Hirdetés

Az általános etikett tipikus példája annak, hogy napjainkban mennyi múltbéli dolognak kell búcsút intenünk. Az etikett ugyanis erős hanyatláson megy keresztül, méghozzá leginkább azért, mert egyre kevesebben vesznek róla tudomást. Sajnos egyre kevésbé része mindennapjainknak, az alapvető illemszabályokkal mégis illik tisztában lennünk. A következő összeállításban ezeket gyűjtöttük össze.

1. Ha valaki meghív valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fél fizet a meghívott félnek mindent. Viszont, ha valaki azt mondja, hogy menjünk el egy étterembe, akkor mindenki saját fogyasztását fizeti. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy vacsoráját, akkor a nőnek minden esetben illik ezt elfogadni.

2. Nyilvános helyen soha ne helyezd az asztalra a telefonodat. Ezzel ugyanis azt sugallod a másik félnek, hogy unatkozol és legszívesebben már távoznál az adott helyről.

3. Soha ne hívj randira egy lányt akkor, ha nem tudod az egész estét vele tölteni, csak például x időpontig érsz rá, mer ez hatalmas illetlenség.

4. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, viszont szinte kötelező lesegítenie például a kabátját, ha megérkeznek valahova.

5. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számodra ismerős személynek az utcán, akkor neked is illik köszönni még akkor is, ha te nem ismered őt.

6. Ha valakivel hosszasan szeretnénk társalogni, illik az illetővel inkább személyesen találkozni, mint telefonon beszélgetni akár hosszú órákon át.

7. Mindig tartsuk tisztán a cipőnket, ez ugyanis rengeteget elárul rólunk.

8. Ha valaki megbánt valamivel, egyáltalán nem illik felkapni a vizet és hangosan visszaszólni, ezzel ugyanis lesüllyedsz az ő szintjére. Csak mosolyogj és hagyd magad mögött őt.

9. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell mennie, kivéve a katonáknak, akiknek mindig készen kell állniuk a tisztelgésre.

10. A sofőröknek mindig oda kell figyelniük a gyalogosokra és nem belehajtani egy nagy pocsolyába, ha azzal lefröcskölhetik a gyanútlan járókelőket.

11. A következő hat dologról nyilvánosan nem illik beszélned: életkor, pénz, családi veszekedés, vallás, egészségügyi problémák, szerelmi ügyek.

12. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket ahhoz, hogy elfoglalhassuk a helyünket, akkor a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.

13. A férfinek sosem szabad megérintenie egy nőt az engedélye nélkül. Teljesen elfogadhatatlan dolog, ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét. Ez alól természetesen kivételt képez, ha például az autóba szeretnének segíteni beszállni egy hölgynek vagy éppen az úttesten akarják átkísérni őt.

14. Abban az esetben, ha valaki hozzád szól, hogy: “Te, ott!”, nem kötelességed odanézni vagy figyelembe venni, ez ugyanis egy elfogadhatatlan megszólítási forma.

15. Sose fújjunk magunkra túl sok parfümöt, mert az taszító lehet a másik fél számára, inkább vigyük magunkkal és ha úgy érezzük kell, akkor fújjunk még belőle egy keveset.

16. Egy jól nevelt férfi mindig kellő tisztelettel bánik a nőkkel.

17. Ha a társaságban egy nő is van, a férfi csakis akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért a hölgytől.

18. Akárki is vagy és akármi is a munkád, ha belépsz valahova, mindig neked kell köszönni elsőként a már ott tartózkodóknak.

19. A szülőknek illetlenség beleolvasniuk a gyermekük levelezésébe, hisz mindenki magánéletét tiszteletben kell tartani.

20. A pároknál is hasonlóan működik ez, sosem illik a barátunk/barátnőnk táskájában, zsebében vagy éppen levelei és üzenetei között turkálni.

21. Sosem szabad hajszolni a divatot vagy éppen az aktuális stílust követni. Sokkal hasznosabb, ha megtaláljuk a számunkra ideális, nekünk tetsző stílust, amiben jól érezzük magunkat és persze a környezetünk is mutatósnak talál minket benne.

23. Nyilvános helyen mindig kerüljük a hangosan nevetést, ugyanis ez nem illendő.

24. Sose bámuljunk vagy mutogassunk valakire az utcán, mert hatalmas illetlenségnek számít.

25. Ne felejtsük el megköszönni a dolgokat a rokonoknak és barátoknak sem, ők is ugyanúgy igénylik a köszönetet, mint bárki más, ezzel pedig azt is megmutatjuk, hogy mennyire tiszteljük őket.