Hirdetés

Többször írtunk már arról, hogy vannak a világon olyan filmek és sorozatok, melyek teljesen más néven futnak egyes országokban. Sőt akadnak olyan Hollywoodi filmek, melyeket bizonyos országban átalakítanak, mert nem felel meg bizonyos normáknak. Például a népszerű Sailor Moon animet Japánban hivatalosan fiatal felnőtteknek készítették, míg itthon Magyarországon gyerekeknek adták le a TV-ben. A stúdió kicsit átalakított egy-két jelenetet, hogy ne tűnjön nagyon kihívónak, így semmi akadálya nem volt annak, hogy leadják a fiatal korosztálynak. Viszont nemcsak a filmiparban variálnak gyakran a jeleneteken vagy néven, hanem más iparágban is, például a kereskedelemben. Akadnak olyan márkák, termékek melyek teljesen más néven vannak jelen a világban. Ilyen például a mindenki által ismert Lay’s, Axe vagy Rexona. Mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek, milyen neveken lehet megtalálni a legnépszerűbb termékeket mind a külföldi országokban és mind Magyarországon.

1, Burger King

A Burger King nevű cég legelőször az USA-ban jelent meg még 1954-ben, majd hipp-hopp világméretűvé nőtte ki magát, csak úgy, mint konkurens társa a McDonald’s. Sorra nyíltak az éttermek de nemcsak egy országban, hanem nagyon sokban. Amerika és Európa-szerte mindenhol jelen volt, még Magyarországra is betört. Mikor tovább akartak terjedni Ausztráliába kiderült, hogy már létezik egy cég azon a néven, csak nem tudtak róla. Így kénytelenek voltak nevet váltani, ezért a kenguruk hazájában Hungry Jack’s néven futott tovább a gyorsétterem.

2, Axe

Az Axe nevű világmárkát 1983-ban hozta létre az úgynevezett Unilever cég Franciaországban. Pechükre több országban is foglalt volt már ez a név, így azokban sajnos nem ezen a néven futtatták termékeiket. Olyan országokban változtattak nevet, mint Ausztrália,, Írország, Új-Zéland, Kína és az Egyesült Királyság. Utóbbinál jelentésbeli probléma is volt, mivel az “ax” szó ott fejszét jelent. Ebből kifolyólag aligha tudtak volna az illatszerre asszociálni. Ezért az imént felsorolt országokban Lynx néven fut.

3, Danone

Ha hiszed ha nem a hazánkban ismert és népszerű tejtermék márkát egy Isaac Carasso nevű spanyol orvos hozta létre. A férfi fiáról, Danielről nevezte el a céget. Mikor elkezdtek Amerikában terjeszkedni úgy döntöttek, hogy egy kicsit amcsisabbá teszik a brand hangzását, így lett belőle “Dannon”. Ám az amerikaiak vétettek egy nagy hibát. Tévesen jegyezték be, mert két szóra bontották “Dan”-re és a “one”-ra. Így lett belőle “Danone” a “Dannon” helyett. Kicsiny hazánkban is a Danone márka terjedt el, nem pedig a “Dannon”.

4, Rexona

A fent említett Unilever cég úgy tűnik, hogy el van átkozva, ha névválasztásról van szó, ugyanis nemcsak az Axe nevű termékeit kellett bizonyos országban átneveznie, hanem a Rexonat is. Míg a világ legtöbb országában, többek között Magyarországon is ezen a néven fut, addig az Egyesült Királyságban “Sure”, az USA-ban “Degree”, Japánban “Rexena” és Dél-Afrikában “Shield” néven lehet megtalálni. ez talán még kacifántosabb, mint az Axe-nál hisz ebben az esetben négy másik névvel kellett illetnie.

5, Mr. Clean

Az egész világon ismerik ezt a tisztítószer márkát annyi különbséggel, hogy mindegyikben más és más néven fut. Eredetileg a Mr. Clean nevet kapta, amit Amerikában így is használnak, ám számos országban átnevezték. Például Németországban “Meister Proper”, Franciaországban “Monsieur Propre”, Mexikóban és Latin-Amerikában “Maestro Limpio”, Olaszországban “Mastro Lindo”, az Egyesült Királyságban és Írországban “Flash”, hazánkban pedig Mr. Proper.

6, Crest

A Crest nevű fogápolási terméket 1955 óta gyártja a Procter & Gamble vállalat. Ezen a néven csak néhány országban lehet kapni, míg a többi országban például Németországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Oroszországban és Magyarországon Blend-a-med néven lehet megtalálni. Aki nagyon ügyes és nyitott szemmel jár illetve ha nagyon ezt akarja használni, az megtalálhatja bizonyos weboldalakon és berendelhet belőle, mivel hazánkba postáznak.

7, Dove

A Dove nevű csokoládét az egész világon ismerik és a legtöbb országban könnyedén hozzá is lehet jutni, bizony még Magyarországon is. Néhány országban viszont akkor sem lehet megtalálni, ha minden boltot körbejárnak érte, mivel teljesen más néven fut. Az Egyesült Királyságban, Egyiptomban és Indiában “Galaxy” néven lehet megtalálni a boltok polcain. Hazánkban egyébként nemcsak ezt a csokoládét hívják Dove-nak, hanem egy nagyon népszerű és közkedvelt szépségápolási márkát is. Tehát ha meghallod Dove mindig kérdezz rá, melyik.

8, Twix

A sokak által kedvelt Twix csokoládét 1967-ben kezdték el gyártani az Egyesült Királyságban. Eleinte azonban nem ezen a néven került forgalomba. Kezdetben a “Raider” nevet viselte, és csak idővel nagyjából 1979-ben nevezték át a terméket Twixre, mivel beimportálták Amerikába. Igaz több európai országban még ma is Raider, de Magyarországon például Twixként forgalmazzák.

9, Lay’s

A Lay’s brandet az Egyesült Államokban hozták létre, mely 1965 óta a PepsiCo tulajdonában van. A világ legtöbb országában, például Magyarországon is, Lay’s néven lehet megtalálni. Ennek ellenére van pár ország, ahol más és más néven forgalmazzák. Az Egyesült Királyságban és Írországban például “Walkers”, Ausztráliában “Smith”, Egyiptomban és Nyugat-Balkánon “Chipsy”, Izraelben “Tapuchips”, Kolumbiában “Margarita”, Mexikóban “Sabritas” és Kanadában “Hostess”.

Ti tudtatok ezekről?