Hirdetés

A legtöbb szülő azt tanítja a gyerekének, hogy ne legyen önző és a holmijait adja kölcsön pajtásainak, rokonainak, mivel ez a kedvesség egyik nonverbális formája. Akármennyire is szép gesztus megosztani a használati tárgyakat, vannak dolgok, amiket semmiféleképpen nem szabad másoknak kölcsönadni, még akkor sem, ha egy családba tartoznak. Ennek oka a bőrön, nyálkahártyán található baktériumok, kórokozók, mikroorganizmusok…stb. Mivel minden ember szervezete más ezért másfajta bacikat fog birtokolni. A fülben és a köldökben például egyedi mikroorganizmusok vannak. Ha ezek elkezdenek másokra terjedni, akkor komoly problémák alakulhatnak ki. A mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk azon tárgyakat, személyes higiéniai termékeket, ruhadarabokat, amiket soha semmilyen körülmények közt nem szabad kölcsönadni senkinek még akkor sem, ha kedves akarsz lenni!

1, Kalapok

Szinte minden ember tudja milyen egyszerű fésűvel és hajkefével átadni a tetveket másnak… főleg az óvodákban, iskolákban. Viszont ugyanilyen problémákat okozhat az is, ha valaki más párnáján alszol, illetve akkor is, ha más illető, mondjuk az egyik barátod, családtagod sapkáját, kalapját viseled. Annak érdekében, hogy ez a probléma semmiképp se alakulhasson ki, fontos, hogy saját fésűd, hajkeféd, párnád és bizony kalapod legyen.

2, Krém

Az egyik legrosszabb ötlet, ami valaha az eszedbe juthat, hogy valaki más arcápolási termékeit, például krémjeit, kozmetikumait, sminkszivacsait…egyéb eszközeit használod. Sokan bele sem gondolnak, hogy abban a pillanatban, ahogy az első adag krémet felviszi az illető a bőrére, majd újra belenyúl a tégelybe mennyi baktérium és hámsejt kerül bele. Bizony a bőrön rengeteg baktérium van, igaz, nem mind veszélyes, viszont különbözik attól, ami a másik bőrén található. Előfordulhat, hogy más termékei használata során bőrgomba alakul ki, vagy kiütések, ekcéma jelei jelennek meg. Ennek elkerülése érdekében, soha még csak egyszer se próbáld másnak kölcsönadni, vagy megengedni, hogy használja a cuccaidat.

3, Fehérnemű vagy zokni

Egy újabb tétel, amit soha nem szabad senkinek kölcsönadni, még abban az esetben sem, ha rendszeresen van mosva. Az emberek egyes részei teljesen eltérnek a másik személyétől, és azok a területek, amik a fehérneműkkel érintkeznek pontosan ilyenek. A baráttal, családdal, partnerrel megosztott fehérneműk húgyúti fertőzésekhez vezethetnek, sőt akár kiütés és viszketés is felütheti a fejét, ami kellemetlen pillanatokat tud okozni a mindennapok során, míg el nem múlik. Ami pedig a zoknikat illeti előfordul, hogy lábgomba, sarokfertőzés, viszketés, csalánkiütés kialakulásához vezethet. Akárki akármit mond ezeket csak a saját tulajdonosa viselheti punktum!

4, Fogselyem, fogpiszkáló vagy fogkefe

El sem tudjuk képzelni kinek fordulhat meg valaha az a kósza gondolat a fejében, hogy más ember higiéniai termékeit használja, gondolunk itt fogselyemre, fogkefére, de még a fogpiszkáló közös használata is kiveri a biztosítékot. A fogorvosok minden ember figyelmét felhívják, hogy soha ne adják oda ezeket másoknak, mert komoly problémákat idézhet elő. Egy átlagos fogkefe rengeteg baktériumot tartalmaz, például E. Coli, Staphylococcus aureus, herpesz vírust, ételmaradékot…stb. Arra is felhívják a páciensek figyelmét, hogy rendszeresen cseréljék a fogkeféket, illetve a fogkefe fejeket, ha elektromos készülékük van.

5, Borotvaborotvák

Akadnak emberek, akik úgy használják a párjuk, családtagjaik borotváját, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Ez viszont óriási butaság mivel ez is a személyes higiéniai termékek közé tartozik Dr. Feinberg szerint soha nem szabad kölcsönadni ezeket a termékeket még akkor sem ha csak segíteni akarsz máson, mivel sokkal több bajt okozhatnak a felületén, pengéin lévő baktériumok. Ha pedig a másik fél megvágja magát használat során, akkor azok a bacik könnyedén bekerülhetnek a szervezetbe. Olyan kórokozók és mikroorganizmusok találhatók rajta mint a HIV vírus. Ezen kívül pedig sok-sok bőrgyógyászati problémát is generálhat. Ezeket is rendszeresen kell cserélni, csakúgy, mint feljebb a fogkeféket.

6, Habkő

Nagyon sok ember habkövet használ annak érdekében, hogy az elhalt hámsejteket, száraz részeket eltávolítsa a talpáról, sarkáról. Viszont ez az aprócska tárgy is komoly fertőzéseket idéz elő, amit nagy valószínűséggel nem szeretnél elkapni, családtag ide vagy oda. Olyan problémák ütik fel a fejüket, mint pl. talpi szemölcs vagy gomba. A gombás köröm pedig abszolút nem nyújt szép látvány. Arról nem beszélve, mennyire borzasztóan nehéz megszabadulni tőlük és akár hetekig, hónapokig is eltarthat, mire meggyógyul. Ezt te sem szeretnéd igaz?!

7, Fülhallgató és fejhallgató

A zeneszerető emberek imádnak séta, tanulás, lazítás során vagy szórakozás céljából zenét hallgatni, ám ha olyan helyen vannak, ahol nem illik hangosan hallgatni, fülhallgatót használnak. Viszont a legtöbb ember nem gondol abba bele, hogy a fülben is vannak baktériumok és egyéb kórokozók, amik rákerülhetnek a fej és fülhallgatókra. Ha azt átadod másnak biztos lehetsz benne, hogy a bacik megtámadják az érintett felet és kellemetlen pillanatokat okozhatnak nekik. Ennek az a oka, hogy minden ember fülben található baktériuma egyedi, pont úgy, mint a köldöké. Ha valakinek valóban kölcsön akarod adni a fülest, mert meg szeretnéd mutatni a zseniálisan jó számot, amit találtál akkor győződj meg róla, hogy előtte alaposan lefertőtlenítetted széles spektrumú fertőtlenítővel, ami elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ne legyél lusta és ne kockáztasd senki életét.

8, Papucs

A papucs az egyik legjobb lábbeli abban az esetben, ha tengerparton/strandon vagy. De tökéletesen alkalmas akkor is, ha valamilyen nyilvános, mondjuk egy edzőterem vagy uszoda zuhanyzójában kell tusolnod. Sok ember azonban megosztja ezeket saját családtagjaival, ami nagyon rossz ötlet. A papucson megtapadnak az izzadt láb csírasejtjei, baktériumai, mikroorganizmusai könnyedén át tudnak terjedni mások lábára, ami olyan problémákat idézhet elő, mint a talpi szemölcs, láb- és körömgomba… stb. Annak érdekében, hogy ne károsítsd se a saját, se mások egészségét ne add kölcsön a lábbelijeidet.

Hasznosnak tartottad a cikket?