Hirdetés

A fényképek készítése nagyszerű módja az emlékek megőrzésének. Segítenek visszaemlékezni életünk gyönyörű pillanataira, nekik köszönhetően újra átélhetjük, a múltban megélt csodálatos élményeket.

Ezúttal azonban nem egy ilyen édes emlékek galériáját állítottuk össze, hátborzongató képösszeállítást láthattok olyan fotókból , amelyek a szereplőik hirtelen bekövetkezett tragédiái előtt készültek.

#1 Cunami

2004-benaz Indiai-óceán mélyén bekövezett földrengésnek köszönhetően , hatalmas szökőár sújtotta Thaiföld tengerpartjait, és okozva közel 230 000 ember halálát. A 31 éves Deborah Garlick éppen nyaralását töltötte amikor a tragédia bekövetkezett , a cunami elsodorta őt, sosem akadtak a nyomára. Néhány hónappal később a szülei megtalálták a fényképezőgépet, és benne fotókat . Kiderült, hogy a fenti fotó mindössze percekkel azelőtt készült, hogy megérkezett a hatalmas hullám, amely kioltotta lányuk életét .

#2 Senna

A fenti fényképen Ayrton Senna látható, akit Brazília egyik legjobb rally versenyzőjeként tartottak számon. Három trófeát is nyert a Forma-1-ben! Bizonyítva, hogy ő a legjobb, 1994. május 1-jén részt vett egy újabb versenyen. A fotó röviddel az olaszországi San Marino Gran Prix rajtja előtt készült. A hatodik körben a versenyt vezető Senna a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni, egyenesen a betonfalnak ütközött. Bár a versenyzőt kórházba szállították sérülései következtében aznap este Ayrton meghalt.

#3 Közvetlenül a felszállás előtt

1961. február 15-én az amerikai műkorcsolya-csapat New Yorkból Brüsszelbe repült volna. A csapat a tervek szerint a prágai műkorcsolya-világbajnokságon versenyzett, és a versenyre való bejutásuk megünneplésére a csoport úgy döntött, hogy készít egy csoportképet, felszállás előtt. A gépnek technikai problémái adódtak és leszállás közben lezuhant. Senki sem élte túl a balesetet.

#4  Kennedy 

John F. Kennedy 1963. november 22-én Dallasba repült, hogy részt vegyen egy közszereplésen. A felvonuláson gépkocsikonvoj kíséretében egy kabrióban ülve köszöntötte a helyi lakosokat. A nyitott autóban feleségével és a texasi kormányzóval utazó Kennedyt ekkor találták el a lövések, a felvételeken hallható 3 lövések egyike előbb a torkán, majd a fején érték az elnököt. A tragédia után a Parkland kórházba szállították immár holtan, ám ennek tényét egy ideig nem merték bejelenteni. Kennedy életét nem tudták megmenteni, mivel a feje hátsó fele teljesen leszakadt. Az őt ért merényleg körülményeit a mai napig rengeteg titok és rejtély övezi.

#5 Az utolsó fotó a hősről

Moira Smith New York-i rendőrtiszt tanúja volt a Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásnak. Elsőként ért a tragédia helyszínére, hogy segítsen a sebesültek kitelepítésében.

Ez az utolsó róla készült fotó , amelyet közvetlenül azelőtt készítették , hogy a rendőrnő a déli toronyba indult volna, amely egy mentési akció során végül összeomlott, és kioltotta az életét.

#6 Szikla-fok

A Cabo da Roca (Szikla-fok) az európai szárazföld legnyugatibb pontja. Portugáliában, Lisszabontól 40, Sintrától pedig 18 kilométerre nyugatra található , rendkívül népszerű turista látványosság és fotó helyszín az ide látogatók körében.

A fotón látható pár úgy döntött, hogy egy extrém fotót készít, de az események hirtelen nem várt fordulatot vettek.

A nő egy egy pillanatra lazított a férfi szorításán és kicsúszott annak a karjából, ő pedig képtelen volt elkapni. A lány lezuhant a szikláról és életét vesztette.

#7 Végső cél

Petra és 15 éves fia, Gary hazafelé tartottak egy csodálatos Malaiziai vakáció után . Miután felszálltak a gépre, úgy döntöttek, hogy közösen készítenek egy utolsó képet. A Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur között közlekedő járata helyi idő szerint 2014. július 17-én délután lezuhant az orosz–ukrán határ közelében. A gépen 283 utas és 15 főnyi személyzet tartózkodott, a tragédiában mindannyian életüket veszítették,

#8 Titanic

Utolsó fénykép az Atlanti-óceánon hajózó Titanicról elsüllyedése előtt, 1912. április 15-én. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkező utasszállító óceánjáró egy jéghelynek ütközve léket kapott és elsüllyedt. Közel 1500 ember veszítette életét a tragédiában.

#9 A halál portréja

2013-ban a 22 évesamerikai Hilda Clayton közlegény háborús fotókat készített amikor, az afganisztáni gyakorlótéren végzett gyakorlat során egy hibás bomba felrobbant ,a robbanásban Clayton és további négy katona életét vesztette.

A robbanás során, közvetlenül halála előtt, a nő még megnyomta az exponáló gombot, és az egyik katona társának halála előtti utolsó pillanatait megörökítette a fotón.

#10 Potyautas

1970-ben egy Keith Sapsford nevű fiú egy másodperccel a repülőgép felszállása után zuhant la mélybe miután felszökött egy Tokióba tartó Japan Air járatra. Keith utaznivágyott ezért szökött fel a repülőgépre , úgy gondolta , hogy a kerekek közelében bújik meg. Azonban a felszállást követően mikor a gép már 60 méter magasban járt a fiú a kizuhant a gépből. Zuhanását a végzete felé  John Gilpin fotós örökítette meg, aki éppen a repülőtéren készített képeket.

