Hirdetés

Ha statisztikai adatokból szeretnénk kiindulni, akkor meg kell jegyeznünk, hogy az emberek nagy többsége nagyon rosszul mos. Miért is mondjuk ezt? Mert olyan dolgokat mosnak ki gyakran, amit nem lenne muszáj és olyan dolgokat hagynak ki a mosásból, amiket viszont sűrűbben kellene tisztítani. De, hogy melyek is ezek a holmik, tárgyak, ruhadarabok? Mostani posztunkból kiderül. Bónuszként pedig beraktunk pár eszközt, tárgyat…stb, amiket soha senki nem mos ki mosógépben, pedig ki lehetne, mert a gép nem csinál benne kárt, sőt, alaposabban megtisztítja.

1, Farmer és leggingsek

Sokan minden egyes héten kimossák a farmerjukat, amivel csak az a probléma, hogy ezzel kimossák a szövetben található festéket. Az alaposabb tisztítás érdekében, vannak, akik magas hőmérsékleten mossák őket, amivel azt érik el, hogy összemennek. Az egyik nagy farmermárka tulajdonosa azt javasolja, hogy ha lehet inkább kézzel mosd a nadrágjaidat, illetve olyan ritkán amennyire lehet. Charles V. Bergh a Levi’s igazgatója például már 10 éve nem mosta ki a farmernadrágját.

Amit sokszor kellene mosni azok a leggingsek. Mivel ezek könnyebben felszívják a verejtéket, így érdemes lenne őket két-három naponta tisztítani.

2, Sport melltartók és melltartók

Kutatások szerint a nők nagyjából két-három hetente mossák ki a fehérneműjüket, amit azzal indokolnak, hogy több garnitúrával rendelkeznek és nem mindennap hordják ugyanazt a darabot. Ezzel nemcsak a szövet épségét, hanem a melltartó formáját is hosszabb ideig tudják megtartani.

A sportmelltartókkal kicsit máshogy kell bánni. Az ilyen típusú darabokat minden használt után ki kell mosni, amit általában azért kell megtenni, mert jó nedvszívó képességgel rendelkeznek.

3, Fürdőszoba szőnyeg és törülköző

Egy átlagos fürdőlepedőt, amit napi szinten használ az ember nagyjából 3-4 használat után kellene kimosni, hogy a különböző mikroorganizmusok ne szaporodjanak el benne a nedves, párás környezet miatt. Annak érdekében, hogy gyakrabban tudd cserélni ezeket, célszerű jó pár darabot beszerezni belőle.

A fürdőszobában lévő szőnyegekkel már kicsit szigorúbban kell bánni. Mivel napi szinten lépsz rá és az bizony vizes marad, mely tökéletes közeget teremt mindenféle penész, gomba és más kórokozó számára, ezért heti szinten kell őket mosni. Ugyanez vonatkozik a WC elé letett szőnyegekre is, mivel arra akár cipővel is ráléphet az ember.

4, Nyári és téli sapkák

Amennyiben több téli sapkád van, akkor nincs szükség arra, hogy naponta vagy akár hetente mosd őket. Ilyenkor elegendő, ha havi szinten egyszer kimosod őket. Szerencse, hogy nagyon sok téli sapka lazán mosható mosógépben, így jelentősen megkönnyítve a dolgodat. Viszont ha új terméket szeretnél kimosni azért nézd meg előtte a címkéjét, hogy mit ír.

A nyáron viselt sapkákat ezzel szemben gyakrabban kell mosni, mivel a tikkasztó hőség miatt megizzad a bőr és a haj, emiatt sokkal gyorsabban szaporodnak el a kórokozók. Érdemes minden második használat után kimosni őket, de hideg vízben, hogy ne károsodjon az anyag.

5, Lepedő és ágyneműhuzat

A legtöbb mikroorganizmust, port, piszkot…stb a lepedők tudják összegyűjteni. Ezeket minden egyes forgásnál belélegzed, ami nem tesz jót az egészségnek. Sőt, nem kizárt, hogy nyálkahártya irritáció alakul ki általa. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, fontos, hogy legalább 10 naponta mosd a lepedőket.

A legtöbb ember nagyjából két hetente tisztítja az ágyneműhuzatait, amivel az a legnagyobb probléma, hogy az még több koszt vesz fel, mint a lepedő. Gondolj csak bele, hogy a smink, a legfelső elhalt hámsejtek, a korpa, a zsír és egyéb baktériumok halmozódnak fel, melyek szintén egészségügyi panaszok kialakulásához vezethetnek. A probléma megelőzése érdekében minden 5. nap ki kellene mosni ezeket.

