzsír fehér színe azt jelezheti, hogy a szervezet számára hiányoznak fontos vitaminok és mikroelemek, különösen a vas és réz. Ebben az esetben érdemes beépíteni az étrendedbe a különböző hüvelyeseket és odafigyelni a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelre.

6. Kellemetlen szagú fülzsír

Az erőteljes kellemetlen szagú fülzsír a középfül gyulladására utalhat. Ha a szagon kívül tapasztalsz egyéb tüneteket is mint a különféle zajokat vagy füldobolás akkor mindenképp érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.

7. Folyékony fülzsír


Ha a fülzsír állaga a közelmúltban jelentősen megváltozott, ez jelezheti egy gyulladásos folyamat kezdetét is Érdemes időpontot egyeztetni egy szakemberrel.

8. Száraz fülzsír

A fülzsír szárazságának legegyszerűbb magyarázata a zsírok hiánya a szervezetben. Emellett további az okai lehetnek a dermatitis vagy más bőrbetegségek , amelyek kiválthatják a fülszárazságot.