Hirdetés

A szervezetben lévő hormonok szabályozzák és aktiválják a test különböző folyamatait, például a sejtnövekedést, reprodukciós funkciókat, energiaszintet… stb. Azonban gyakran hibáztatjuk ezeket a súlygyarapodásért, a rossz minőségű alvásért, bőrproblémákért. Viszont nagyon sok embernek kevés vagy téves információja van ezekről, amiket célszerű lenne tisztázni. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tévhitet a hormonokról, amiket az emberek még mindig elhisznek.

1, tévhit. – A fogamzásgátlók hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.

A 60-as 70-es években az ilyen gyógyszerekben nagyon magas volt az ösztrogén, mely nem kívánt súlygyarapodáshoz vezetett, ám a mostani fogamzásgátlók kombinált összetevőkből állnak, mely ösztrogént és progeszteront is egyaránt tartalmaznak. Egyébként az orvosnak szólni kell, hogy a gyógyszer szedésekor hízással kapcsolatos mellékhatások jelentkezhetnek. Amennyiben a súly jelentősen növekszik, akkor mindenképp konzultálni kell a nőgyógyásszal.

2, tévhit – A nők nem rendelkeznek férfi hormonokkal.

Mindkét nem szervezetében található férfi és női hormon. Az androgén nevű hormonok biztosítják a férfiak számára, az izomnövekedést, a mély hangot és a spermiumtermelést. Az ösztrogén hormon felel a nők emlőmirigy fejlődéséért, a menstruációs ciklusáért és a terhességéért. Viszont minden az egyensúlyról szól, így a férfiak szervezetében 80-25%-os arányban oszlik meg az androgén és az ösztrogén hormon, míg a nők esetében 25-75%-os arányban. Ha az egyensúly felborul, akkor problémák merülnek fel.

Például, ha a nő szervezetében nő a tesztoszteron, akkor csökken a termelékenység. Egyébként ez a hormon befolyásolja a zsírok feldolgozását, az agy funkcióit, a hangulatot és az izmok fejlődését is.

3, tévhit – A hormonok jelentősen befolyásolják egy egészséges ember hangulatát.

Endokrinológusok szerint, ha olyan nőről beszélünk, akinek nincs egészségügyi problémája, a rossz hangulatáért valószínű a premenstruációs szindróma és a hormonok a felelősek. A hormonokkal kapcsolatos problémákat a nők 1,3-5%-nál figyelték meg, míg a maradéknál a PMS gondok voltak mérvadók. Ezzel szemben a súlyos betegségben szenvedőknél a hormonok okozhatnak érzelmi instabilitást, például a cukorbetegek ingerlékenyebbek lesznek, ha az adrenalin nő a szervezetükben.

4, tévhit – A melatonint alvó tablettaként lehet használni.

Ez egy jól ismert éjszakai hormon, amely egy személy bioritmusát szabályozza, és alvás közben termelődik, ám ennek termelése függ az alvó helyiség megvilágításától. Bármilyen fény, még a legjelentéktelenebbnek hitt is csökkenti a melatonin termelést, amely közvetlenül befolyásolja a pihentető alvást.

Sokan melatonin tablettákat szednek, ám ezt az orvosok nem ajánlják, ugyanis befolyásolhatják az ovulációt, a vérnyomást és a vércukorszintet is. A legjobb megoldás a melatonin természetes termelése érdekében, ha kopp sötét szobában hajtjuk álomra fejünket. Ha éjszaka vagyunk kénytelenek dolgozni, akkor azt tegyük halvány fényben.

5, tévhit – A fogamzásgátlók hosszútávú alkalmazása rákot okozhatnak.

Ha a fogamzásgátlókat a nőgyógyász választja ki közvetlenül vizsgálat után, akkor csökken a petefészek és vastagbélrák kialakulásának kockázata. Viszont számos vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az emlőrák kialakulásának kockázata minimálisan, de nőhet. Ezért szükséges a fogamzásgátló felírása előtt egy teljes körű vizsgálatot elvégezni.

6, tévhit – A túlzott tesztoszteron befolyásolja a terhesség megszűnését.

A túlzott androgén hormon valóban nehézséget okozhat a nőknek, ha gyermeket szeretnének, de a stresszhormonok és a kortizol is egyaránt befolyásolhatja a termelékenységet. A magas kortizolszint magas vérnyomást, cukorbetegséget, mellékvese problémákat, hangulatingadozást eredményezhet. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy nem a kortizol szintje okozza a stresszt, hanem a stressz miatt nő a kortizol. Azok a nők, akik szeretnének gyereket, célszerű kerülniük a kellemetlen, stresszes helyzeteket, mert a szervezet akkor járul jobban hozzá a termelékenységhez.