Biztos te is sokszor gondolkodtál már azon unalmas napjaidon, amikor elindítottál egy filmet, hogy honnan is erednek azok a logók, amiket a legelején mutatnak be. Ki volt a megalkotója, honnan ered az ötlet, milyen utat járt be, míg megkapta jelenlegi formáját. Nos nem kell tovább rágódnod ezen, mert most a leghíresebb filmgyártó cégek logóit és azok történetét hoztuk el nektek, hogy végre minden apró kis titokra fény derüljön.

1) DreamWorks

A Dreamworks által készített filmek elején, minden egyes alkalommal egy kisfiú látható, aki a Holdon ülve horgászik. 1994-ben, Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg (aki egy híres Disney rendező) és David Geffen zenei producer úgy határoztak, hogy új filmstúdiót alapítanak. Eleinte egy számítógép által alkotott embert szerettek volna felültetni a Holdra, ám régen az volt a szabály, hogy kézzel kell megalkotni a logókat. Így felvették Robert Hunt illusztrátort, aki három hónapon át dolgozott rajta. Amikor Steven Spielberg meglátta művét egyszerűen beleszeretett, és úgy döntött, hogy újonnan létrehozott cégük ezt fogja használni. A legérdekesebb az egészben, hogy a gyermek, aki a Holdon ül az nem más, mint William Hunt, azaz Robert kisfia.


2) Paramount Pictures

1912-ben a magyar származású Adolf Zukor alapította a céget a "The Famous Players Film Company" átalakításával. Bizonyos elméletek szerint a Paramount Pictures logója William Wadsworth Hodkinson társalapító gyermekkori emlékéből származik, ugyanis az utahi Ben Lomond hegységben töltötte fiatalkorát. A hegy körül 24 csillag volt, ami azokat a színészeket jelképezte, akikkel szerződésben álltak. Ma már csak 22 csillag látható a logón. Érdekesség, hogy a hegy már nem kézzel, hanem számítógépes technikával készül.


3) Columbia Pictures

A Columbia Pictures valójában csak a Columbia nevet viselte évekkel ezelőtt. 1924-ben a cég bemutatta saját logóját, ami kezdetben egy Amerikai zászló alatt álló nőt ábrázolt, aki pislákoló fáklyát tartott a kezében. (Ez lett később az Egyesül Államok ikonikus szimbóluma is vagyis a Szabadság szobor.) A Columbia felirat betűtípusát megváltoztatták és már nem homályosította el a nő arcát, továbbá a hátteret is átalakították, így kerültek rá a bárányfelhők. Egy idő után a céglogót "Columbia Pictures"-re változtatták. 1991-ben a vállalatot felvásárolta a Sony, és a logó annyira tetszett nekik, hogy megtartották, csak némi finomítást eszközöltek rajta. Felvettek egy modellt, aki egy fáklyát tartott a kezében, majd úgy határoztak a készítők, hogy a nőt kellene inkább előtérbe helyezni, nem pedig a fáklyát.


4) Metro-Goldwyn-Mayer

A céget Richard A. Rowland és Louis B. Mayer alapították még 1916-ban. A logót Howard Detz találta ki, ugyanis mikor még a Columbia Egyetemre járt, a "The Lions" nevű sportcsapatban játszott. Mivel nagyon szerette, ebből jött az ötlet, hogy legyen egy oroszlán a cég logója. Ehhez a projekthez 4 oroszlánt alkalmaztak, még mielőtt Leo képviselte volna a vállalatot, aki a mai napig látható a TV képernyőkön.


Nagyon sok pletyka terjeng évek óta az oroszlánokról, egyik legjobban felkapott, hogy a logó kivitelezésekor az állatot egy asztalhoz kötötték. Ám ez nem valós információ, mert az igazság, az hogy azon a képek csupán csak orvosi vizsgálaton estek át.


 

5) The Walt Disney Company

Talán a leghíresebb stúdió a világon, amit Walt és Roy Disney fivérek hoztak létre 1932-ben. Szinte minden gyerek ismeri híres logójukat, amin egy hullócsillag száll át a kastély fölött. Valójában ez az épület a Neuschwanstein-i kastély, ami Németországban található. Az eredet logó még 2D-s volt végül megváltoztatták, így ma már a 3D-s számítógépes grafikát láthatjuk a TV-ben.


6) 20th Century Fox

A Twentieth Century Pictures valamint a Fox Film Company 1935-ben egyesültek és a nevük Twentieth Century-Fox Film Corporation lett. Legelső logójuk 1933-ban jött létre Emil Kosa Jr. keze munkája által, ahol nemes egyszerűséggel kicserélte a "Pictures Inc" feliratot "Fox"-ra. A logó mellett nagyon híres még a harsonaszó, ami a cég logójának bemutatása alatt szól.


7) Warner Bros.

A Warner Bros céget négy testvér alapította, Harry, Albert, Sam és Jack Warner. A cég logója voltaképpen egy pajzsra emlékeztet, amin a testvérek vezetékneve látható. Bár valójában nem ez volt az igazi vezetéknevük, hanem Wonskolaser, ugyanis szüleik orosz bevándorlók voltak. Teljesen érthető, hogy miért változtattak nevet, kicsit sem cseng jól az, hogy "Wonskolaser Brothers". Akkor indult be a vállalat, mikor 1925-ben elkezdtek hangosfilmeket gyártani.


8) Universal Pictures

Carl Laemmle alapította a céget 1912-ben. Olyan híres filmek köthetők hozzá, mint a Halálos iramban, A hihetetlen Hulk vagy a A Bourne-ultimátum. A Föld voltaképpen csak 1923-ban lett a logójuk. Több emblémát is kipróbáltak már, ám 1946-ban, amikor másokkal társultak a forgó Föld volt látható, mely előtt dőlt betűkkel volt feltüntetve a cég neve. A jelenlegi modell számítógépes technológiával készült, amit a 100. évfordulójuk alkalmából kicsit frissítettek. Az új verzió a városok fényeit is ábrázolja.


Íme egy összefoglaló videó, amiben a leghíresebb filmgyártó cégek logóit mutatják be: