Sokan nem is gondolnak bele, hogy a körmök színe és állapota mennyi mindent képes elárulni egy ember egészségi állapotáról. Ma már egyre több nő megy manikűröztetni, hogy szép és ápolt körmei legyenek. De vannak olyan emberek (jelen esetben azok a nők, akik nem élnek ilyen lehetőségekkel illetve a férfiak), akik rendszeresen látják, milyen változások következnek be körmeiken. Egyeseknek nagyon rossz állapotban van, ugyanis a folyamatos, hideg meleg váltakozás, a rágás, a nyalogatás ezek mind-mind rosszat tesznek neki. Számos jelet képesek adni, ami arra enged következtetni, hogy egészségi állapotunkkal valami nincs rendben. Annak érdekében, hogy kiderítsd a te körmeid milyen betegséget vagy panaszt jeleznek, olvasd el a cikkünket.

Ebből hasznos információkat tudhatsz meg.


1, Halvány körmök

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az elsápadt, színtelen körmöknek, pedig súlyos betegségre figyelmeztethetnek.

Például:
Anémia
Pangásos szívelégtelenség
Májbetegség
Alultápláltság

Ha nem figyelünk oda kellőképpen, akkor nagy problémák alakulhatnak ki.


2, Fehér színű körmök

Ha a körmök felületének 90 százaléka elfehéredik az arra enged következtetni, hogy májproblémáid vannak, esetleg hepatitis került a szervezetedbe. Célszerű azonnal orvoshoz fordulni, hogy kiderítsd valóban ez a betegség áll-e fenn. Amennyiben igen, meg kell tenni a szükséges lépéseket a gyógyulás felé.


3, Sárga színű körmök

A sárga színű körmök gombás fertőzés esetén fordulnak elő a leggyakrabban. Minél súlyosabb a probléma, annál visszább húzódik a körömágy és annál vastagabb lesz a körömlemez. Vannak bizonyos esetek, amikor ennél komolyabb betegség áll a háttérben, például pajzsmirigy vagy tüdőbetegségek, esetleg cukorbetegség vagy pikkelysömör. Mindképpen ajánlott orvoshoz menni vele, hogy kiderítsük a probléma igazi okát.


4, Kékes színű köröm

Biztosan sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent, ha a körömlemez kékes színűre változik el. Nos igazság szerint az annak a jele ha a szervezet nem jut elegendő oxigénhez. Ez arra enged következtetni, hogy valamilyen tüdőprobléma áll fenn, például tüdőtágulat. De vannak bizonyos szívproblémák is, amelyek köthetők ehhez a körömhöz.


5, Bordázott körmök

Ha a köröm felszíne valamilyen bordázott mintát foglal magába, akkor az lehet egy ízületi gyulladás korai jele is, de nincs kizárva, hogy pikkelysömöröd van. Ebben az esetben gyakori probléma lehet még a köröm valamint a köröm alatti bőr elszíneződése is. Célszerű lenne utánajárni vajon milyen betegség lapulhat a háttérben.


6, Törött vagy berepedezett körmök

Azoknak az embereknek, akiknek állandó jelleggel berepedezik és letörik a körme, pajzsmirigy betegségre lehet következtetni. De az sem kizárt, hogy gombás fertőzés következménye, ez abból is kideríthető, hogy a berepedezett résznek milyen színe van. Ha sárgás, akkor nagy a valószínűsége az utóbbi problémának. Azért nem árt óvatosnak lenni és inkább szakemberhez fordulni.


7, Felpuffadt és piros körömágy

Abban az esetben, ha neked is fel van puffadva a bőröd a körmeid körül, az annak a jele lehet, hogy a körmeid be vannak gyulladva. Ha valamilyen fertőzés érte, akkor az is okozhatja a kipirosodást. A feldagadt rész érzékennyé válik, így célszerű szakember segítségét kérni, hogy milyen eljárással gyógyítható a felület.


8, Sötét vonalak a köröm alatt

Ha bármilyen jellegű sötét pöttyöt vagy csíkot látsz a köröm alatt, akkor azonnal menj orvoshoz. Ez annak a jele is lehet, hogy melanoma van a körömlemez alatt, ami a legveszélyesebb bőrráknak számít. Ne halogasd az orvost, mert sokkal súlyosabb következményei is lehetnek.


9, Rágott körmök

A körömrágás lehet egy régi szokás, de a szorongás és a depresszió jele is. Sajnálatos módon ez a rögeszmés kényszer rendellenességhez is vezethet. Célszerű mielőbb leállni a köröm rágásával, abban az esetben ha nem megy keress fel egy orvost, aki segít megszüntetni ezt a kellemetlen szokást.


Ha a fent említett tünetek valamelyikét tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy ne súlyosbodjon a probléma. Célszerű rendszeresen figyelni a köröm állagát és színét, hogy mihamarabb ki lehessen kezelni!