Hirdetés

A legtöbb ember megvárja, míg használati tárgyai, háztartási eszközei, gépei meghibásodnak és felmondják a szolgálatot. Sokan azt hiszik ez pénztárcabarát megoldás, ám cseppet sem az, sőt több kárt csinál mint hasznot. Vannak ezeknek a tárgyaknak, gépeknek szavatossági ideje, mikor még biztonságosan lehet használni, de azt túllépve már egyre nagyobb a kockázat. Például a szőnyegeket 10 évente míg a WC keféket hat havonta kellene cserélni. A jóga szőnyegeket évente, a kontaktlencse tartókat pedig három havonta kellene lecserélni, hogy még biztonságosan lehessen használni. Eme dolgok könnyedén be tudnak koszolódni, el tudnak vékonyodni és ezekkel a feltételekkel már nem alkalmasak arra, hogy használják őket. A mai posztunkban összegyűjtöttünk néhány használati tárgyat, melyeket sokkal gyakrabban kell lecserélni, mint gondolod.

1, Jóga szőnyeg – évente

Nos ennek kicserélése attól függ, hogy milyen gyakran és milyen tevékenységhez használod. A szőnyegen érdemes megvizsgálni a felületét, mivel rendszeres használattal elég hamar ki tudnak kopni így évente kellene cserélni. A másik, amiből tudod, hogy itt az ideje a cserének, ha már elvékonyodott, illetve ha kellemetlen szagú.

2, Melltartó – 6-9 havonta

A melltartókat csak addig szabad hordani, míg az anyag el nem kezd kinyúlni. Ha ez bekövetkezik, akkor sajnos elhasználódott és ideje megválni tőle, majd egy új modellt beszerezni. Ha esetleg mégsem nyúlt volna meg az anyag, akkor is érdemes legfeljebb 6-9 havonta cserélni.

3, WC-kefe – 6 havonta

Sokan nem fordítanak arra kellő figyelmet, hogy rendszeresen cseréljék a WC keféjüket. Szakemberek szerint legalább 6 havonta le kellene ezeket cserélni, mivel nagyon-nagyon sok kórokozót és baktériumot tudnak összegyűjteni. A fából készült keféket valamivel hosszabb ideig lehet használni. Ha nem akarod, hogy baj legyen, akkor érdemes betartani az utasításokat.

4, Kontaktlencse tartó – 3 havonta

Talán még a kontaktlencseviselők sem tudják, hogy a tartókat bizonyos időközönként le kellene cserélni egy vadonatújra. Minden használat után meg kell őket tisztítani, majd szárazra kell törölni, és ezzel a módszerrel nagyjából három hónapig lehet őket használni, de utána le kell őket cserélni.

5, Matracok – 8-10 évente

Igaz, ez nagyban függ attól, hogy milyen a matrac típusa és milyen a minősége. Viszont 8-10 évente mindenképp illik őket lecserélni, mivel ez idő alatt rengeteg poratkát, és piszkot össze tudnak gyűjteni. Nem mehetünk el amellett, hogyha ezeket nem cserélik bizonyos időközönként, akkor allergia is kialakulhat.

6, Zuhanyfej szűrők – 2-6 havonta

Ennek a “szavatossági ideje” is attól függ, hogy milyen gyakran használod a zuhanyt. Minél többen használják és minél többször, az annál hamarabb amortizálódik le. Ilyenkor nem lehet mást tenni mint újat venni. Átlagosan 6 havonta kellene lecserélni vagy 10 000 liter víz felhasználása után. – állítják a szakemberek.

7, Menstruációs kehely – minimum 6 hónap maximum 10 év között

Vannak újrafelhasználható menstruációs kelyhek, amiket minden használat előtt el kell mosni és tisztára kell törölni, illetve napi kétszer üríteni. A tartós és újrafelhasználható verziók élettartama nagyjából 6 hónap és 10 év között mozog. Ez nyilván attól függ, hányszor használod és milyen márkát vásárolsz. De 10 évnél régebbi nem lehet.

8, Mosógép – 10 évente

Egy mosógép átlagosan 10 évig használható – legalábbis ezt állítják a szerelők. Élettartamát azonban sok minden befolyásolja, például a gyártó, használat, terhelés. Vannak jelek, melyből ki lehet deríteni, hogy megérett-e már a cserére vagy nem.

9, Fürdőszoba szőnyegek – 2 évente

A fürdőszobaszőnyegeket nagyjából kéthetente kell kimosni, hogy megtisztítsd a kórokozóktól. Ez fokozottan igaz abban az esetben, ha cipővel is ráállsz erre a szőnyegre, ugyanis ebben az esetben heti szinten kell tisztítani. 2 évente viszont le kell cserélni egy újra, mivel nagyjából addigra használódnak úgy el, hogy már nem bírja az anyag a további mosást.

