Hirdetés

Az Amerikai Orvostudományi intézet szerint a felnőtteknek napi 400 mikrogramm folsavat kell fogyasztaniuk. Ezt más néven B9-vitaminnak is nevezik. Kulcsfontosságú az egészségünk számára, mivel segít a szervezetünknek a DNS létrehozásában és javításában és vörösvérsejtek termelődésében. Hiánya sok gond okozója lehet.

Mutatunk ezekből néhányat, amelyekre érdemes odafigyelni.

Kognitív problémák

A folsav rendkívül fontos a központi idegrendszer számára. Ha a szervezetedben hiányzik ez a vitamin, akkor depresszióval, koncentrációzavarral, feledékenységgel és ingerlékenységgel küzdhetsz. Demencia vagy Alzheimer-kór kialakulásának esélye is növekszik ilyen esetekben.

Testi fájdalmak

A folsavhiány okozta vérszegénység miatt az agy kevesebb oxigént kap. Ez fejfájáshoz vezethet. Súlyosabb esetekben mellkasi és végtagfájdalmak is lehetnek.

Sápadt bőr

A vörösvérsejtekben található fehérje, a hemoglobin felelős azért, hogy oxigént szállítson a tüdőből az összes testszövethez. Ha kevés a folsav, nincs elég vörösvérsejt, ami a belső szervek oxigénellátását biztosítja. Fáradtságot, sápadtságot okoz.

Légszomj

Ha légszomjat érzel a mindennapi tevékenységeidnél, mozgás során az azt jelenti, hogy alacsony az oxigénszinted. Mind a folsavhiány tünete.

Emésztési problémák

Émelygés, hányás és gyomorfájdalom esetleg étkezés utáni hasmenés az első jelei a folsavhiánynak. Ez később anorexiához is vezethet.

Sebek a szájban

Ha a nyelved duzzadt, vörös és fényes az a vörösvérsejtek csökkenésére utal. Ha sebek vannak benne, akkor az már eléggé súlyos folsavhiány jele lehet.

Csökkentett ízérzés

Bizonyos tanulmányok szerint csökken az ízlelésünk ilyen esetekben. Gátolja az üzeneteket az ízérzékelő receptorainkból az agyba.

Hogyan kezeljük a folsavhiányt?!

Diéta! Sok sötétzöld zöldséget kell enni. Brokkoli, spenót és spárga. Citrusfélék, babok, gombák, és teljes kiőrlésű gabona a kulcs.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!