Hirdetés

Egy 2019-es statisztika szerint több, mint 64 millió amerikai festi a haját. Kijelenthetjük, hogy egy jó frizura a tökéletes megjelenés kulcsa. Gyakran vagyonokat költünk drága hajfestékekre, hogy az általunk megálmodott színt megkapjuk. Egyes tanulmányok szerint a mesterséges színezékekben használt vegyi anyagok, mint például az ammónia, gyengítik a hajunk szerkezetét és színtartó képességét.

Fontos, hogy nem szabad mindent elhinni, amit a csomagoláson látunk. Egy festék nem képes mindenkinél ugyanazt a hatást produkálni. Minden embernek másféle haja van. Van akinek keményebb és van, akinek porózusabb. Szinte képtelenség két embernél ugyanazt a hajszínt elérni ha otthon csináljuk. Figyelembe kell vennünk azt a fontos tényt, hogy mennyire sötét a hajunk. Normális körülmények között legfeljebb három árnyalatot lehet világosítani.

A rossz minőségű hajfestékkel festett hajakat borzasztó nehéz helyrehozni. Még egy profi fodrász is vakarja majd a feje búbját miatta. Nagyon fontos, hogy legyünk azzal is tisztában, hogy milyen allergiás reakciókat válthatnak ki. Mindenképp végezzünk allergiapróbát festés előtt a bőrünkön.

Az arc körüli tincsek máshogy veszik fel a festéket, mint a hátsók. A hátsókat körülményesebb elérni, ezért jobb ha segítséget kérünk hozzá. Azt is vedd figyelembe, hogy a vékonyabb haj könnyebben felveszi a festéket, mint a vastag szálú.

Tisztában kell lennünk a határidőkkel is. Ha túl korán mossuk le, akkor nem veszi be a színt kellőképpen. Ha túl sokáig hagyjuk rajta a festéket, akkor pedig sötétebb lesz, továbbá a hajszálaidat is tönkreteheti a művelet.

Vannak a hajfestéshez szerves alternatívák, melyekkel pótolhatod a mesterséges színezékeket, így biztonságosabb lehet a hajfestés.

Vörös haj:

Mi kell hozzá?: Sárgarépa / paradicsom / répalé, kókusz vagy olívaolaj, almacet

Ezekben a zöldségekben található karotinoidok segítségével vörösre festhetjük a hajunkat, mivel ezek vörös, sárga és narancssárga pigmenteket tartalmaznak. Csinálni kell egy pürét majd össze kell kevernünk kókusz vagy olívaolajjal. Vigyük fel az anyagot a hajunkra és fedjük be műanyag zacskóval vagy zuhanysapkával legalább egy órára. Ezután almaecettel mossuk le a hajunkról a krémet. Ha nem elég erős a hatás, akkor nyugodtan megismételheted az eljárást.

Fekete haj:

Mi kell hozzá?: Dióhéj por, víz

3-5 kanál dióhéjport 2-3 csésze forrásban lévő vízbe kell áztatni. Ezt kell a hajunkba dörzsölni és 15-20 percig állni hagyni. Ha lejárt az idő, akkor mossuk meg a hajunkat. Elég határozott színe lesz tőle és pár hónapig kitarthat. Nem mellesleg a dióban található vitaminok és ásványi anyagok egészségesebbé és erősebbé teszi a hajunkat.

Kipróbálhatod a kávét is, mely ugyanúgy a fekete színezék helyettesítésére szolgál. Serkentő hatása mellett, jó szerves színezőanyag is. 2 evőkanál kávéhoz keverjünk 1/2 csésze hajbalzsamot. Legalább egy árnyalatot nyerünk vele. Ha világosabbat szeretnénk, akkor keverjük a hajbalzsamot fahéjjal, mézzel és citromlével. Ezt kell a hajunkra vinni és a feketéből egy világosabb-vöröses árnyalatot kaphatunk.

Barna haj:

Mi kell hozzá?: Szárított zsálya, rozmaring, víz, almaecet

Festési folyamat: Kell hozzá egy zsálya-rozmaring keverék. 2/3 csésze zsálya és 1/3 csésze rozmaringot kell 20 percig forralni 3 csésze vízben. Hagyjuk kihűlni majd keverjük össze almaecettel. Tegyük a folyadékot egy palackba és hetente 4-5 alkalommal permetezzük a hajunkra. Fekete teával vagy csalán teával is működik a dolog, csak ez sokkal időigényesebb. 15-20 alkalom is kellhet hozzá, míg elérjük a kívánt hatást.

Szőke haj:

Mi kell hozzá?: Citromlé, hajkondicionáló, napfény

A szép szőke haj eléréséhez és fényének kiemeléséhez citromlére lesz szükségünk. Préseljük ki 3 friss citrom levét és keverjük össze egy fél csésze hajbalzsammal. Permetezzük a hajunkra a folyadékot. Ezután a hajunknak 1-2 órányi közvetlen napfényre van szüksége a kívánt hatás eléréséhez.

Hogyan világosítsunk a hajunkon?

A szódabikarbóna egy tökéletes eszköz a hajunk világosítására. Keverjük össze vízzel, amíg egy elég sűrű pasztát nem kapunk majd masszírozzuk a hajunkba és hagyjuk úgy 15-20 percig. Ezután mossuk meg a hajunkat a szokásos módon. Sokszor nem szabad ezt a módszert használni, mert a szódabikarbóna árthat a hajunk szerkezetének.

Mit gondoltok? Kipróbálnátok valamelyiket?