#11 Rajongói támadás

1980. december 8-án Lennon délután indult el egy közeli lemezstúdióba , hogy következő lemezükön dolgozzanak , amikor a házuk kapuján kilépve összetalálkoztak Mark David Chapmannel. A fiatal ember egy autogramot kért a zenész legendától , aki feljegyezte a lemezére ” “John Lennon, 1980. december” és még meg is kérdezte a félszeg Chapmant, hogy akar-e még valamit , az erről készült fotót Paul Goresh örökítette meg. A stúdióba érve Chapman szintén megjelent ezúttal azonban már nem volt félszeg , megvárta amíg Yoko Ono besétál az épületbe, azután megszólította az utána haladó zenészt és tüzet nyitott. Az egyik lövedék Lennon aortáját érte, bár körházba szállították sajnos a súlyos vérveszteség miatt az életét már nem tudták megmenteni.

#12 A bika szökése

A bikaviadal Latin-Amerikában és Spanyolországban nagyon népszerű sport. A bikaviadalosok ismerik a bikával vívott csata kockázatait, de a lelátón kényelmesen ülő nézők nem voltak felkészülve az esetleges tragédia veszélyeire.

A képen látható esemény során a bika átrohant az arénán, és ahelyett, hogy a bikaviadal felé fordult volna, egyenesen a kerítésre ugrott, amely elválasztotta a harcteret a nézőktől. A támadó bika 40 embert megsebesített.

#13 Porsche Carrera – Paul Walker

2013. november 30-án egy a színész által szervezett jótékonysági esten vett részt a kaliforniai Valenciában. A rendezvényt követően egy barátja , Roger Rodas új autójával, egy piros 2005-ös kiadású Porsche Carrera GT-vel próbakörre vitte Walkert. A sofőr azonban az út során elvesztette uralmát a kocsi felett, és a jármű először egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódott és kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették. Walker teste a felismerhetetlenségig elégett.

#14 A művész halála

Az énekesnő 2012 december 9-én a reptéren felszállás előtt még készített egy közös fotót sminkesével, fodrászával, a menedzserével, ügyvédjével és öltöztetőjével, melyet a Twitteren tett közzé ezzel a szöveggel: “Készüljetek srácok, nagy buli lesz”. A poszt kiírása után körülbelül 5 perccel Jenni Rivera gépe lezuhant.

A hatóságok szerint a gép helyi idő szerint hajnalban indult útnak Monterreyből, ahol Jenni Rivera koncertet adott több ezer rajongója előtt. A gép a Mexikóváros közelében található Tolucába tartott, de felszállás után 10 perccel megszakadt vele a kapcsolat. Néhány órára találták meg a roncsokat.

Az énekesnőn kívül hat ember tartózkodott a Learjet 25 típusú gép fedélzetén, és senki sem élte túl a balesetet. A szerencsétlenség oka mind máig tisztázatlan maradt.

#15 Villámcsapás

1975-ben a 18 éves Michael McQuilken annak öccse és nővére úgy döntöttek, hogy egy délután megmásznak a kaliforniai Moro Rock sziklát. Bár indulásuk idején még nem tűnt úgy , hogy viharra kellene készülni , a tiszta ég hamar elborult és esni kezdett. A fotók készítése közben észrevették , hogy hajuk furcsán az égnek mered.

Néhány perccel később hatalmas jégeső csapott le rájuk majd Sean egyszer csak összeesett. A 12 éves fiút a hátán érte a villámcsapás érte, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, de végül szerencsére túlélte ezt a tragikus balesetet.

#16 Életmenő arcon rúgás

Jared Michael Peruban töltötte a nyaralását , amikor a Machu Picchun sétálva úgy döntött, hogy szelfizik egyet a vonat sínek közelében. Képet akart készíteni magáról egy éppen szembejövő vonattal, de nem vette észre, hogy túl közel van áll vágányokhoz.

A sofőr idejében meglátta a fiút, és kidugta a lábát a mozdonyból, és a fiú arcába rúgta, hogy ellökje őt a sínekről. A vonat nem haladt nagy sebességgel, így a rúgás nem okozott komoly sérülést Jared-nek, viszont minden bizonnyal megmentette az életét.

#17 Végzetes választás

2001-ben szeptember 11-én a World Trade Center épületét ért támadás hatalmas tüzet okozott az épületben. Többen úgy próbálták menteni az életüket , hogy az ugrás mellett döntöttek.

#18 Diana

Diana Wales hercegnéje 1996. augusztus 31-én vesztette életét egy súlyos egy autóbalesetben Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában. A fotón látható , ahogy sofőrje megpróbál elmenekülni az autót üldöző paparazzók elől. Ez Diana utolsó fényképe.

#19 C-172

1978. szeptember 25-én a Pacific Southwest Airlines 182. járata összeütközött egy Cessna C-172 típusú kisrepülőgéppel a kaliforniai San Diegóban. A repülőgép San Diego északi részén zuhant le, és mind a 135 a fedélzetén tartózkodó ember életét vesztette. Ezen felül pedig 9 további személy sérült meg a földön, 22 ház pedig tönkrement vagy megrongálódott.

#20 Utolsó ugrás

Pavel Kashin orosz származású parkour művész egy 16 emeletes épületről zuhant le , amikor egy mutatványa balul sikerült , a férfi az érkezést követően elvesztette az egyensúlyát és 200 métert zuhant a mélybe és életét vesztette.