Hirdetés

A friss, lédús termékek fogyasztása nagyszerű ötletnek tűnhet a téli időszakban, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legtöbb ilyen terméket, más országokból hozzák. A szállítás során a gyümölcsök és zöldségek jótékony tulajdonságai csekély értékkel bírnak, vagy teljesen elveszhetnek. Sokan nem tudják, hogy a cikkben felsorolt élelmiszerek fogyasztása mennyire nem egészséges télen. A mostani posztunkban pedig azzal a céllal hoztuk létre, hogy mindenki megismerje azon élelmiszereket, amikkel nem érdemes próbálkozni a hideg évszakban.

1, Spárga

A tavasz a legoptimálisabb időszak arra, hogy spárgát egyél. Télen az a baj, hogy nagy utat jár be, ugyanis Peruból vagy Kínából érkezik. Ezen évszakban a textúrája és az íze is nagyon gyenge, a vitaminok hiányáról már ne is beszéljünk. Sok hasznos elem eltűnik a zöldségből szállítás során enne következtében pedig nem lesz olyan tápláló.

2, Csomagolt zöldségek

A csomagolt zöldségeket általában előmossák, hogy könnyebben és gyorsabba lehessen fogyasztani. Sokan nem tudják, hogy az ilyen mosások károsíthatják a zöldségek rostjait ennek következtében pedig a vitaminok nagy része elveszik. A legcélszerűbb, ha megvárod a melegebb évszakokat, mikor frissen meg lehet őket vásárolni.

3, Eper és áfonya

Nyáron rengeteg bogyós gyümölcs terem, melyek tökéletesek egy finom joghurthoz, süteményhez… stb. A szamóca gazdag C-vitamin forrás, mely serkenti a kollagéntermelést. Az áfonya hozzájárulhat a bőrrák kialakulásának csökkentéséhez és fokozza az agyi aktivitást. A legjobb, ha csak frissen termesztett bogyós gyümölcsöket eszel. A messziről szállított változatok nem lesznek olyan jók, sőt nem lesz bennük annyi vitamin sem.

4, Főtt kukorica

A kukorica csak meleg évszakokban terem, szóval azok a kukoricák, amiket szupermarketekben látsz nem lesznek olyan frissek, mint gondolod. Ha mindenképpen frisset szeretnél enni, érdemes megvárni a meleg évszakokat és akkor biztos, hogy nem fogsz csalódni.

5, Tejtermékek

Vannak tejtermékek, például a túró és bizonyos tejek, melyekkel óvatosan kell bánni. Ezeken keletkezhetnek olyan anyagok, melyek fokozhatják a nyálkahártya kiválasztást, ez pedig befolyásolhatja a test és a szervezet általános állapotát. Súlyosbíthatja a problémákat azoknál az embereknél, akik gyakran fáznak meg, köhögnek, vagy asztmában szenvednek.

6, Cukor

Tanulmányok szerint a cukor fokozza a depresszió kialakulását a téli időszakban. A cukorbevitel gyulladásokat idézhet elő a szervezetben illetve csökkenti a dopamin felszabadulást. A tél alapjáraton is egy komor időszak, a túlzott cukorfogyasztás pedig még rosszabbá teheti a hangulatot.

7, Vörös hús

A vörös húsok tele vannak fehérjével, melyre az izmoknak nagy szüksége van, ezen kívül pedig fokozza az anyagcserét is. Eme húsnak a gyakori fogyasztása nyálkoncentrációt okoz a torokban, ami egyáltalán nem jó. Sokkal jobb, ha a téli időszakban inkább csirkét vagy halat eszel.

Hasznosnak tartottad a cikket?