Hirdetés

Az emberek hónapokon keresztül másról sem beszéltek csak a fiatal Greta Tunberg incidenseiről, illetve az ENSZ székházban tartott beszédéről, mellyel a klímaváltozásra akarta felhívni a figyelmet. Sajnos sokan nem hiszik el, hogy az éghajlatváltozás mennyi negatív dolgot vonzhat maga után és micsoda következményei lehetnek, ha nem figyelünk oda időbe ezekre a dolgokra. Greta és családja egyre inkább csökkenti ökológiai lábnyomát és azt szeretnék elérni, hogy mindenki csak egy kicsit mozduljon ebbe az irányba. Rengeteg cég és vállalat csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, és olyan alternatívákkal próbálták helyettesíteni például a műanyag csomagolóanyagokat és papír poharakat, melyek 100%-ban védik a környezetet.

1, Az ázsiai szupermarketek banánleveleket használnak műanyag csomagolóanyagok helyett

A thaiföldi “Rimping Supermarket” valódi flash mobot tartott, mikor kiderült, hogy banánleveleket kezdtek el használni műanyag csomagolások helyett. A kezdeményezéssel nemcsak a thaiföldi, hanem a vietnami cégek is egyetértettek, sőt az ügyfelek is pozitívan fogadták ezt a változást: hajlandók voltak olyan zöldségeket vásárolni, melyek banánlevelekbe voltak csomagolva.

2, Egy indiai vállalat poharakat készít organikus anyagokból

A “Banana Leaf Technology” ipari mennyiségben használja a banánleveleket. A társaság különleges módon dolgozza fel a szerves anyagot, például figyelnek arra, hogy megmaradjon az alakja, illetve ne bomoljon le és védve legyen a baktériumoktól. Feldolgozás után a levelek nemcsak a száraz termékek tartására lesznek alkalmasak, hanem folyadékok tárolására is.

3, Amerikai tudósok rájöttek, hogy tudnak algával csatornát tisztítani

A houstoni Rice Egyetem tudósai rájöttek, hogy tudják algával megtisztítani a csatornákat. A kutatók 14 héten át kísérleteztek és kutattak. 12 különféle törzset tenyésztettek ki, hogy megtudják melyik a legalkalmasabb. A kíséretek során kiderült, hogy az algák a szennyvízcsatornákban nemcsak normálisan fejlődnek, hanem a nitrátok több mint 90%-át és a foszfor 50%-át dolgozzák fel.

4, Amerikában “zöld” betont és cementet gyártanak

Egy amerikai cég megtanult olyan cementet és betont előállítani, mely 70%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Kiderült, hogy ezek az anyagok a szén-dioxid gyártásban a harmadik helyet foglalják el (az első helyen az autók és gyárak vannak). Az úgynevezett “zöld” beton és a cement nemcsak kevesebb káros gázt bocsát ki, de termelésük során lényegesen kevesebb édesvizet és olajat használnak fel.

5, Panamában műanyag palackokból építenek házakat

Egy kanadai emigráns, több mint egymillió műanyag palackot gyűjtött össze, majd egy nem szokványos módon hasznosította őket. Egy 33 hektáros telket vásárolt a panamai Bocas del Toro szigeten és környezetbarát falut hozott létre. Az épületek vázai fémből készültek, majd üres palackokkal töltötte meg őket. A műanyag palackok jó építőanyagnak bizonyultak, sőt tökéletesen szigeteltek is.

6, Egy olasz cég kifejlesztett egy facsarót, mely narancshéjból készít poharat

A “Carlo Ratti Associati designer” nevű cég kifejlesztett egy olyan facsarót, mely nemcsak narancslevet készít, hanem sajtolás után a megmaradt héjat is felhasználja. A gépbe 3D nyomtatót építettek, mely feldolgozza a héjat és eldobható poharat nyomtat belőlük. Ezt nevezik hulladékmentes termelésnek.

7, Ausztráliában a szemetet halászhálók fogják meg

Két hulladékgyűjtő csatornát telepítettek az ausztráliai Henley természetvédelmi területre. Ez előtt a munkavállalók kézzel gyűjtötték össze a szemetet, de nem minősült olyan hatékonynak. Ennek következtében tovább gondolták a dolgokat és hálókat rögzítettek a csövek szájához. Alig néhány hónap alatt 370 kilogrammnyi szemetet gyűjtöttek össze, melyet a látogatók a helyi kukákba dobhattak.

Bónusz: Műfenyő helyett vegyél inkább cserépbe ültetett fát, amit karácsony után kiültethetsz a kertedbe vagy az erdőbe.

Bónusz 2: Nyugaton elterjedtek a szilárd halmazállapotú samponok és tusfürdők, amivel redukálható a műanyag flakonban kapható társuk. Ehhez a készítményhez nem szükséges műanyag tartályt venni.

Te, hogy óvod a környezetet?