Hirdetés

A vesék nagyon fontos szerepet játszanak az egészség megőrzése szempontjából, ugyanis ez az a szerv, ami kiszűri a felesleges anyagokat és a vizelettel együtt távoznak. Pontosan eme szerv épségének védelme szempontjából fontos, hogy nagy mértékben odafigyeljünk rá. Sajnos azonban sokan nem tudják, hogy egyes élelmiszerek nagy mértékben károsíthatják és befolyásolhatják a működését. A mai cikkünkben olyan élelmiszereket hoztunk el nektek, aminek bevitelét vagy csökkenteni kell, vagy teljesen meg kell szüntetni annak érdekében, hogy egészségesen éljünk.

1, Avokádó

Többen dicsérik az avokádót különféle tápláló tulajdonságai miatt, viszont arról sokan nem tudnak, hogy veszélyes lehet a vesékre, főleg abban az esetben ha vesebeteg vagy. Ennek az az oka, hogy eme élelmiszernek nagyon nagyon magas a káliumszintje.

Természetesen a szervezet számára fontos a kálium is, de túlzott bevitele komoly problémákat okozhat. Olyan panaszok jelentkezhetnek, mint az izomgörcsök kialakulása és szabálytalan szívverés.

2, Hús

Nagyon sokan nem tudják, hogy a túlzott húsfogyasztás veseproblémákat okozhat, mivel az állati fehérjék nehezen metabolizálódhatnak, így a felesleges dolgok eltávolítása megterheli a veséket. Az állati fehérjékben gazdag étrend akár vesekő kialakuláshoz is vezethet. A húsokban nagyon sok purin található, mely serkenti a húgysav előállítását. Ez az oka annak, hogy kialakul a vesekő.

Célszerűbb olyan étrendet követni, amiben több zöldség és dióféle található, ugyanis ezekkel is be lehet vinni a szükséges fehérjemennyiséget.

3, Só

Az egészséges táplálkozáshoz, naponta legfeljebb 2300 mg nátriumot kell bevinni a szervezetbe. Ez körülbelül egy teáskanál sót jelent. Ha túl sok sót fogyasztasz, a veséknek sokkal jobban kell dolgozniuk a nátriumfelesleg eltávolítása érdekében, így vízvisszatartás alakul ki, mely magas vérnyomást eredményez.

A vesék egészségének megőrzése érdekében gyógynövényeket is adhatsz az ételeidhez, ahelyett, hogy tömény sót tenné bele. A só bevitelének csökkentése mellett érdemes elkerülni a feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerek, például konzervált levesek vagy zöldségek, fagyasztott pizzák és salátaöntetek fogyasztását, mivel ezek általában sok sót tartalmaznak.

4, Banán

Ha azt gyanítod, hogy veseproblémáid vannak, akkor az egészség megőrzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ez azt jelenti, hogy korlátozni kell bizonyos élelmiszerek, például a banán fogyasztását, mivel ezekben a káliumszint nagyon magas, ez pedig árt a vesék működésének.

A felnőttnek naponta 3500–4700 mg káliumot kell elfogyasztania. Egyetlen banán 537 mg-ot tartalmaz. Viszont ha vesebetegségben szenvedsz, akkor csökkenteni kell a káliumbevitelt, mivel a szervezet nem képes kiszűrni a felesleges anyagokat. Ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

5, Tejtermék

Azt mondják a tejtermékek tele vannak vitaminokkal és olyan anyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából. Ám a túlzott tej, joghurt, sajt és egyéb termékek bevitele több kárt okoz, mint hasznot. Ezekben az ételekben nagy mennyiségben található foszfor, mely nem tesz jót a veséknek. Sőt, ha a vesék nem működnek teljesen jól, akkor nem lesznek képesek eltávolítani a foszfort a vérből, így idővel a csontok elvékonyodnak, majd törékenyebbé válnak.

6, Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér egészséges és tápláló, de nagy mennyiségben vigyázni kell vele, főleg a veseproblémásoknak. Az ilyen kenyerekben nagy mennyiségű foszfor és kálium található, és fentebb már írtuk, hogy azok miért ártalmasak. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 70 mg káliumot és 57 mg foszfort tartalmaz. Ezzel szemben a fehér kenyérben csak 25 mg van mindkettőből.

7, Narancs és narancslé

A narancs és a narancslé egyaránt alacsony kalóriájú és C-vitaminban is gazdag, viszont magas benne a káliumszint. Egy közepes narancs 240 mg káliumot foglal magába, míg egy pohár narancslé körülbelül 470 mg-ot tartalmaz.

Ha figyelembe vesszük ezeket az értékeket, akkor a fent említett termékek beviteli mennyiségét csökkenteni kell, főleg abban az esetben, ha problémák vannak a vesékkel. Ha a vesék nem tudják eltávolítani a káliumfelesleget a vérből, akkor az nagyon veszélyes lehet az egészségre nézve.

Hasznosnak találtad a cikket?