Hirdetés

Az idegenforgalmi szezon manapság folyamatosan tart, mert az emberek nyáron mediterrán országokba, szigetekre mennek nyaralni, télen pedig Thaiföldön illetve Balin próbálják feltölteni magukat. Pontosan ezért nagyon hasznos lehet azoknak a bizonyos szabályoknak és előírásoknak a megtanulása, amelyekkel a turisták találkozhatnak.

1, Bonyolultabb begyűjteni a turistákat az Isztambul repülőtéren

Eddig az isztambuli reptereken olyan turistákat gyűjtöttek be, akik valamilyen utazási irodán keresztül foglaltak szállást vagy valamilyen utazást. A reptereken az utazási iroda vagy a szálloda nevével ellátott táblákkal várták őket, ám ez 2020. január 1-től megváltozott. Onnantól fogva az idegenforgalmi ágazat képviselői már nem tartózkodhatnak ott, és nem tarthatnak táblát sem, mert illegális reklámnak tekintik.

Most csak az utazók rokonai és barátai léphetnek be az isztambuli repülőtér találkozási zónájába. Viszont a turisztikai alkalmazottak megpróbálják ezt a szabályt megkerülni és civilnek adni ki magukat vagy előre szólnak a turistáknak, hogy milyen színű mappát fognak tartani a kezükben. A trükkök ellenére is körülbelül 1,5–2 órát vesz igénybe a turisták begyűjtése.

2, Lehet, hogy a híres Velencei Szent Márk-bazilikára szóló jegyek nem mindenki számára elegendőek.

Velence elkészített egy tervet, hogyan lehetne a turisták áramlását szabályozni a Szent Márk-székesegyház terén. Ez manapság az egyik legnépszerűbb látnivaló, naponta 15 000 ember látogatja meg.

Az egyedülálló történelmi örökség megőrzése érdekében 2020 áprilisától két lehetőség közül tudnak választani a turisták:

kiválasztják a látogatás dátumát és megveszik a jegyet online;

megpróbálnak ingyenes jegyet szerezni a városi terminálból

Az utóbbi esetben senki sem garantálja, hogy lesz jegy és lehetőség lesz bemenni, mert főszezonban a látogatások száma szigorúan le van korlátozva.

3, Thaiföldön kosarat vagy szövetzsákot kell használni

Thaiföldön 2021-ben kezdődik meg a műanyag használat teljes tilalmának bevezetése. 2020-ban azonban az ország már betiltotta, hogy az üzletek egyszer használatos reklámszatyrokat adjanak a vásárlóknak fizetéskor.

A helyiek kezdetben elégedetlenek voltak eme változás bevezetése miatt, de most már megbékéltek vele és fonott kosarakban, szövetből készült szatyrokban, vödrökben viszik haza a termékeket. A turisták, akik nem voltak hozzászokva az újdonsághoz, szintén csatlakoztak a flash-mobhoz, amely elterjedt a közösségi médiában.

A döntést már meghozták és az embereknek el kell felejteniük az egyszer használatos műanyag zacskókat. A turistáknak azonban számos lehetőségük van az új szabályozáshoz való alkalmazkodásra, ugyanis szövetszatyrot kapnak, vagy házhoz szállítási szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

4, Almát vagy uborkát Európába nem hozhatsz

2019. december 14-től kezdve új egészségügyi és növény-egészségügyi követelményeket hoztak, mely szerint Olaszországba, Finnországba, Görögországba és más EU-országba nem lehet bevinni bogyós gyümölcsöt, zöldséget csak akkor, ha az rendelkezik speciális bizonyítvánnyal. Ennek oka, hogy korlátozzák a növényi kártevők elterjedését.

A turistáktól palántákat, levágott ágakat, magokat, gumókat és növényi dugványokat vesznek el, és nemcsak a reptereken van nagy ellenőrzés, hanem a vasútállomásokon, kikötőkben…stb. Még egy elfogyasztásra szánt almát is le fognak foglalni.

Jó hír azonban az, hogy a mélyhűtött gyümölcsök és a konzerv zöldségek nem szerepelnek az új rendelet listáján.

5, Egy éjszaka drágább lesz Amszterdamban

2020. január 1-től a város új adót vezetett be a turisták számára, azért, hogy korlátozni tudják az utasforgalmat. Amszterdam évente 17 millió turistát fogad, ami egy egymilliós városban igenis sokat számít.

Mostantól, aki meg akarja látogatni a várost, éjszakánként további 3 eurót kell fizetnie, ami kiegészíti a már meglévő szobaár 7% -át (ez az Airbnb-en keresztül történő foglalás esetén 10%).

Ez igazság szerint nem az első kísérlet, amivel megpróbálják szabályozni a turisták számát. Például 2018 decemberében a Rijks múzeum előtt a híres „I Amszterdam” táblát lebontották, mely a legnépszerűbb turisztikai helyek közé tartozott. Naponta több mint 6000 szelfit készítettek ezen a helyen.

6, A török ​​szállodákba történő bejelentkezéskor hosszabb ideig kell várni

A török ​​hatóságok megígérték, hogy szigorúan ellenőrzik a személyes adatok védelméről szóló törvény végrehajtását. A törvény 2016-ban lépett hatályba, s megtiltotta a szállodai alkalmazottaknak, hogy a vendégek személyes iratait lefénymásolják, vagy elkérjék a telefonszámukat.

Régebben ezt a szabályozást a szállodák figyelmen kívül hagyták, mert sokkal könnyebb volt másolatot készíteni és később kitölteni a szükséges bejelentkezési űrlapokat. Most a szállodákra súlyos bírságot szabhatnak ki a törvény be nem tartásáért. A törvény azért kerül bevezetésre, mert az országban növekszik a személyes adatok felhasználásával kapcsolatos csalások száma.

Ez azt jelenti, hogy a látogatók bejelentkezési folyamata több időt vesz igénybe, főleg a 3 és 4 csillagos szállodákban. Általában ezek a szállodák egyidejűleg 20-25 főből álló turistacsoportokat szállásolnak el.

Hasznosnak tartottad a cikket?