Hirdetés

Az ülő életmód miatt nagyon gyakori, hogy a has néha kellemetlenül érzi magát. Vannak olyan tünetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ezek sokkal súlyosabb problémákat szülnek. Ha bármilyen jellegű panaszt tapasztalsz, indokolatlan haspuffadást, alhasi fájdalmakat, gyakori hasmenést, vagy krónikus székrekedést, akkor mindenképpen fel kell keresni egy orvost, mert előfordulhat, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondolod.

1, Hasi fájdalom

Ez mindenkivel megtörténhet, ha rosszat eszik vagy iszik. Ha gyakran tapasztalsz nagyfokú fájdalmat az alhasadban, akkor nagy a valószínűsége, hogy valamilyen gyulladásos bélbetegség alakult ki, például Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, divertikulitisz, irritábilis bél szindróma vagy rák.

2, Székrekedés

Ha gyakran tapasztalsz székrekedést, vagy fájdalmat érzel székletürítés során, akkor az divertikulitiszra engedhet következtetni, ami egy béltágulati gyulladás a vastagbélben. De az sincs kizárva, hogy irritábilis bélszindrómád van, amit hasmenés, puffadás és fájdalom kísér. Néha a megfelelő étrend követése gyógyír lehet a problémára, de ha hosszú ideig fennáll, akkor el kell menni orvoshoz.

3, Hasmenés

Ha gyakran van hasmenésed, akkor az annak a jele, hogy a vastagbeled nem működik megfelelően. Ez azért lehet, mert nem abszorbeálja a vizet és más anyagokat, ami gyulladáshoz vezethet. Több vastagbélbetegség társul hasmenéshez például irritábilis bélszindróma, divertikulitisz és Crohn-betegség. Ha 24 óránál tovább tart, fordulj orvoshoz, aki valószínű elküld kolonoszkópiára, hogy kizárhassa a súlyosabb betegségek például a rák lehetőségét.

4, Véres széklet

Ha véres a WC-papír vagy a vízben látod a vércseppeket, az gyulladásra engedhet következtetni. Ha a székletben sötét, majdnem fekete vért találsz vagy ha véres hasmenésed van, akkor a lehető leghamarabb orvoshoz kell menned. Lehet, hogy Crohn-betegség, vagy fekélyes vastagbélgyulladás de az is előfordulhat, hogy rák.

5, Furcsa széklet

A széklet alakja, állaga, színe is jelezheti, ha valami nincs rendben. Ha a székleted vékony ceruzához hasonlít, akkor az rákra is utalhat. A barnás színű széklet arra figyelmeztethet, hogy vér van az emésztőrendszerben. Ha halvány és olajos, akkor a hasnyálmirigy vagy a vastagbél nem képes felszívni a zsírt. A nyálka jelenléte a székletben gyulladást jelezhet, például Crohn-betegséget. Ahhoz, hogy a lehető leghamarabb megkapd a megfelelő gyógyszereket fel kell keresned egy orvost.

6, Bélgáz

A túl sok és kellemetlen szagú bélgáz azt jelenti, hogy van valami, amit a vastagbél nem tud felszívni. Ennek oka lehet a jó baktériumok hiánya, gyulladás vagy rendellenes bélmozgások, például irritábilis bélszindróma. Fontos megérteni, hogy bizonyos ételek bélgáz felhalmozódást idéznek elő, például a bab, káposzta, teljes kiőrlésű gabonafélék, sajt, aszalt szilva és körte.

7, Energiahiány

Ha a vastagbél nem működik megfelelően, akkor az értékes tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok nem szívódnak fel. Ez fáradtságot okozhat és alvászavarhoz vezethet. Ha otthoni vagy munkahelyi tevékenységek után hirtelen kimerültnek érzed magad, annak oka lehet vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség, de akár rák is.

Gondoskodni kell a vastagbél egészségéről, ezért kell sok rostos élelmiszert enni pl: zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, gabonaféléket. Ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni kell a vörös húsok, sült ételek, cukor, szeszes ital és kávé fogyasztást. A dohányzás mellőzése is létfontosságú, sőt az is, hogy minden nap elegendő mennyiségű víz kerüljön a szervezetbe. Figyelni kell a tünetekre, és probléma esetén azonnal orvoshoz fordulni.

Hasznosnak találtad a cikket?