10, Sport melltartó – minimum 6 havonta maximum 1 év

A sportmelltartókat heti 3.4 alkalommal illik kimosni, bár ez nagyban függ attól, hányszor viseli az ember. Viszont 6 hónap után ideje elgondolkodni annak cseréjén, mivel akkor kezdi el elveszteni a tartását és már nem lesz megfelelő a sportoláshoz. Persze meg lehet hosszabbítani az élettartamát, ha a mosó és szárítógépes tisztítás helyett a kézi mosást választod. Akkor akár 1 évig is viselhető.

11, Konyhai szivacsok – heti szinten

Ha nincs mosogatógéped, akkor bizony egy nap többször is igénybe kell venned a mosogatószivacsot, hogy tisztára mosd az edényeket. Mivel ezek nagyon gyorsan elhasználódnak, érdemes befektetni egy egész csomagba. Általában egy hét szükséges ahhoz, hogy teljesen tönkre menjen, sőt addigra jó pár baktériumot össze is szedett.

12, Kenyérpirító – 6-8 évente

Egy kenyérpirító átlagos élettartama kb. 6-8 év, viszont bizonyos módszerekkel ezt meg lehet hosszabbítani. Amennyiben rendszeresen van tisztítva, illetve ki van ürítve a morzsatálca, azzal már nyerhetsz egy kis időt.

13, Szőnyeg – 10 évente

A szőnyegek átlagos élettartama körülbelül 6-8 év, ám megfelelő gondozás és tisztítás mellett ez akár 10 évre is feltornázható. Nem kell mást tenni, mint rendszeresen porszívózni, illetve szőnyegtisztítóval megsúrolni. 10 év után már a gyártók szerint is érdemes lecserélni.

14, Újrafelhasználható kulacsok – 12 év

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az újrafelhasználható szó nem azt jelenti, egy termék örökké tart, hanem csak bizonyos ideig de folyamatosan lehet használni. Ezek a fémből készült kulacsok, melyek képesek megtartani a hőt és hideget csupán 12 évig használhatók. Érdemes eme idő letelte után ezeket teljesen újra lecserélni.

15, Füstérzékelő – 10 évente

A füstjelző elemeit évente legalább egyszer ki kell cserélni, hogy megfelelően tudjanak működni. Szakemberek szerint a készülék 10 év után már nem tud megfelelően működni, ezért érdemes ellenőrizni mikor telik le az a bűvös 10 év. A készülék hátoldalán minden szükséges információ megvan hozzá.

16, Mosogatógép – 10 évente

A mosogatógépeknek is van szavatossági ideje, ami a gyártók szerint is kb. 10 év. Ez után egészségi okok miatt érdemes lecserélni és újat vásárolni. De, ha már a 10. életévét megelőzően bármiféle probléma vagy olyan hiba üti fel a fejét, melynek javítási költsége meghaladja a gép árának 50%-át, akkor nem érdemes megcsináltatni, hanem újat kell venni.

17, Kinti lábtörlő – 6-10 évente

Ezek a lábtörlők nagyon tartósak és könnyen tisztíthatók is. Viszont ha vastagabb anyagból vásárolsz lábtörlőt, akkor növeled annak élettartamát is. Ha sokan használják, akkor még jobban amortizálódik, de a vastagabb anyagúak jobban bírják a strapát. Ennek ellenére 6-10 évente érdemes őket lecserélni.

18, Futócipő – 730-890 kilométerenként

Fontos, hogy végiggondold, hogy a futócipőd elegendő támogatást nyújt-e neked futás során. Átlagosan 730-890 kilométerenként érdemes lecserélni a futócipőket, mert addigra már nem adnak megfelelő támogatást, sőt bizonyos helyeken ki is kopik. Annak érdekében, hogy csökkentsd a balesetveszély kialakulásának kockázatát fontos, hogy figyelj a cipő minőségére.

19, Hűtőszekrény – 15 évente

Amennyiben a hűtőszekrényed 8 évnél fiatalabb érdemes megfontolni egy teljes körű átvizsgálást, hogy megtudd minden rendben van-e vele. Ilyenkor még bizonyos javításokat el lehet rajta végezni, viszont ha már elmúlt 15 éves, akkor sajnos megérett a cserére. Gondolj arra is, hogy milyen típusú hűtőszekrényed van, környezetbarát, vagy energiatakarékos-e.

20, Kanapé – 7-15 évente

Sokan vonakodnak a kanapék cseréjétől, ha csak nem terveznek egy teljeskörű stílusváltást, vagy költözést. Viszont meg kell jegyeznünk, hogy a kanapékat 7-15 évente illik lecserélni egy újra, mert a szövet ennyi idő alatt sokat kopok és a minősége is romlik. Ha eszmei értéke miatt nem tudsz megválni tőle, akkor húzasd át és van egy zsír új kanapéd.