Hirdetés

Számos dolog segíthet abban, hogy megóvd agyad egészségét, például szúdokuzás, rejtvényfejtés, különbség keresés, találós kérdések megfejtése és a többi. Viszont azt már kevesen tudják, hogy az étrend is nagy mértékben befolyásolhatja a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy bizonyos ételek fogyasztása segít megelőzni a problémát. A cikkünkben ezeket fogjuk nektek bemutatni, illetve elhoztunk még három élelmiszert, amit jó messziről el kell kerülni, ha nem akartok magas vérnyomással, cukorbetegséggel, stroke-kal élni.

Egészséges agyért felelős ételek

1, Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök magas flavonoidokat tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak az agyra. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik elsősorban a bogyós gyümölcsöket részesítik előnyben sokkal jobb kognitív képességgel rendelkeznek. Ha te is meg akarod őrizni agyad egészségét, akkor fogyassz sok áfonyát, epret, szedret… stb. Hidd el agyad később hálás lesz.

2, Zöldségek

A zöldségek jótékony hatással vannak a szervezetre és az agyra is, mivel hasznos flavonoidokat és E-vitamint is tartalmaznak. A zöld leveles zöldségek úgymint spenót, saláta, kelkáposzta a legjobb választás abban az esetben, ha vissza akarod szorítani az öregedést.

3, Dió

A feldolgozott ételek, valamint az édességek helyett inkább egyél egy marék pörkölt diót. A benne található E-vitamin segít az agy egészségének megőrzésében. A dió egészséges zsírokat, rostot és jótékony antioxidánsokat tartalmaz, mely elősegíti az általános egészséget.

4, Olívaolaj

Ha ismered a mediterrán konyhát, akkor tudod, hogy az olívaolaj nagyon hatékony az egészség megőrzése szempontjából. Az orvosok azt javasolják, hogy mindenki használjon olívaolajat főzés során, mert annak rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

5, Hal

Egyes tanulmányok szerint azok a 65 évesnél idősebb emberek, akik rendszeresen esznek halat, jobban teljesítettek a memória tesztekben, mint azok, akik keveset vagy egyáltalán nem esznek halat. A hal egészséges zsírokat, B6 és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak az agyra.

Egészségtelen agyért felelős ételek

6, Vörös hús

Sokan nem tudják, hogy a húsokon kívül mennyi élelmiszerből lehet még fehérjét szerezni. Az orvosok azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a lehető legminimálisabbra a vörös húsok fogyasztását. Ezeket inkább fehérjében és rostban gazdag élelmiszerekkel próbálják helyettesíteni. A bab és a lencse nagyon sok fehérjét tartalmaz melyek rengeteg rostot és B-vitamint is magukba foglalnak. Ezek elengedhetetlenek az egészség szempontjából.

7, Vaj, margarin, sajt

A sajt szerelmeseinek biztos nehéz lehet betartani az úgynevezett sajt diétát. A zsíros fajtájú sajtok nincsenek jó hatással a szervezetre ezért csökkenteni kell azok beviteli mennyiségét. Ez azért fontos, mert csökken a demencia kialakulásának kockázata, ami idős korban már igenis számít. Sajnos ugyanez vonatkozik a vajra és a margarinra is.

8, Cukor, só

Ha javítani akarod az agy egészségét és lassítani annak öregedését, akkor bizony csökkenteni kell a cukor és sóbevitelt. Egyrészt az édességek és sütemények idővel károsítják az agyat, sőt cukorbetegséghez is vezethetnek, ez pedig Alzheimer-kórt idézhet elő. Másrészt a só növeli a vérnyomást, ami stroke-ot és más agyi problémákat okozhat.

Hasznosnak tartottad a cikket?