Testünk jeleket küld nekünk a problémákról és betegségekről, amelyeket gyakran nem is veszünk figyelembe. Egy nagyon hasznos érzékszervünk is képes előre üzenni, ha gond van és az nem más, mint a nyelvünk. Nagyon sok információval tud szolgálni az egészségeddel kapcsolatban. Ma ezeket szedtük össze, amire neked is jó lenne mostantól odafigyelni.

Eper vörös szín.

Ez arra utalhat, hogy nincs elegendő vitamin a szervezetedben. Ha a nyelv csillogó vagy eper piros színű, akkor azt jelenti, hogy nincs benned elég vas vagy B12-vitamin. Később a nyelv sima tapintásúvá válhat. Súlyos esetekben erős fájdalmak fordulhatnak elő forró italok és fűszeres ételek fogyasztása esetén.


Fekete vagy barna plakk.

A nyelv fekete vagy barna plakkja meglehetősen ijesztő lehet, ám a legtöbb esetben csak rossz higiéniát, dohányzást vagy sok kávé illetve fekete tea fogyasztást jelez. Így kellemetlen szag keletkezhet a szájban. Fel kell adni azokat a rossz szokásokat, amelyek a plakkot okozzák, és nemcsak a fogakat, hanem a nyelvet is naponta kell mosni.


Rengeteg fehér plakk.

A fehér plakk olyan, mint a túró, élesztő vagy candida fertőzés jele. Ez a plakk akkor jelenik meg, amikor a Candida albicans gomba túlságosan elszaporodik. Ennek okai különbözőek lehetnek: antibiotikumok szedése, cukorbetegség, gyenge immunrendszer vagy magas vérnyomás. Célszerű orvoshoz fordulni.


Repedezett nyelv.

A barázdált nyelv egyszerűen az öregedés jele lehet (igen, a nyelv is elöregedhet). Általában a repedések biztonságosak, de néha fertőzés is kialakulhat. Gombafertőzés közvetlenül kialakulhat a repedésekben, ami súlyos fájdalmat és égő érzést okozhat. A probléma megoldható gyógyszerekkel.


Kis fehér foltok a nyelven.

Annak a jele, hogy valami irritálja a nyelvet, például egy fog. De a foltokat a sejtek megnövekedett sejttermelése is okozhatja. Ha a pöttyök nem tűnnek el pár héten belül, menj el orvoshoz.


Vörös foltok és hólyagok.

A vörös foltok és hólyagok, amelyek hosszú ideig nem tűnnek el, valóban súlyos betegség tünetei lehetnek. Gyakran a nyelvrák jelei lehetnek. Azonnal orvoshoz kell fordulni.


Égő érzés.

Leggyakrabban a menopauzában lévő nőknél van jelentős hormonális változás. Ha ez a probléma jelentkezik, keresd fel orvosod. A másik ok lehet a rossz fogkrém használata is, mert egyes emberek allergiásak lehetnek bizonyos összetevőkre.


Gödröcskék és maszatosnak tűnő nyelv.

Ritka jelenség, de egyáltalán nem veszélyes. Ha nincs fájdalom, nem kell aggódni. Ám, ha mindenképp ki akarod vizsgáltatni az sem baj.


Fájdalmas sebek.

Ha fájdalmas sebekről van szó elképzelhető, hogy az szájpenész, ami gyermekeknél fordul elő leggyakrabban, de a felnőttek 20% -át is érinti. A sebek a stressz és a gyenge immunrendszer miatt alakulnak ki. Általában 2 héten belül eltűnnek. Ebben az esetben nem kell orvoshoz fordulni.