Hirdetés

A vészhelyzetek mindig a legváratlanabb pillanatban történnek, így természetes, hogy nem készülünk fel rájuk. Azonban, ha a hozzáállásunk is olyan, hogy velünk nem történhet semmi, az egyáltalán nem jó. Ugyanis, bármikor bármi megtörténhet. A legtöbb esetben pedig a legalapvetőbb vészhelyzeti szabályok ismeretével és azok betartásával a közvetlen életveszélyektől is megmenekülhetünk.

Cikkünkben egy profi tűzoltó egyszerű, ugyanakkor életmentő tanácsai szerepelnek, amelyek bemutatják, hogy mit tegyünk és mit ne, valamint, hogyan kell viselkedjünk egy nyilvános helyen kiütött tűz esetén.

Mindig döntsd el, hogy merre akarsz menekülni!

Ha egy nyilvános helyen füstöt vagy tüzet észlelünk, esetleg égett szagot érzünk, netán meghalljuk a tűzjelző rendszer hangját, akkor minden esetben, a lehető leggyorsabban el kell hagynunk az adott épületet. Az azonban, nem mindegy, melyik utat választjuk. Csakis olyan kijáratot szabad választanunk, amiről tudjuk, hogy nyitva van, több lépcsőház esetén pedig, azt a lehetőséget válasszuk, amelyiknél a tömeg minél kisebb.

Ha az egyik kijárathoz vezető úton az emberek feltorlódnak, akkor valószínűleg az a kijárat zárva van. A pánikba esett tömeg nagyon veszélyes, ezért minél hamarabb menjünk el onnan.

A parkolóházba soha ne menjünk, hiszen a tűz kiindulási helyét nem tudhatjuk, illetve a lifteket is felejtsük el ebben az esetben. Mindenképpen olyan kijáratot válasszunk, ami a nyílt utcára visz.

Alkalmazkodj a tömeghez!

Mindig a tömeg áramlási irányával megegyezően haladjunk. A kezeinket keresztezzük a mellkasunk előtt, ez ugyanis nyugodt légzést eredményez.

Ha gyermek van velünk, akkor vegyük őt a nyakunkba. A pótejtőernyő-póz ilyenkor a legjobb, ami azt jelenti, hogy a gyermeket a karunkba fogjuk, a kezével kapaszkodjon a nyakunkba, a lábával pedig a derekunkba. Abban az esetben, ha egy másik felnőttel vagyunk, akkor mindig legyünk közel egymáshoz, ha pedig elszakadnánk valahogy egymástól, semmiképp se álljunk meg a tömeg közepén és szembefordulni azzal.

Ha menekülés közben elesnénk, kapaszkodjunk egy hozzánk közelálló ruhájába és igyekezzünk talpon maradni vagy mielőbb felállni.

Ha nincs más megoldás, menj a vécébe!

Ha látjuk, hogy nem tudunk kimenekülni az épületből, akkor menjünk a vécébe. Ha van rá lehetőségünk, hagyjunk egy ruhadarabot a külső kilincsen, hogy a tűzoltók tudják, hogy van odabent valaki. Gyűrjünk nedves ruhákat az ajtó alá, így megakadályozzuk, hogy a füst beszivárogjon a vécébe, nyissuk meg a csapokat, az összes ruhánkat nedvesítsük be és várjuk a tűzoltók segítségét.

Helyesen használd az ablakokat!

Csakis akkor ugorjunk ki ablakon, ha az a harmadik emelet vagy az alatt található, valamint, ha a szintek belmagassága nem nagyobb, mint három méter. Ennél magasabbról másik menekülési útvonalat kell választani.

Ha az ablakon való kiugrást választjuk, akkor igyekezzünk csökkenteni az ablak és a föld közötti távolságot azzal, hogy az ablakpárkányra csimpaszkodunk. Lehetséges, hogy a lábunk eltörik, de a túlélés esélye sokkal nagyobb lesz. A gyereke, idősek és várandós nők számára ez azonban, életveszélyes is lehet.

Ha a harmadik emelet felett ragadtunk, akkor igyekezzünk egy ruhadarab segítségével jelezni a tűzoltóknak, ők tudni fogják, mit tegyenek.

Keresd a falakat egy füsttel teli szobában!

A legtöbb ember nem a tűz miatt, hanem a mérgező égéstermékekkel telített füst miatt veszíti életét. Menekülés közben tegyünk egy nedves ruhát az arcunk elé, ami szűrőként szolgál. Ha nincs kéznél víz, akkor egy sál vagy bármilyen ruhadarab megteszi. Aztán a falakat tapogatva igyekezzünk elhagyni a helyiséget, méghozzá úgy, hogy lehajolunk, hiszen a füst felfelé száll.

Feküdj a földre és hemperegj, ha kigyullad a ruhád!

Ha lángra kap a ruhánk, akkor semmiképp se kezdjünk el szaladni, mert a tűz ettől sokkal gyorsabban terjed. Ha tudjuk, vegyük le magunkról a ruhánkat vagy feküdjünk le a földre és hemperegjünk, amíg el nem alszik a tűz vagy valaki egy másik ruhadarabbal el nem oltja a tüzet.