6, Ágytakaró és pléd

A nagy ágytakarókat bőven elég, ha minden második hónapban mosod csak, aminek az az oka, hogy ez jóval kevesebbszer érintkezik bőrfelülettel.

A plédeket azonban sokkal gyakrabban kellene mosni, mivel gyakrabban takarózol vele, mint egy ágytakaróval.

7, Dzseki és kabát

Szakértők szerint a dzsekiket bőven elég minden harmadik hónapban kimosni, de csak hideg vízben, aminek az az oka, hogy nagyon ritkán érintkezik a bőrrel így nincs gyakori mosásra szükség. Ha tolltöltetű dzsekid van, akkor mindenképpen tegyél be pár teniszlabdát a dobba, így tutira nem tapadnak össze a benne lévő tollak.

A kabátokkal egy hangyabokányit máshogy kell bánni és a tisztításuk sem ugyanúgy működik. Sajnos a legtöbb kabátot nem lehet mosógépben mosni, csak tisztítóban. Mielőtt megszokásból bedobnád a mosógépbe mindenképp olvasd el a címkéjét, hogyan kell tisztítani.

8, Paplan és párna

Mivel a haj a legszennyezettebb részed, hisz tele van porral, zsírral, elhalt hámsejtekkel ezért onnan nagyon könnyedén be tud jutni a paplan és a párna szövetei közé a kórokozó, mikroorganizmus, baktérium. Arról nem beszélve, hogy a soha ki ne mosott paplanok és párnák mágnesként vonzzák magukhoz a poratkákat. Ezek nagyon könnyedén ki tudják váltani az allergiát. A párnákat minimum háromhavonta célszerű mosni, a paplanokat hathavonta.

9, Függöny és sötétítőfüggöny

Évente legalább egyszer kötelezően ki kell mosni a sötétítőfüggönyöket. Ennyi tisztítás képes meggátolni a különböző mikroorganizmusok elszaporodását.

A fényáteresztő függönyökkel másképp kell bánni tisztítás szempontjából is. Azokat minden hatodik hónapban ki kell mosni, mivel az utcáról beszálló piszok, por, füst, szmog megtelepedhetne a szövetek közt. A konyhában lévő függönyöket ennél is gyakrabban kell a pára, és olajos ételek készítési miatt.

Bónusz: Dolgok, amiket nem mertek betenni a mosógépbe, pedig lehet

Sportkiegészítők

A sportkiegészítők mindig piszkosak arról nem beszélve, hogy felszívják a nedvességet, izzadságot. Az olyan tárgyak is, mint a kesztyűk, könyök- és térdvédők rendszeres mosásra szorulnak, ennek ellenére sokan nem merik betenni a mosógépbe. Megoldás: Fogj egy mosóhálót és tedd bele ezeket a tárgyakat, majd simán dobd őket a mosógépbe. Válaszd ki a sport vagy a kímélő mosás programját és mehet a menet.

Jógaszőnyeg

A jógaszőnyegeket is rendszeresen kell mosni, mivel nemcsak a földön volt, hanem az izzadt, bacilusokkal telő bőröd is érintkezett vele. Nem kell mást tenned csak néhány törölközővel együtt bedobnod a gépbe és kímélő mosásra állítani.

Kitömött és műanyag játékok

Ha hiszed ha nem a játékokon sokkal-sokkal több baktérium található, mint gondolnád, ezért mindenképpen fontos, azok tisztítása. Bizony mind a plüss és mind a műanyag játékokat be lehet tenni a mosógépbe, csak utóbbihoz mosóháló szükséges. Ezeket is kímélő programra kell állítani, mert így biztos, hogy nem okozol benne kárt. Ez vonatkozik a gumiból, szilikonból készült játékokra is.

Zuhanyfüggöny

Sokan nem tudják, hogy a zuhanyfüggönyöket bizony lehet mosógépben mosni. Erre pedig azért van nagy szükség, mert a zuhanyfüggönyön rengeteg penész telepszik meg. A mosás során használj kis mennyiségű mosószert és egy teljesen átlagos mosási programot válassz mellé.

Kisállat ágyak és póráz

Furán hangzik, nem igaz?! Pedig hidd el ez az igazság, a kis kedvencek ágyait és pórázait is simán ki lehet mosni mosógépben. Persze elősör porszívózd le mindegyikről a szőrt, majd tedd egy párnahuzatba és egy átlagos programon mosd ki őket.