Az agyunkat edzeni kell! Ennek egyik legmegfelelőbb módja, ha apró rejtvényeket oldunk meg. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt fontos. Ezek a fejtörők a mindennapi élet szempontjából is rendkívül hasznosak. A fitt agy az egyik legfontosabb dolog mind a munkahelyen, mind a hétköznapi életben.

Kaptok tőlünk 7 szuper fejtörőt. Ezek minden téren megmozgatják az agyatokat. Mérjétek az időt és a végén osszátok meg kommentben az eredményt.

Megfejtések a lap alján!

1. A nagy szökés
Az úr zárkáján egyetlen ablak van, viszont olyan magasan, hogy nem éri el. A cella üres. Egy lapát van benn csupán. Odabent meleg van és szárazság és a rab nem fog egyhamar ételt vagy italt kapni. 2 napja van arra, hogy megszökjön. Hogyan tudná megoldani? Alagút ásására nincs idő!


2. Eltűnt ékszer
Egy hölgy elment a rendőrségre és bejelentette, hogy eltűnt a nyaklánca. A rendőrség kiment a házhoz de nem talált betörésre utaló nyomot. Csak az ablak volt betörve. A padló tele volt piszkos lábnyomokkal és eléggé nagy volt a felfordulás. Másnap a hölgyet letartóztatták csalásért. Miért?


3. Iskolai balhé
A tanév első napján megverik a földrajztanárt. A tanár nem látta a gyanúsítottat. A rendőrség négy embert vett őrizetbe, de mindenkinek van alibije.
A kertész a bokrokat nyírta
A matektanár dolgozatot íratott
Az edző kosárlabdázott
A gondnok az irodában volt

Ki tehette?


4. A magányos fickó
Élt egy magányos ember, aki soha nem hagyta el hosszabb időre az otthonát. A nyár közepén egy pénteki napon a postás ki akarta hívni az urat a házból, de nem érkezett válasz. A postás ekkor benézett az ablakon és az úr a földön feküdt, láthatóan valaki megtámadta. Amikor a rendőrség kiért, találtak nála 2 üveg forró és egy üveg hideg tejet valamint egy keddi újságot. Másnap megvolt az elkövető. De hogyan találták meg ilyen hamar?!


5. Tabletták
Egy bűnöző embereket rabol majd eléjük tesz két tablettát egy pohár vízzel. Egyet ki kell választaniuk és lenyelniük. Az áldozat választhat... a másikat pedig a bűnöző nyeli le. Az egyik pirula mérgező, míg a másik ártalmatlan. Az emberek beveszik a tablettát, isznak rá a vízből és kidőlnek. Az bűnöző minden alkalommal túléli. Hogy lehet ez?


6. Párás ablak
Egy téli napon John a földön fekve találja a barátját a saját otthonába. Kihívja a rendőrséget és elmondja, hogy épp a barátja házához ment, aki nem nyitott neki ajtót így benézett az ablakon. Párás volt de azt letörölgette és akkor látta, hogy mi történt.
A rendőrség másnap letartóztatja John-t. Miért?


7. Egy kis kémia
Egy vegyészt a földön fekve találnak a saját laboratóriumában. Mellette egy papírdarabot, amin kémiai anyagok neve volt felírva. A vegyésznek a halála napján három látogatója volt. Felesége Mary, unokaöccse Nicolas és barátja John.
A rendőrség másnap letartóztatta az elkövetőt.


Megfejtések:

1. Akkora földkupacot lapátolt, amire állva elérte az ablakot.
2. A hölgy hazudott, hisz ha betörtek volna, akkor a szobában is lett volna üvegszilánk.
3. A matektanár. Az iskola első napján nem szokás dolgozatot íratni.
4. A postás. Tudta, hogy a szerdai és a csütörtöki újságot senki nem fogja elolvasni ezért oda se tette.
5. Mindegyik pirula ártalmatlan. A méreg a pohár vízben volt.
6. A pára belül van. Nem kívül.
7. A papírfecnin ott van az elkövető nevének kezdőbetűi. Ni-C-O-La-S.

 

Nos? Mit gondoltok?