Hirdetés

Lewis Carroll meséje az “Alice Csodaországban” elképesztő hatással volt mind a filmiparra, mind az irodalomra, sőt még a pszichológiára is. Olyan hatást gyakorolt az orvostudományra és az emberiségre, hogy el is neveztek róla egy betegséget, így kapta meg az “Alice Csodaországban Szindróma”. Számtalan tudós és pszichológus veszett össze azon, hogy ez a mese most voltaképpen gyerekeknek avagy felnőtteknek készült, ugyanis több rejtett utalás is van benne, amit csak a felnőttek értenek. Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, Alice növekedése és zsugorodása a pubertás jele.

Alice néha megnő, néha pedig összezsugorodik, ami szakértők szerint a pubertáskori változásokat akarja szimbolizálni. Egyesek rejtett üzeneteket vélnek felfedezni emögött.

Alice teste pontosan ugyanúgy változott meg, ahogy egy átlagos tinédzseré. Sokan úgy vélik, hogy Caroll voltaképpen meg akarta mutatni, hogyan is változik át maga a karakter. Az egyetlen probléma az volt, hogy Alice akkor még csak hét éves volt, így ő túlságosan is fiatal volt ahhoz, hogy úgy alakuljon át mint egy tini.

2, A Szív Királynő sertése voltaképpen egy angol királyt szimbolizál.

Egyesek úgy gondolják, hogy a mese egyes részei a Rózsák háborújára utal, mely a 15. században tombolt Angliában. Ezen időszak tele volt csalódással, árulással és levágott fejekkel, ami nagyon népszerű volt a mesebeli Szív Királynőnél.

Ha jók a sejtéseik, akkor a disznóvá vált csecsemő voltaképpen III. Richárd angol királyt akarta szimbolizálni. Shakespeare még egy színdarabot is írt róla, amiben nagyon rossz színben tüntette fel a királyt.

3, A hercegnő házában bors felhő terjengett, mely elfedte a rossz ételek szagát.

A mese egy része véletlenül megemlíti, hogy a hercegnő házában szinte mindenki tüsszögött, mert a szakácsnő túlságosan is elborsozta a levest. Ez voltaképpen utalás volt egy igazán súlyos problémára. Régen az ételeket azért borsozták halálra, hogy elfedje a rossz ételek szagát.

4, Alice ugyanolyan, mint Éva, aki bűnbe esik.

Alice kalandjai egy kertben kezdődnek, ahol minden zöld a madarak pedig énekelnek. Sokakat a Paradicsomra emlékeztet, ám Alice nem tépi le a tiltott almát, hanem lemegy a nyúl üregébe és egy másik világba csöppen. Ez döbbenetes változásokat indít el benne. A szakértők szerint a gyermekek ártatlan teremtések mindaddig míg meg nem tesznek valamit. Alice azzal, hogy lemászott a nyúl üregébe úgymond letépte a tiltott gyümölcsöt és belecsöppent a felnőtt életbe és bűnössé vált.

5, A kulcsok, ajtók és hernyók Freud szimbólumok.

Amikor Freud elméletei óriási népszerűségnek örvendtek az egész világon, a mesében is több ilyen elmélet jelent meg, s azokat a nőgyógyászathoz kapcsolták. Freud rajongói meglátták a párhuzamot a mesebeli tárgyak és élőlények között. Például az ajtó, mely valamit elrejtett a nyilvánosság elől, úgy, mint a nőgyógyászati vizsgálóban lévő függöny. A kulcs, mely kinyitja a helyet, illetve a hernyót, melyről mindenki tudta, hogy mire hasonlított igazán.

Annak ellenére, hogy van logika az elméletben, voltaképpen az emberek bárhol találkozhattak ezekkel a szimbólumokkal.

Ti is észrevettétek ezeket?