Hirdetés

Az életben mindenhol azt halljuk, hogy a szervezetnek rengeteg folyadékra van szüksége. Ám azt már kevesebben tudják, hogy ennek is vannak szabályai, amit szem előtt kellene tartani. Ezzel is, mint minden mással ártani is lehet, ha túlzásba visszük.

1. Lefekvés előtt nem ajánlott a vízfogyasztás. Ennek 2 oka is van. Ha túl sok folyadékot iszunk, az esti pihenésünk sem lesz zavartalan, hisz valószínűleg fel kell majd kelnünk meglátogatni a mosdót. Ez után a vissza alvás sem lesz egyszerű. A másik, hogy a vesék éjszaka lassabban működnek, mint nappal. Biztosan te is tapasztaltál már olyat, hogy reggelre az arcod és végtagjaid kicsit duzzadtabbak voltak. Ennek a víz elraktározása az oka. 

2. Sok orvos szerint az edzés közbeni vízbevitel nem tesz jót a szervezetnek. Mivel a gyakorlatok közben felhevülünk és kimelegszünk, a víz pedig hirtelen lehűt. Ennek a jelenségnek a mellékhatásai lehetnek a fejfájás, hányinger, szédülés. Ezért az orvosok az edzés utáni vízfogyasztást javasolják inkább mint a közbenit. 

3.A teljes vizeletürítés a túlzott hidratálás jele. Ha vizeletünk színtelen túl sok vizet fogyasztunk. Ebben az esetben lehetőség szerint, csak akkor igyunk ha szomjasnak érezzük magunkat.  

4. Fűszeres ételekre, soha ne igyunk vizet. Egy erős paprika fogyasztása a benne lévő kapszaicin nevű molekula által, égető érzést okoz. Mivel a kapszaicin nem poláris molekula csak más, nem poláros anyagokban oldható fel, mint a tej.

5. Az evés közben ivás elemi emésztést okozhat. Ez azért történhet, mert a szánkban evés közben termelt nyálka segíti az emésztést. Étkezés közben fogyasztott folyadék megzavarja a nyálelválasztást, ennek következménye, hogy szervezetünk sok emésztetlen étel halmoz fel.

6. A kerti tömlőből fogyasztott viz akkor is veszélyes lehet ha ahhoz ivóvíz tisztaságú vízcsap csatlakozik. Hisz ez egy nedves környezet, ahol szabadon megtapadhatnak a baktériumok, még ha nem is látjuk őket. Ezzel rengeteg kórokozó juthat szervezetünkbe, ami kárt tehet a működésünkben.   

7. A mesterségesen ízesített és édesített folyadékok fokozzák az étvágyat, és súlygyarapodáshoz vezethetnek.Tehát aki fogyni szeretne felejtse el ezeket.

8. A tengervíz fogyasztását mindenki tudja, hogy kerülni kell. De kevesen tudják, hogy miért.

Először is, a legtöbb parti viz emberi vírusokat tartalmaz. Ezért ha véletlenül a szájba jutna úszás közben, azonnal köpjük ki, ha nem akarunk egész vakáció alatt egy ronda kis betegséggel feküdni.

Másodszor, a tengervíz sós,ami szervezetünkből kivonja a tiszta vizet. Ez súlyos kiszáradást eredményezhet.

9.A túlzott vízfogyasztás alacsony nátriumszintet és kellemetlen mellékhatásokat eredményez. Káros lehet a vesék számára is és fontos összetevőket vesz el a vérből. 

Tévedés ne essék. A szervezetnek szüksége van a folyadék bevitelre, de ezt sem lehet túlzásba vinni. Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több. És ami még nagyon fontos, hogy ezeket a szabályokat szem előtt kell tartani ahhoz, hogy szervezetünknek ne ártsunk, inkább segítsük a működését.