Hirdetés

Az orvosok szerint egy csecsemő születése legalább annyira megvisel egy anyát, mint egy maratoni futás. Rengeteg erőfeszítést és gyakorlást igényel az, ha viszonylag könnyebb és gyorsabb szülést szeretne. Nagyon fontos, hogy beszéljünk az orvosunkkal, kérjük ki a véleményét mert ő az, aki tudja, hogy a testének mire van szüksége.
Viszont mi most igyekeztünk egy pár gyakorlatot összeválogatni, amit minden anyuka elvégezhet otthon. Segítség a test felkészítésére, hogy megkönnyítsék a terhességi fájdalmakat.

Persze azt szögezzük le, hogy nem a legjobb ötlet edzőterembe járni. Pláne, ha még sosem voltunk ott. Egy otthon szerzett rutin sokkal megnyugtatóbb, mint más emberek közti feszengés.

1. Feküdjünk oldalra, a kezünkkel támasszuk meg a fejünket. A másik kezünket tegyük magunk elé a biztosabb tartás érdekében. Nyújtsuk ki a lábainkat és a felsőt kezdjük el emelgetni. Emeljük annyira magasra, amennyire csak tudjuk anélkül, hogy bármilyen kellemetlenséget tapasztalnánk. Váltsunk oldalt és ismételjük meg. Jó a combizmok erősítésére.

2. Üljünk egyenesen és zárjuk össze a talpainkat. Óvatosan hajoljunk előre úgy, hogy a hát egyenes maradjon. Tartsuk így néhány másodpercig majd ismételjük meg. Ez a gyakorlat rugalmasabbá teszi a kismedence, a comb és a csípő izmokat.

3. Feküdjünk oldalra. Térdeinket hajlítsuk be. Tegyük a fejünk alá a kezünket. Egyenes háttal feküdjünk. Emeljük fel a felső térdünket úgy, hogy a sarkaink összeérnek. Tartsuk így pár másodpercig majd engedjük vissza. Váltsunk oldalt és ismételjük meg. Ez a gyakorlat segít csökkenteni a hátfájást.

4. Álljunk egyenesen vállszéles terpeszben. Ha már túl nagy a hasunk használhatunk széket, amin megtámaszkodunk. Egyenes háttal kezdjünk guggolni. A térd nem mehet a lábujjak elé. Guggoljunk annyira alacsonyra, amennyire csak lehetséges. Tartsuk ezt a helyzetet pár másodpercig majd álljunk fel. Ez a gyakorlat jó a kismedencei izmoknak és csökkenti a hátfájást.

5. Egyik lábunkkal lépjünk előre és kezdjünk süllyedni. Az első térdünk 90 fokban legyen és ne érjen a lábujjaink elé. Ismételjük meg a másik lábunkkal is. Ez segít megőrizni a rugalmasságot és megkönnyíti a lábak szétnyitását szülés közben.

6. Könyököljünk a padlóra úgy, hogy az alkarjaink is lenn vannak. Nyújtott lábbal támaszkodjunk és tartsuk magunkat ebben a pozícióban ameddig bírjuk. Ha túl nehéz, akkor tegyük le a térdeinket.

7. Állj vállszélesnél szélesebb terpeszben úgy, hogy a lábfejed kifelé néz. Lassan hajlítsd be a térdeid úgy, hogy azok a bokacsontok felett legyenek. Maradj így egy darabig majd ismételd meg. A kismedencei izmokat stimulálja ez a gyakorlat.

8. Ülj törökülésbe, csukd be a szemed és tedd a kezed a hasadra. Lassan vegyél mély lélegzetet. Így pihentetheted a kismedencei izmokat. Lassan kilégzés és ismétlés.

A helyes testtartás!

Nagyon fontos a helyes testtartás a terhesség egész ideje alatt. Próbálj odafigyelni rá és elkerülheted a későbbi hát- és derékfájdalmakat.