Hirdetés

Az egyik brit származású kutatócsoport arra lett figyelmes, hogy a gyermekek 46%-a nem hajlandó zöldséget fogyasztani. Ezzel kapcsolatban a szülők 75%-a nyilatkozott úgy, hogy aggódnak gyermekük táplálkozása miatt. Tökéletesen érthető, ha minden szülő arra törekszik, hogy gyermekei egészségesen étkezzenek és sok vitamint fogyasszanak, viszont nem szabad beletuszkolni a szájukba ezeket az ételeket, mert egy életre meg fogják utálni. Ha mindenképpen szeretnéd, hogy csemetéd friss zöldséget, gyümölcsöt egyen akkor, használj pár trükköt. Mai posztunkban bemutatunk nektek néhány érdekes tippet, ami alapján ti magatok is elindulhattok.

1, Vidd magaddal a gyermeked a boltba

Vond be a gyermeked a vásárlásba, mutasd meg neki, hogyan választod ki a megfelelő élelmiszereket. Ennél is jobb lenne, ha elvinnéd magaddal a helyi piacra, mivel ott sokkal kevesebb az esélye annak, hogy az egészségtelen tárgyak elvonják a figyelmét. Kutatások szerint a gyerekek sokkal jobban megeszik azokat az élelmiszereket, amiket ők maguk választanak ki. Lehetséges, hogy a piacon megtetszik neki valami és megkívánja. Ezzel még arra is ösztönözheted, hogy egészséges ételeket egyen.

2, A szószok nagyban elősegíthetik a dolgodat

Az ízesített szószok, mártások nem a legegészségesebbek, viszont a piacon többféle változat kapható belőle, amiben sokkal kevesebb a káros anyag valamint a cukor, mint a boltiban. A humusz, salsa és joghurt alapú öntetek ideálisak a gyermekek számára, mely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Ezt különféle zöldségekkel ki is lehet próbálni, viszont vigyázni kell, hogy a gyerek ne akarja nasival enni.

3, Csempészd bele az ételekbe a cukrot

Ez tökéletesen jó akkor, ha nem akarod, hogy gyermeked felesleges mennyiségű cukrot vigyen a szervezetébe. Ez esetben Te vagy az, aki szabályozza, hogy mennyit is egyen. Ahelyett, hogy cukorral telített ételt adnál neki süss egy kis sárgarépát és önts rá egy pici juharszirupot, vagy hintsd meg egy kis barna cukorral. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked frissen facsart gyümölcslevet igyon, például almát, akkor keverj bele egy kis gyökérsört. Ennek hála a gyerekek képesek lesznek kinőni az extra édesség szükségességét, s megszokja a zöldségek, gyümölcsök ízét.

4, Mesélj el történeteket az étel segítségével

Ezzel megcsillogtathatod kreativitásodat is. Próbálj vicces arcokat kirakni a tányéron lévő ételből. Viszonylag könnyű dolgod van, mert a zöldségek és gyümölcsök színesek, így sokkal jobban lehet velük játszani. Ezen kívül megpróbálhatsz vidám és szórakoztató neveket kitalálni nekik, amit a gyerek is megszerethet. Ha a gyermek is élvezi ezt a pillanatot, akkor hajlandó lesz többféle ételt megenni.

5, Ne te állítsd össze mi legyen a tányéron, hagyd had csinálják ők

Hagyd, hogy gyermeked saját maga állítsa össze mit is szeretne a tányérján látni. Persze tehetsz néhány próbálkozást, amivel a zöldségek felé tereled a figyelmét, de ne te válaszd ki mi legyen az. Sőt, feljebb említettük, hogy a gyerekek szívesebben eszik meg azokat az ételeket, amiket ők maguk választanak. Arról kell csak meggyőződnöd, hogy az általad készített ételekben elegendő és optimális mennyiségű fehérje, zsír és szénhidrát van.

6, Vond be a főzésbe

Persze ez nem olyan egyszerű, de ha egyszer sikerül rávenned, akkor az tényleg kifizetődik. A gyerekek imádják a kreatív feladatokat, szóval mi lenne annál kreatívabb, ha bemutatod neki a főzés művészetét?! Ha a gyermek önmagától akar neked segíteni, hagyd, hogy csinálja. Amennyiben nagyon pici és fiatal még, próbálkozz olyan ételek elkészítésével, amit ők is bátran, veszélytelenül csinálhatnak. Például szósz keverés, gyümölcs nyomkodás, tojás feltörés…stb.

7, Tegyél ki akkor is friss zöldséget és gyümölcsöt, ha a gyermek nem eszi meg

Egy édesanya szerint érdemes friss zöldséget és gyümölcsöt tartani az étkezőasztalon, hogy a gyermekekbe belerögzüljön ennek így kell lennie. Lehet, hogy nem akarja majd megenni, de egyfajta megszokást alakít ki a fejükben. Olyan, mint mikor valaki fülében elülteted a bogarat. Ebből kifolyólag, ha felnőnek, akkor ők is ki fogják tenni őket az asztalra és valószínű kedvet kapnak azok elfogyasztásához. Ha kicsiként még nem eszi meg, de nem is akarsz pazarolni, használd fel ezeket a zöldségeket a saját étkezésed során. Ezzel is példát mutatsz.

8, Főzz egészséges, családi stílusú ételeket, hogy mindenki ugyanazt fogyassza

Ne készíts különböző ételeket a felnőtteknek és gyerekeknek, mivel nem vagy étterem, hogy többféle ételt elkészíts. Családként ugyanazt kell ennie mindenkinek, még akkor is, ha annyira nem fűlik hozzá a foguk. Az ilyen közös családi ebédek, vacsorák, jobban összehozzák a gyerekeket a felnőttekkel. Ezen kívül ez a tevékenység arra sarkalja a gyerekeket, hogy elpakolják maguk után a tányéraikat.

Hasznosnak tartottad a cikket?