Hirdetés

Mindig is érdekelt, mi zajlik az ember fejében? Hogy lehet, hogy valakinek magasabb az IQ-ja, mint a másiknak? Most itt az ideje, hogy minden kérdésedre választ kapj.

A kutatókat már régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy mitől van valakinek magas intelligenciaszintje. Bizonyos kutatási eredmények szerint, a magas IQ egy része örökletes, de ez nem minden, ugyanis a családi légkör valamint az iskola is képes úgy formálni a gyermeket, hogy magasabb intelligenciaszintje legyen.

Kutatások folyamán a tudósok olyan jellegű összefüggéseket véltek felfedezni, amik kifejezetten emberi tulajdonságokban nyilvánulnak meg, és mind a magas IQ szintre utalnak.

Káromkodik, szorong és lusta.

Ami az egészben a legérdekesebb, hogy a kísérlet rámutatott arra, ha valaki túlságosan is sokat káromkodik, az valójában a magas intelligenciaszint egyik jele lehet. Egy főiskolai kutatócsoport azt az eredményt érte el, hogy minél jól neveltebb egy ember, annál gyakrabban fejezi ki magát csúnya szavak segítségével. A magyar nyelv igen széles palettával rendelkezik, amivel az érzelmi szintet és állapotot nagyon pontosan meg lehet határozni.

A magas intelligenciaszinttel rendelkező emberek sokszor gondolják végig fejükben a múltban történt eseményeket, és ebből okulva próbálnak a jövőben helyesen cselekedni. Szóval mondhatni elég pesszimistáknak mondhatjuk őket. Az intelligensebb emberek ezért gyakrabban szorongnak és bepánikolnak, ezt mutatta ki egy Izraelben végzett kutatás is. Sokszor stresszelnek, ám ennek ellenére mégis könnyebben veszik az eléjük gördülő akadályokat.

Ha hiszed, ha nem a lustaság és a mozgáshiány iránti igény is a magas intelligenciaszint jele, ezt egy amerikai kutatócsoport állapította meg. A szellemi munkát végző emberek nem igazán élnek aktív életet, szemben azokkal, akiket nem hajt a tudásvágy, mivel ők általában több időt töltenek fizikai edzéssel.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek, jobban szeretik azokat a munkaköröket, ahol leginkább az agyi feladatokat kell elvégezni, ám ez nem jelenti azt, hogy ők pufibbak lennének társaiknál. 2006-ban végeztek egy kísérletet, ami megállapította, hogy a középérték feletti testtömegindex alacsonyabb IQ szintet jelez. Az egyetlen logikus magyarázat az lehet, hogy a szellemi munkát végző egyedek többet keresnek, ennek okán jobban oda tudnak figyelni az egészséges életmódjukra.

Olvasás és intelligencia

Többen gondolják azt, hogy az intelligens emberek korán megtanulnak olvasni. Brit kutatók tanulmányai alapján ez az állítás, pont, hogy fordítva van: azok a gyerekek, akik korán megtanulnak olvasni, magasabb az IQ szintjük. Minél előbb ismered meg az ABC-ben található betűket, annál hamarabb és többet fog olvasni idősebb korára. Ennek köszönhetően tágul a látókör is, illetve bővíti eddigi ismereteit. Egy brit egyetem azt a tényt támasztotta alá, hogy a legidősebb testvér mindig előnyben van a magas intelligenciaszintet illetően fiatalabb testvéreihez képest, mert 3 ponttal magasabb az intelligencia hányadosuk. Ezt valójában nem a genetika szabályozza, hanem a szülő és a gyerek közötti pszichológiai kapcsolat.