Hirdetés

Az ókori Egyiptomban rézből készült krémet használtak a szemük kisminkeléséhez. Ez a rendkívül káros összetevő végül irritációhoz és álmatlansághoz vezetett, de úgy voltak vele, hogy a szépség megér ennyit. A kozmetikai ipar azóta rengeteget fejlődött, de egy dolog nem változott. Az emberek képesek bármire azért, hogy szebbnek érezhessék magukat. Százezreket képesek otthagyni a plasztikai sebészeknél. A vagyont érő kozmetikai termékek közül sem feltétlenül egészséges mind. A mai napig rengeteg olyan termék van a nők táskájában, amitől jobb lenne megválni.

Mutatunk pár ilyet.

Arcradír

A rendszeres peeling (napi vagy heti) károsíthatja a bőrt. Ezek a durva készítmények eltávolítják a bőr külső rétegét, ezáltal megszűnik egy akadály, ami védi a környezettől. A bőrradír után az arcunk olajmentesnek tűnik, de ezután az átlagosnál több olajat kell termelnie a szárazság kompenzálására.

Pattanáskezelés

A helyi pattanáskezelések kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt. Persze ezek a tünetek csak átmeneti jellegűek, de mégis viszkető, égő érzést válthatnak ki. Bizonyos gyógyszerek kifejezetten veszélyesek. Az antibiotikumok például gyomorrontást vagy szédülést okozhatnak. Ne felejtsük el azt sem, hogy a speciális pattanáskezelő gyógyszerek elgyengíthetik a fogamzásgátló gyógyszer hatását. Kiegészítő megoldásokat kell keresni. Az izotretinoin szedése tiltott, ha a pár épp “babaprojekten” van. Nagyon súlyos születési rendellenességeket okozhat.

Gua Sha

A gua sha köveknek számos előnye van. Javítja a vérkeringést és csökkenti a nyaki fájdalmat. A gond abból fakadhat, hogy a a bőr dörzsölése során a felszínhez közeli apró erek megrepedhetnek. Ez kisebb vérzéseket eredményezhet.

Száraz kefe

Kiváló módszer a bőr hámlasztására, de nem való mindenkinek. Irritálhatja az érzékeny bőrt, melytől sokkal szárazabb lesz. Az ekcémában, pikkelysömörben szenvedőknek kerülniük kell ezt a módszert, különben tovább fertőződhet.

Alkoholos törlőkendők

A lekezelt bőrfelületen megszűnik az olajos csillogás és mattá válik. Jól hangzik, ellenben ezzel eltávolítjuk a bőr olajait, kiváltva ezzel a faggyútermelést, ami pedig pattanások kialakulásához vezet.

Kémiai hámlasztók

Ha egy héten többször is különböző vegyszerekkel kenjük az arcunkat attól eltávolítjuk a természetes olajokat. Egyes készítményekben vannak olyan összetevők, melyek túl nagy bőrréteget szednek le. Senki sem szeretne vörös és gyulladt arcbőrrel mászkálni. Az alkoholon kívül még kerülni kell a borsmentát, citromot, lime-ot vagy eukaliptuszt tartalmazó készítményeket.

Pórustisztító tapasz

Jól hangzik, de a legtöbb kozmetikus ellene van. A probléma, hogy a mitesszereket nem nagyon lehet “kirántani” a helyükről. Legfeljebb a “dugacs” legfelső, fekete rétegét távolítja el. Képtelen kihúzni a mélyen húzódó mitesszereket, tehát hamarosan újból ott lesznek. A gyakori tapaszozás miatt elernyedhet a pórusfal és csak tovább ront a helyzeten. Ha pedig igazán pechesek vagyunk, akkor elpattannak a hajszálerek.

Szilárd szappanok

Azok az összetevők, melyek a szappan keménységéért felelnek könnyen eltömíthetik a pórusaidat. Pont ezt szeretnéd elkerülni. A szappanok többsége magas pH-értékű, viszont a bőrnek az 5-ös érték lenne ideális. A szappanok 9-10-es értéke könnyen okozhat irritációkat és túlzott faggyútermelést.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.