Hirdetés

Az királyi család Fülöp herceg elvesztését gyászolja. A palota pénteken kora déltán jelentette be a szomorú hírt.

A brit monarchiában a leghosszabb ideje uralkodó II. Erzsébet királynő hitvese nem sokkal 100. születésnapja előtt vesztette életét

Egyre eddig nem látott fotó került a hercegről, amit a palota korábban sosem osztott meg.

Íme néhány megható fotó ezek közül :

Az ifjú Fülöp herceg

Görög és a dán királyi hercegként született Görögországban Korfun, de családját csecsemőkorában elűzték. 18 hónapos korában egy gyümölcsösládában menekítette ki őt és családját abrit Királyi Haditengerészet egy hadihajója.

Száműzetése után Franciaországban talált családja menedéket , de sajnos itt sem csitultak el a kedélyek a családi élettében. Édesapja András görög szerencsejáték függőse megnehezítette életüket , majd a herceg elhagyta családját és Dél-Franciaországba költözött. Fülöp mindössze 8 éves volt , amikor üket édesanyja, Battenbergi Aliz elmegyógyintézetbe került , ezt követően pedig a fiatal Fülöp családról családra vándorolt.

Tanulmányait később Németországban és az Egyesült Királyságban végezte , majd belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

A jóképű Fülöp herceg 18 éves korában találkozott Erzsébettel , aki ekkor még csak 13 éves volt , és kezdtek levelezésbe.

Számtalan levelet váltottak , amíg a herceg a II. világháborúban szolgálatot teljesített.

Címeiről és a görög trónra való igényéről később lemondott felvette az édesanyja szüleinek nevét, és az anglikán vallást amikor eljegyeztem az akkor még csak hercegnő Erzsébetet.

Fülöp hercegnek és Erzsébet királynőnek négy gyermeke született , akiktől nyolc unokája és tíz dédunokája.

Bár élete nem volt könnyű, telis-tele volt drámákkal és tragédiákkal, páratlan kitartása és alkalmazkodóképessége minden nehézségen átvezette. Humora pedig az utolsó időkig nem hagyta el a már idősödő herceget sem.

A királynő így nyilatkozott férjéről :

” Egész egyszerűen az erőm és a támaszom volt az évek során. Én, az egész családja és még sok más ország sokkal többel tartozik neki, mint amire ő valaha is igényt tartott.”