Hirdetés

A legtöbb ember bizony elkerüli a szűrő és megelőző vizsgálatokat, időhiányra fogva vagy az orvostól való félelem miatt. De van néhány módszer, hogy megtudd a tested milyen állapotban van. Ezeknek a teszteknek a segítségével meg fogod érteni, hogy miért fontos szakemberhez fordulni és szűrő vizsgálatokra járni.

Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és gyors tesztet, amivel hamar felmérheted, ha valami nincs rendben a szervezeteddel.

Az endokrin rendszer

Az egészség egyik legfontosabb mutatója a derék mérete. Fogj egy mérőszalagot, és mérd meg a derekad 2-3 cm-rel a köldök felett. Normál esetben a nőknél nem haladhatja meg 88 cm-t a férfiaknál pedig 102 cm-t.

Akiknek a derékbősége a megadottnál több, akkor ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk kettes típusú cukorbetegség.

Az agy.

Szükséged lesz egy üres lapra, egy tollra vagy egy ceruzára és egy barátod segítségére. Kérd meg a barátod, hogy adjon meg egy tetszőleges időt, mondjuk 10 óra 10 percet, de lehet más is. Ezután rajzold be a mutatókat úgy, hogy a meghatározott időt ábrázolja.

Ez a feladat magába foglalja azokat az agyi részeket, amelyek felelősek a kézmozdulatokért, valamint a térbeli és a vizuális érzékelésért. Így, ha azt nem tudod helyesen be rajzolni, fordulj orvoshoz.

Gerinc probléma.

Ehhez a teszthez két mérlegre van szükség. Tedd őket egymás mellé, és állj rá, hogy az egyik lábad az egyik mérlegen, a másik a másik mérlegen legyen. Ha minkét mérlegen ugyanaz a szám van, akkor nincs baj, ám ha az értékek nagyon eltérnek, az azt jelzi, hogy a csípő csontod, a gerinced, vagy a fejed nem középen helyezkedik el. Itt az ideje szakorvoshoz fordulni.

Légzés.

Állj egyenesen és számold meg, hogy 30 másodpercen belül, mennyi a pulzusod. Ezután ülj le és vegyél 3 levegőt egymás után kilégzés nélkül. Tartsd bent a levegőt, ameddig csak tudod, majd írd fel az időt meddig bírtad. A levegő kifújása után megint mérd meg a pulzusod ismét 30 másodpercen belül.

Eredmények:

Ha 40 másodpercnél rövidebb ideig tartottad bent a levegőt, az azt jelzi, hogy a tüdőd nem mutat kielégítő teljesítményt. Átlagosan 40-49 másodpercig kellene bent tartani a levegőt. Ha, az idő több, mint 50 másodperc akkor jó formában vagy.

Számítsd ki a mért pulzus számát az alábbi képlet szerint:
Eredmény = A teszt után mért pulzusszám (a szívverések száma) 30 másodpercig / (osztva) a teszt előtt mér pulzusszám 30 másodpercig.

Ha az eredmény, 1.2  vagy annál alacsonyabb, akkor nincs baj. Ha több “pontot” értél el, akkor az azt jelzi, hogy az érrendszer károsodik az oxigénhiány miatt.

Körmök.

Nézd meg a körmödet, mivel sokat mondhat az egészségi állapotodról. Ha az utóbbi időben azt veszed észre, hogy körmeid egyre jobban töredeznek, vagy fehér csíkok, foltok jelennek meg rajta, akkor ez utalhat a B-vitaminok, a vas és még a közelgő csontritkulás hiányára is.

Látás.

Nézd az ablakot 30 másodpercig, majd csukd be a szemed. Aztán felváltva nyisd ki a bal és jobb szemedet. Ha az egyik szemeddel látható kép homályos, és a vonalak már nem párhuzamosak, elképzelhető, hogy makula degenerációd van, de ezt pontosabban akkor tudod meg, ha egy szakorvoshoz elmész. Ez a betegség egyébként veszélyes, mert a látás elvesztéséhez vezethet.

Hallás.

Próbáld kihallgatni a beszélgetőpartnereket, akik 5-6 méterre vannak tőled. Ha nem tudod kitalálni a szavakat, függetlenül attól, hogy keményen próbálkozol, ez azt jelenti, hogy ideje orvoshoz fordulni.

Ezt egy zajos, nyilvános helyen kell kipróbálni, például, egy zsúfolt kávézóban, ahol hangos a zene. A maszkolási hatás miatt a gyengébbik hang megkülönböztethetetlen lesz a hangosabb háttér előtt, így nem fogod érteni, mit mond a melletted ülő személy.

A máj.

Nézz a tükörbe, ami lehetővé teszi számunkra, hogy értékeljük a megjelenésünket. Ha látsz egy zsíros réteget a derekad fölött, akkor az egy zsigeri zsír, ami körülveszi a májat, sőt zavarja is a munkájában. Azonnal fordulj orvoshoz és járj utána mit kell tenned, hogy ezt a tünetet megszüntesd.