Hirdetés

A szociális média és a folytonos telefonhasználat, kamerázás, képkészítés egy olyan dolog, ami a mostani szülőkre nagyon jellemző. Ezek az emberek rendszeresen kiteszik a gyermekeikről készült képet az internetre, ám ez nem feltétlenül jó ötlet. Persze nagyon édes, mikor egy cuki képet posztolnak a kisbabájukról, pár hónapos éves gyerekeikről, de ez olyan mértékben befolyásolja a gondolkodásukat, amit sokan nem is hinnének. A szülők ahelyett, hogy a valóságban élnék meg a pillanatot inkább kamera mögé bújva veszik fel például az első lépéseiket, első kimondott szavaikat…stb. Bár önmagában a képek készítése nem jelent akkora problémát, viszont a közzététel annál inkább. Tanulmányok szerint több negatíva hatása is lehet, amiket mai cikkünkben elhoztunk nektek.

1, A gyermekek azt gondolhatják, hogy ők az univerzum közepe

Ha a szülők állandóan úgy csinálnak képet a gyerekeikről, hogy csak ők vannak rajta, egy idő után túl sok önbizalmuk lesz és sznob módon kezdenek el viselkedni. Mivel a kamera mindig őket figyeli ezért azt hiszik, hogy ők a világ közepe. Tanulmányok szerint a túl sok kép nárcisztikus viselkedést ébreszthet fel bennük.

2, Kritikusak lehetnek magukkal szemben

Ha a gyerekek nem kapnak elég like-ot a képeikre, akkor egyfajta hiány és elégedetlenség lesz úrrá rajtuk. Ennek következtében több és csinosabb ruhákat akarnak beszerezni és szó szerint kamera függőkké válnak. Még rosszabbat válthat ki belőlük, ha a barátaik képeit többen kedvelik, ugyanis önértékelési problémákat generálhat bennük. A másokkal való összehasonlítás egyáltalán nem egészséges. Tanulmányok szerint azok a lányok, akik sok időt töltenek a közösségi oldalakon elégedetlenebbek a súlyukkal.

3, A gyerekeknek nehézségeik lehetnek a gyermekkori emlékek kialakításával

Azok a szülők, akik állandó jelleggel fotózzák gyermeküket, elfelejtik az egyik legfontosabbat megtanítani nekik, vagyis, hogy beszéljenek a tapasztalataikról, aggodalmaikról…stb. Elképzelhető, hogy ezek a szülők kevesebb figyelmet szentelnek az adott pillanatnak, mert fontosabbnak tartják, hogy lencse mögül figyeljék gyermekeiket.

4, Nagyon könnyen kerülnek kínos helyzetekbe

Amikor ezek a gyerekek felnőnek, azt szeretnék, ha az internet nem a gyerekkori képeikkel lenne tele, mert azt gondolják ezáltal veszélybe kerülhet a “hírnevük”. Van még egy dolog, ami szégyent vált ki belőlük ez nem más, mint mikor a szülők régi videókat tesznek közzé róluk, amik még gyerekkorukban készültek. Ez azért van, mert úgy gondolják, azok a felvételek nem elég előnyösek.

5, Nem tartják tiszteletben a magánéletüket

A gyerekeknek joguk van a saját magánéletükhöz, ám a szülők nagyon sokszor a ő engedélyük nélkül osztják a képeiket és videóikat. Egy tanulmány szerint a szülőknek ugyanolyan fontos a gyerekről megosztani egy képet, mint vele együtt játszani. Ám a felnőtté vált gyerekek olykor neheztelnek szüleikre, ha olyan dolgokat osztanak meg róluk, amikhez nem járultak hozzá.

6, Korai életkorban hátrányos megkülönböztetésnek lehetnek kitéve

Az interneten történő zaklatás ma már nagyon elterjedt lett, főleg hamis profilról. Khloé Kardashiannek le kellett tiltania a komment írás lehetőségét gyereke képénél, mert túl sok kritika érkezett lánya bőrszínével kapcsolatban. Viszont nem csak a hírességek gyermekei vannak ilyen veszélyben, hanem a hétköznapi emberek csemetéi is.

7, A személyazonosság-lopás nagyobb kockázatának vannak kitéve

Amikor a szülők feltöltenek egy képet a gyerekeikről, akaratlanul is túl sok információt közölhetnek róluk például a valódi születési idejüket. A személyazonosságot eltulajdonítók általában a kisgyermekeket célozzák meg, mert tudják, hogy nekik még biztos nincs hitellel kapcsolatos ügyük. Ezek a gyerekek a felnőtt életben nehézségekbe ütközhetnek egy lízing, kölcsön vagy bármilyen munka megszerzése során.

8, A gyerekek túl sokat törődhetnek azzal, amit mások gondolnak róluk

Egy 2018-ban közzétett tanulmány során a gyerekek már 2 éves korukban azzal törődnek, hogy mit gondolnak róluk mások. Ha a szülők kamera elé állítják őket, akkor azzal pozitív de akár negatív viselkedést is kiválthatnak. Mások megjegyzései a közösségi médiában szintén viselkedésbeli változásokat generálhat, ami mind a gondolkodásmódjukra, mind a hozzáállásukra is hatással van.

Neked mi erről a véleményed?