Hirdetés

Ijesztő dolog lehet, ha elmegy az áram, főleg este. Ilyenkor a legtöbben a zseblámpához, vagy a gyertyához nyúlnak. Vigyázni kell azonban, mihez nyúlunk, mert sok esetben veszélyes lehet. Most összegyűjtöttük mi az, amire figyelni kell és mit érdemes tenni, ha esetleg áramszünet van a házban vagy a lakásban.

  1. Gyertya gyújtás

A legtöbben ehhez nyúlnak, de nem éppen a legbiztonságosabb dolog, ugyanis, ha éppen elfelejtjük, akkor ez balesetet okozhat. Felborulhat, szikrát kaphat valami körülötte.

2. Lemerül a telefon

Áramszünet esetén viszont ha lehet, ne kezdjük el a telefont nyomkodni, mert egy vészhelyzet esetén is fontos lehet, hogy tudjunk telefonálni, egy esetleges rosszullét esetén.

3. Az áramszünet esetén mindenképp ellenőrizzük le, hogy mindent kihúztunk-e a konnektorból és a hosszabbítóból. Túlfeszültség könnyen okozhat problémát a különböző elektromos készülékekben. Egy lámpát viszont mindenképp hagyjuk bedugva, hogy tudjuk, visszajött az áram.

4. Ne nyitogassuk felesleges a hűtőt

A hűtőt egy áramszünet esetén akár 4 óráig is képes hidegen tartani a benne lévő élelmiszereket, ha nem nyitogatjuk felesleges. Így ha lehet, ezt kerüljük el, vagy próbáljuk összeszedni a gondolatainkat és egy ajtónyitással kivenni a dolgokat, amikre szükségünk van.

5. Semmi esetre se kezdjük el kipakolni a fagyasztót, mivel áramszünet esetén még így is tovább tartja hidegen a benne lévő ételeket, mintha kivennénk. A fagyasztó ajtaja szigetel is, így bőven kitart addig, amíg visszajön az áram.

6. Az áramszünet nemcsak az otthonainkat érinthető, hanem bizony a közlekedést is. Így, ha éppen autóval vagyunk fokozottan figyeljünk a többi autósra is, elkerülve ezzel a balesetet.

Woman sticking arm out of the car window on roadtrip. Female driver hand feeling the air and freedom.

7. Sokan használnak otthon generátort, de fontos tudni, miként működik. A generátort szabad térben, de fedett helyen kell használni és különösen fontos utána járni, hogy hogyan és mihez csatlakoztassuk, nehogy áramütés érjen minket.

8. Az áramszünet esetén fontos, hogy legyen otthon víz. Ha már jó előre tudunk egy bejelentett áramszünetről, a legjobb ha feltankolunk palackos vizzel.

9. Időközönként ellenőrizzük le az otthoni zseblámpákat, hogy működnek-e, vagy nem merült-e le az elem. Sokkal jobb előre felkészülni, mint sötétben keresni az elemet.