Hirdetés

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermekének jó élete legyen, és megpróbálja tanítani arra, amiket ők is helyesnek tartanak. Azonban számtalan esetben hibáznak a szülők és gyakran mutatnak feleslegesen rossz példát. Ezek egy része szimplán berögződések, melyek a korábbi időben biztosan hasznosak és jelentősek voltak, de manapság már vélhetőleg nincs jelentősége.

Mutatunk nektek pár rossz elgondolást. Gondolkodjatok el rajta, hogy ezek közül ti melyikkel értetek egyet.

1: A boldogságot ki kell érdemelni
A boldogság ugyanolyan természetes dolog, mint a fájdalom, az öröm, a bánat, a nevetés stb. Mindenki számára elérhető. Sajnos sok ember úgy gondolja, hogy ha nem dolgoznak meg érte keményen, akkor nem érdemlik meg a jót. Ezután önkéntelenül is elkezdik szabotálni a saját próbálkozásaikat, hogy boldogabbá váljanak.

Az első dolog, hogy meg kell szabadulni pár mítosztól. Például attól, hogy a “pénz boldogít”, “a boldogság a korral csökken” stb. Néhány ember boldogabb, mint mások és ez ellen semmit nem lehet tenni. Sok esetben a boldogsághoz erős, egészsges kapcsolatra van szükség egy szeretett emberrel.

A második dolog az, hogy meg kell tanulni boldognak lenni. Itt és most a jelenben. Ehhez elég pár egyszerű szabály betartása. Mondjuk őszinte köszönetet másoknak ha segítséget kapunk tőlük. Próbáljunk örülni mások sikereinek és élvezzük az életet. Figyeljünk a körülöttünk lévő dolgokra és keressünk olyat, amiben boldogságot lelhetünk. Tudom, hogy nagyon nehéz! Pláne most. De ha az ember nem talál boldogságot az életébe, akkor elvesztegeti azt.

2: Figyelj a felnőttekre, mert okosabbak nálad
Egy tekintélyes kor, még nem feltétlenül teszi az embert intelligensebbé. Nem feltétlenül lesz valaki bölcsebb attól, hogy idősebb nálunk. Persze, hallgassunk meg másokat, de nyugodtan utasítsuk el az idősebbek tanácsait. Nyilván a lehető legudvariasabb módon, hiszen az idősebbek tiszteletet érdemelnek. De egyet ne felejtsünk el. A tisztelet és az engedelmesség nem ugyanaz a dolog.

Egy engedelmes gyermekből engedelmes felnőtt lesz. Az ilyen személy kiváló munkaerő, ha valamit végre kell hajtani, de nem valószínű, hogy képes lesz önálló döntéseket hozni. Gyakran kihasználják majd őket, mert nem tudnak kiállni magukért.

3: Ha te jól bánsz másokkal, akkor az élet is jól bánik majd veled.
Ha ilyen egyszerű lenne a képlet, akkor világunk egy szivárványos mennyország lenne. Sajnos nem így működnek a dolgok. Bizony az élet néha borzasztóan igazságtalan. Ha mi kedvesek vagyunk másokkal, még nem jelenti azt, hogy ők is azok lesznek velünk.

Jó ha a gyermek ezt már korán megtanulja, ugyanis felnőttkorára már maga is rá fog jönni erre. Az ember életében mindig jelen lesz az igazságtalanság. A főnök fia vígan ellubickol az életben és még a tombola fődíját is megnyeri az év végi céges bulin, míg az egyszerű munkásnak csőtörése lesz és vagyonokat kell befizetnie a vízszámlára. Igazságos? Egyáltalán nem. De az élet ilyen.

A gyermeknek el kell fogadnia és meg kell tanulnia legyőzni ezeket.

4: A feleségnek jól kell tudnia főzni.
Az egyedül élő férfiakról az a hír járja, hogy még egy omlettet sem tud megsütni. Ez a probléma gyermekkorból fakadhat. A szülők azt tanítják a gyermekeiknek, hogy egy nőnek főznie kell, hogy a férfinak legyen ereje dolgozni. Azóta eltelt pár év és a világ teljesen megváltozott. Nemtől függetlenül mindenkinek képesnek kell lennie főzni, mosni, takarítani. Mindezt persze jól!

