Hirdetés

A világunk minden nap képes meglepni minket valamivel. Nincs olyan, ember, aki mindenről mindent tud. Talán a Google, majd egyszer minden kérdésünket meg tudja válaszolni. Még azt is, hogy mi az életünk értelme. Ezt persze már tudjuk a “Galaxis útikalauz stopposoknak” című könyvből, miszerint az élet az univerzum és a mindenség értelme pontosan 42. 🙂

Ming Jung-lö kínai császár, 1403-1408-ban íratott egy 11095 kötetes enciklopédiát. Ez volt az első ilyen jellegű mű. Tartalmazta az uralkodó könyvtárában fellelhető összes mű rövid leírását. Sajnos a kötetek nagy része elveszett. De van nekünk azóta egy internetünk, aminél hatalmasabb adatállomány nem létezik a világon. Évről-évre több milliárd Gigabájttal növekszik.

Ezt mind nem kell megtanulnunk, de azért hoztunk nektek pár érdekességet a világból, melyeket még biztosan nem tudtatok.

Ha valaki botox-kezelésen esett át, akkor az ő arcán a mimikai ráncok eltompulnak. Ezt mindenki tudja. Viszont a tudósok úgy vélik, hogy ez az ember a mások által mutatott érzelmeket is kevésbé jól lesz képes leolvasni.

Minden nő szép, nagy szemekről álmodozik. Abba viszont nem gondolnak bele, hogy a “nagy szemű” emberek vélhetőleg rövidlátásban szenvednek. Legalábbis a statisztikák szerint. Ennek rém egyszerű oka van. Túl nagy a szemgolyójuk, ezért a fény a retina elé, nem pedig arra fókuszálódik.

Maria Paraskeva minden vágya az volt, hogy bekerüljön a Guiness Rekordok könyvébe. 2018-ban sikerült neki megvalósítani az álmát. Csináltatott egy menyasszonyi fátylat, ami 63 futballpálya hosszú volt (7 km).

Ha egy vízsugár kemény felületre zúdul, akkor a víz hőmérsékletének függvényében eltérő hangokat bocsájt ki.

A szív dobbanásának hangját a nyitó és záró szelepek adják.

A leghosszabb könyvcím 3777 szóból áll.

A mai mobiltelefonok milliószor nagyobb teljesítményre képesek, mint az Apollo 11 űrhajó számítógépei. Sőt! Még egy telefontöltő is nagyobb teljesítménnyel bír.

Ha napozás közben leégünk annak az oka egy úgynevezett “programozott halálozási mechanizmus”. Ezzel védekezik a testünk a bőrrák ellen.

Az oposszumok nem kamuból tettetik, hogy meghaltak. Egyszerűen annyira megijednek, hogy egy rövidebb kómába esnek. Ez akár 4 órán át is tarthat. Hogy a dolog még meggyőzőbb legyen a “fenekükben” található mirigyek dögszagot bocsájtanak ki magukból. Ezzel elzavarja a ragadozókat.

A hódoknak átlátszó szemhéjuk van. Így a víz alatt is tökéletesen látnak. Akár 15 percig is tudnak lenn úszkálni anélkül, hogy feljönnének levegőért.

Az “oológia a legrövidebb “lógia”-va végződő tudománynév. A madarak tojásaival foglalkozik.

A tevék púpjaiban nem víz, hanem zsír van. Ebből merítenek energiát. A vizet a vérükben tárolják.

A wimbledoni tenisztornán a játékosoknak tilos káromkodni. A bíróknak még egy listájuk is van a játékosok saját nyelvén használatos káromkodásokról. Ha megszegik, akkor még pénzbírsággal is sújthatják őket.

Az angol nyelvben körülbelül 20 káromkodás van. A latinban 800.

A nők 80 százaléka rossz melltartót visel, ugyanis a gyártók azonos méretei eltérhetnek egymástól. Sőt a melltartók alakja is befolyásolhatja a méret meghatározását.

Amikor magunkban olvasunk, akkora az agyunk ugyanazokat a jeleket továbbítja a nyelvünknek és a hangszálainknak, mintha egy másik emberrel beszélnénk.

“Gnurr”-nak hívják a zsebek alján összegyűlt szemetet, amely legtöbb esetben papír, por és a nadrág szövetének anyaga.

A Lego gyártja a legtöbb gumiabroncsot. Évente több mint 300 millió darab abroncsot gyárt a játékautóira.

2011-ben egy Antonio nevű 99 éves olasz férfi, 60 év házasság után beadta a válókeresetet. Azért vált el a 96 éves feleségétől, mert kiderült, hogy 50 évvel ezelőtt megcsalta.

Az ikreknek lehet eltérő apjuk is. Ha két érett petesejtet különböző férfiak spermái termékenyítenek meg. Na persze ennek az esélye meglehetősen ritka.

A jelenség neve szuperfekundáció és körülbelül 40.000 ikerterhességből 3 esetén fordul elő a statisztikák alapján.

A terhesség első pár napja során az emberi embrió mindössze 0,14 mm. Mire megszületik a baba a 3000-szeresére nő.

A borotvált fejű emberek erősebbnek tűnnek, mint a nem kopasz társaik.

A Machu Picchu célja a mai napig tisztázatlan. Egyesek szerint királyi birtok volt, míg mások szerint titkos ünnepségi helyszín.

A világon több mint 6000 fajta katicabogár él. Ezek nagy része ragadozó, de vannak kannibálok is, melyek megeszik a petékből kikelő fajtársait.

A terhesség 20. hetében egy női embrió testében kb. 6.000.000 petesejt található. Születéskor ez 2.000.000-ra esik vissza. A születés után havonta kb. 11.000 elpusztul belőlük. Persze termelődik is mellé. Pubertás korban kb. 300-400 ezer marad.

Egy gyermeknek kb. 8000 pelenkára lesz szüksége, mire leszokik róla.

1980 óta 76 százalékkal nőtt az ikerszületések száma.

A spagetti valójában a spaghetto szó többes számú alakja. Az olasz “madzag”, “zsineg” szóból származik. Ugyanígy a “konfetti” is “konfetto”.

Tényleg létezik egy hatodik érzék, amely azt jelzi, ha valaki figyel minket. Egyes tanulmányok szerint léteznek sejtek a fejünkben, melyek akkor aktiválódnak, ha valaki figyel minket.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.