Hirdetés

Modern életmódunk annyira hektikus, hogy alig találunk időt arra, hogy megálljunk és figyeljünk a testünket. Ha valami megváltozik a testünkben, nem vesszük észre, vagy csak azt gondoljuk, hogy minden rendben van, ez csak átmeneti állapot. De vannak olyan tünetek, amelyek súlyos betegségeket jelezhetnek, amiket egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mielőbb orvoshoz kell vele fordulni. Lássuk ezeket a tüneteket, hogy az összes nőben tudatosuljon, milyen jelzésekre kell odafigyelni.

Megmagyarázhatatlan fogyás.

Ha hirtelen fogyni kezdesz étrend változás és testmozgás nélkül, akkor arra bizony figyelmet kell fordítania. Az okok különbözőek lehetnek: krónikus stressz, cukorbetegség, rák stb. Javasoljuk, hogy azonnal keresd fel orvosod.

Krónikus fáradtság.

Néha mindannyian kimerültnek érezzük magunkat egy-egy álmatlan éjszaka után, ez tök normális, de ha több mint két hétig fáradt vagy, akkor jobb, ha felkeresed az orvosodat. A pajzsmirigy-problémák, szívbetegségek vagy D-vitamin hiánya s okozhat efféle tüneteket.

Emlőváltozások.

Minden nőnek évente legalább egyszer, mammográfiai vizsgálaton kellene részt vennie. Ha te észreveszel bármilyen változást (szín, forma, csomók stb.), akkor fel kell keresned a nőgyógyászod vagy a háziorvosod.

Légzési elégtelenség és szédülés egy egyszerű gyakorlat során.

Ha a könnyű fizikai aktivitás, mint a 2. emeletre történő felmászás, szédülést és légszomjat okoz, javasoljuk, hogy látogass el az orvoshoz, mert ezek a tünetek jelezhetik az asztmát vagy a szívbetegségeket.

Magas pulzusszám.

Nem kell orvoshoz fordulnod, mikor idegesség vagy edzés során gyors szívritmust tapasztalsz. De ha folyamatosan ilyen tüneteket produkálsz, még nyugalmi állapotban is, mindenképpen menj el orvoshoz. Ezek ugyanis a szívritmuszavar tünetei is lehetnek.

Anyajegy változás.

Ha észrevettél egy új és szokatlan anyajegyet vagy egy régit, aminek alakja vagy színe megváltozott, akkor mindenképp látnia kell egy szakembernek. Ha túl sok időt töltesz a napon, fordíts rá még nagyobb figyelmet.

Puffadás.

Egy egészséges vacsora után normális ha az ember felpuffad. De ha a puffadás nem kapcsolódik semmilyen étkezéshez, petefészekkel kapcsolatos problémákat jelenthet. Ha medencetáji fájdalmat vagy túl korai menstruációs fájdalmat érzel, keresd fel mindenképpen a nőgyógyászt.

Hirtelen jött látásvesztés.

Ha észreveszed, hogy a látásod hirtelen megváltozott, vagy dupla látást tapasztalsz, szemészeti szakemberhez kell fordulni. Ha egyensúlytalanságot, szédülést, beszédzavart, arckifejezés megváltozását látod és a test valamelyik oldalán keletkező zsibbadtságot érzed, azonnal hívd a mentőt: ezek a stroke tünetei!