5: Legyél normális, mint a többiek
“Normálisnak lenni” a szülők szerint számos különböző dolgot jelenthet. Szerintük még az sem biztos, hogy normális ha valaki balkezes. De lehet gond a nemnek megfelelő hobbikkal is. Mi van akkor, ha egy kislány jobban szeret autókázni, mint babázni. Ebből régen voltak veszekedések.

A felnőttek általában az alapján ítélik meg, hogy mi a normális, hogy megfigyelik a többi gyerek viselkedését, öltözködését stb. Biztos minden gyereket hasonlítgattak már máshoz. “Bezzeg a Tóth Csabi képes volt ötösre megírni a dolgozatot.” “Nézd meg, hogy a bátyád, milyen szépen öltözködik. Te meg olyan vagy, mint egy lelencgyerek.” stb. Ismerős ugye?!

A szülők ezzel elpusztiítják a gyermekek egyediségét. Mindenki egyedi és mindenki más. Egy gyermek fejlődését nem a többiekhez kell nézni hanem saját magához. Gondoljunk az olvasásra. Ha a gyermekünk tavaly 20 szót volt képes kiolvasni percenként, ma pedig már negyvenet, akkor remekül teljesítenek. Még akkor is, ha a kortársai már régóta 50 szót olvasnak percenként.

6: A “normális” emberek mindent megesznek, ami a tányérjukon van.
Arra kényszeríteni egy gyereket, hogy egyen meg mindent, ami a tányérján van bizony káros. Ha ő nem éhes, akkor nem és kész. Persze minden szülő szeretné kontrollálni és ellenőrizni a gyermeke táplálkozását, de ez rengeteg problémához vezethet a későbbiekben. A végén a gyermek elhízik, vagy dugiban eszi majd a kedvenc ételeit.

Néha hagyni kell, hogy éhezzen. Talán rájön magától is, hogy ennie kell. A legrosszabb, amit tehetünk, ha zsaroljuk. “Edd meg a brokkolit, és kapsz süteményt!”. Nyilván persze nem hagyhatjuk azt sem, hogy a gyerek reggeltől estig csokoládéval tömje magát.

Sokan megijednek attól, hogy a gyerek ebédre bevág egy tányér húst, vacsorára meg csak a kenyér szélét rágcsálja. Félelmektől vezérelve elkezdik tömni a picit. A gyermekeknél az alkalmi étvágycsökkenés teljesen hétköznapi dolog.

7: Kerülni kell a konfliktusokat.
A konfliktusok elkerülése nem a legjobb megoldás a problémák elkerülésére. Minden gyermeknek tisztában kell lennie, hogy kezelheti a nézeteltéréseket. Ez a tudás hatalmas előny lehet felnőtt korára, amikor már minden nap belekerülünk valamilyen ellentmondásos helyzetbe.

Nyilván nem arról van szó, hogy verekedni kell tanítani a gyereket. A probléma legjobb megoldása az, ha kompromisszumra jutunk az ellenféllel.

8: Ha valakinek drága cuccai vannak, akkor azok sokra vitték az életben.
Valóban a luxuscikkek jelzik a sikert? Nagy lakások, nyaralók, medencék, menő cuccok stb. Ma egy csúcsmobil belekerülhet, akár 4-500.000 Forintba is. Az, hogy valakinek ilyen van a kezében, még nem jelenti azt, hogy gazdag. Sőt! Pont, hogy ostoba, hiszen sokan hitelt vesznek fel egy-egy ilyen készülékre, ergo nem engedhetnék meg maguknak.

A sikert nem a drága cuccok jelzik. Siker lehet egy stabil párkapcsolat, egy boldog család, egy egészséges gyermek stb. Ezekben kell meglátnunk a sikert, nem pedig a hitelre vett, indokolatlanul drága hifi-rendszeren.

A legfontosabb dolog, hogy ne hazudjunk magunknak. Tényleg sikeres akarsz lenni, vagy csak azt akarod elérni, hogy mások azt gondolják, hogy sikeres vagy. A kettő nem ugyanaz.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.