Hirdetés

Tanulmányaink során milliónyi információval találkozunk, ám még akkor sem tudhatunk mindenről mindent, ha egész további életünkben is szorgosan fejlesztjük a tudásunkat.

Bár a mai generáció sokkal nagyobb előnyt élvez ismereteik elmélyítése érdekében, hiszen az internet megjelenésével már nem kell lexikonokat és enciklopédiákat fellapozni, ha valamire kíváncsiak lennénk; még mindig teljességgel lehetetlen azt kijelenteni, hogy valaki minden ismeret teljes tulajdonában állna.

Cikkünkben 20 olyan érdekes dolgot osztunk meg veletek, amire nagy valószínűséggel sohasem keresnétek rá magatoktól, ám ettől függetlenül hasznos vagy érdekes információt hordoz magában.

-Ébren töltött óráink nagyjából 10%-ában is csukva vannak a szemeink. Az egy tizednyi mennyiséget a percenkénti 15-20 pislogás teszi ki.

– Korunk egyik legkedveltebb szószát, a ketchupot közel két évszázada, az 1830-as évek derekán találták fel. A vörös színű, sűrű mártást a kezdetekben emésztőrendszeri panaszok enyhítése használták, majd 1876-tól -a Heinz piacra lépését követően- kezdődött meg élelmiszeripari térnyerése.

– Jobban memorizáljuk a kék tintával írt szövegeket, mint azokat, amiket feketével vetnek papírra.

A jelenségre egy kísérlet mutatott rá, ahol arra kérték a tesztben résztvevő alanyokat, hogy jegyezzék meg a különböző színű tintával írt szövegeket. Gyorsan fény derült rá, hogy a kék színű tintával jegyzett szavakat sokkal könnyedebben jegyezték meg a résztvevők, mint a feketével írtakat.

– 03:44 – a legtöbb ember elmondása szerint, ebben az időpontban riadnak/ébrednek fel a leggyakrabban.

– Azok a férfiak, kiknek az életkoruk ‘9’-re végződik, bizonyítottan nagyobb eséllyel hűtlenkednek, mint társaik.

Egy nemzetközi, jól ismert randi-oldal közel 8 millió nős felhasználóját vették górcső alá, akik mind alkalmi, kötöttségek nélküli „kalandra” vágytak házasságuk mellett. A vizsgált csoportból több mint 950 ezer férfinak 9-esre végződött aktuális életkora, ami 18%-kal magasabb, mint a többi szám előfordulási aránya.

– 1977-ig egyáltalán nem tiltották, hogy valaki felmásszon vagy sétálgasson a Stonehenge-en.

– Közel tízmilliószor kell kattintanunk egerünkkel ahhoz, hogy egyetlen kalóriát elégessünk!

A neves Lousianai Egyetem professzoránál, Rhett Alleyn-nél egy napon az iránt érdeklődött a lánya, hogy igaz-e az az iskolájában hallott tény, miszerint egy egérkattintással 1 kalóriát lehet elégetni. A tudós szkeptikusan fogadta az állítást, ezért mélyebben utánajárt az ügynek. Kutatása során arra a meglepő tényre jutott, hogy egyetlen kalória elégetéséhez nem egy, hanem 10 millió kattintást kell véghez vinnünk.

– A Samsung első termékei nem az elektronikai eszközök voltak, hanem a száraz tészták és a szárított hal.

– Minden idők egyik legnagyobb zsenijének tartott Leonardo da Vinci rendelkezett egy nagyon furcsa tulajdonsággal. Képes volt ugyanis arra, hogy amíg egyik kezével ír, a másikkal azzal egy időben rajzoljon!

– Amíg a fémdobozos diétás kóla lebeg a vízfelszínen, addig a hagyományos, ‘cukros’ kóla lesüllyed. A jelenségre magyarázatot az adja, hogy az eltérő cukormennyiség miatt a cukros kóla súlya nagyobb.

– A napjainkban fejlesztett, hétköznapi okos-telefonoknak jóval nagyobb a teljesítményük, mint annak a számítógépes rendszernek, amivel az amerikaiak 1969-ben a Holdra szállást kivitelezték.

A 60-as évek végén, az akkori csúcs-számítógépek csupán ~ 400 MB memóriával rendelkeztek, napjaink okos-telefonjai azonban már 4-10 GB-nyit tudhatnak magukénak.

– A világ legelső, jegyzett vásárlói panasza régebbi, mintsem gondolnánk. A reklamációt egy agyagtáblára vésték fel az egykori Mezopotámia területén, közel 4000 évvel ezelőtt. A tábla szövegezése arra enged következtetni, hogy vásárló nem volt elégedett az áru minőségével és annak késedelmes kézbesítésével sem.

– A friss jogosítvánnyal vezető sofőrök többet hibáznak vezetés közben, amikor a kedvenc dalaikat hallgatják, mint akkor, mikor számukra semleges zenék szólnak az autóban.

– A tehenek ki tudják mutatni társaik számára, hogy mit éreznek aktuálisan irántuk.

Ausztrál tudósok majdnem fél évig tanulmányoztak egy tehénállományt, hogy kiderítsék, képesek-e az állatok érzelmeiket megosztani társaikkal vagy sem. A megfigyelés során arra az eredményre jutottak, hogy ezen állatok a hangszínük megváltoztatásával képesek kommunikálni a másik iránt táplált érzelmeiket.

– Annak érdekében, hogy a tudósok pontosan megtudhassák, hogyan járhattak anno a dinoszauruszok, műanyag dinoszaurusz-farokhoz hasonló protéziseket erősítettek a tyúkok farára.

– A világ legtöbb gyermekét világra hozó asszony az orosz Fedor Vasziljev felesége volt, aki az 1725 és 1765 közötti negyven évben 27 alkalommal volt terhes. A párnak a 27 terhességből 69 gyermeke született. A nő 16-szor szült ikreket, hétszer hármasikreket, 4-szer pedig négyesikrekkel volt várandós.

– Kína egyes városaiban a rendőrségi kutyákat libákra váltották. A döntést azzal indokolták, hogy a libáknak is kifinomult a hallásuk, éles a látásuk, ráadásul kifejezetten agresszívek és nagyon hangosak.

– A bálnák is le tudnak barnulni.

Angol kutatások bizonyították, hogy a bálnák bőre is sötétebbé válik, ha magas UV fénynek, vagy erős napsugárzásnak vannak kitéve.

– A nőknek nagyobb hőmérsékleten jobb a teljesítményük, míg férfiak épp ellenkezőleg, hűvösebb közegben produktívak. Míg a hölgyek 22-28°C-on képesek a leghatékonyabban dolgozni, a férfiak inkább 22°C alatti hőfok megléténél érzik magukat kellemesen.

– Brian Eno az Apple által tervezett Macintoshon komponálta meg a Microsoft cégcsoport ikonikus operációs rendszerének, a Windows 95-nek üdvözlő zenéjét.

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!