Hirdetés

Az emberek szeretnek érdekességekről olvasni. Olyan dolgokról, melyekről még nem hallott. Lehetnek ezek teljesen hétköznapi dolgok is, melyekhez csak egy számunkra teljesen ismert tárgyat vagy tulajdonságot kell egy picit más szemszögből megvizsgálnunk. Hoztunk nektek ezért egy pár érdekességet, melyeket biztosan nem tudtok. Az embernek időbe telik ugyan, de előbb vagy utóbb minden kérdésre megtalálja a választ.

1: A Binghamtoni Egyetem pszichológusai rájöttek, hogy ha egy üzenet végére pontot írunk, akkor azt a címzett nagyobb valószínűséggel gondolja hazugságnak, mint ha elhagynánk.
126 önkéntes viselkedését tanulmányozták. A következő mondatot kellett megfigyelniük.

·Dave egy ajándék jegyet adott nekem. Van kedved velem jönni?
·Igen.

A válaszokat különböző írásjellel adták meg. A csoport szerint a felkiáltójellel végződő volt a legőszintébb. Ha ponttal végződött, annak hazugság szaga volt.

2: Az otthoni hőmérséklet befolyásolja a szerelmi életünket.
A férfiak jobban szeretik a hűvös helyeket, míg a nők fázósabbak. A tudósok szerint kell egy arany középút az otthonunkban. Azok a párok, akik 22 °C-os hőmérsékletű lakásban kisebb százalékban veszekednek a párjukkal, mint azok, akik túl meleg vagy túl hideg házban laknak. Nem csak ezen a dolgon múlik, de egy próbát megér.

3: A férfi agy gyorsabban öregszik, mint a női agy.
Az életkor előrehaladtával a férfiak memóriája gyorsabban romlik és gyakrabban vannak koncentrációs zavaraik, mint a nőknek. A nőkre inkább a gyakoribb depressziós hangulat jellemző.

4: A fogaink állapotából leszűrhető a memóriánk is.
Megvizsgáltak 300 időskorú személyt és azt vették észre, hogy akiknek épek a fogaik, azoknak a memóriájuk is sokkal jobb. A foghíjas személyeknél gyakoribb a memóriazavar. Ennek oka, hogy a fogak elhullásával megszakadhatnak egyes idegi összeköttetések. Olyanok, melyek a memóriáért felelősek.

5: A munkanélküli emberek nagy része alvászavarban szenved
A Lipcsei Egyetem tudósai vizsgálták 9000 személy részvételével. A munkanélküliek 42 százaléka küzd valamilyen alvászavarral.

6: Szőlőből plazma
Az alábbi videón látható jelenség azért történik, mert a szőlő héja annyira felforrósodik, hogy meggyullad és plazma képződik. Alább egy videó látható a jelenségről.

7: Amikor valaki hazudik, az orra felmelegszik.
Ez a jelenség a “Pinokkió-hatás” nevet kapta. A Granadai egyetem pszichológusai szerint ha valaki hazudik, akkor az orra körüli terület felmelegszik.

8: A kisgyerekek sokkal több kérdést tesznek fel, mint az idősebbek.
Egy négyéves gyerek körülbelül 400 kérdést intéz a szüleihez naponta. Két percenkét kérdez valamit. Egy általános iskolai tanár 20-40 kérdést tesz fel naponta, míg az orvosok és az ápolók 20-30-at.

9: Sok brit diák szerint Sherlock Holmes egy létező személy volt.
2008-ban végeztek egy felmérést, miszerint a brit diákok 58 százaléka szerint Conan Doyle fiktív figurája egy létező személy volt. Ellenben, 28 százalékuk szerint Winston Churchill kitalált személy.

10: A szmognak tudatmódosító hatása van.
A nagyvárosi szmogban található anyagok egy részének narkotikus hatása van. Stresszoldó hatást válthat ki. Ezért van az, hogy a nagyvárosi emberek könnyebben viselik a dugókat, mint a vidékiek.

11: Régebben a filmbemutatók a mozifilm után voltak és nem előtte.
Ezért kapták az angol “trailer” vagyis pótkocsi nevet. Azonban a marketingesek hamar rájöttek, hogy jobb lenne a film előtt lejátszani őket, hiszen kevesen maradnak még a stáblista után is a moziterembe.

12: Az éjjeli baglyok között sokkal több a szingli, mint a korán kelő típusú emberek között.
Azok az emberek, akik szeretnek éjszaka fenn lenni, általában a rövid, egyéjszakás kalandokat preferálják. Ritkábban alakul ki komolyabb kötődés köztük és egy másik ember között. A koránkelő emberek több helyre járnak. Kávézókba, éttermekbe, így nagyobb eséllyel tudnak ismerkedni is.

13: Egy alma reggel jobban felpörget, mint a kávé.
A Floridai Egyetem végzett kísérleteket ezzel kapcsolatban. A futókat vizsgálták meg és kimutatták, hogy azok, akik almát esznek sokkal fittebbek, mint akik kávét isznak. Az alma keményítőtartalma miatt van ez. Az ugyanis elősegíti a tüdőbe jutó oxigén áramlását.

14: A nők szeretnek shoppingolni.
Ez nem újdonság. Viszont, hogy számszerűsítsük: a nők végzik a napi vásárlások 80 százalékát. Ebbe beletartoznak az élelmiszerek és a ruhák is.

16: A krónikus fájdalom demenciához vezethet.
Azok az emberek, akik krónikus fájdalomban szenvednek, nagyobb eséllyel butulnak el. Könnyebben esnek depresszióba. Kialakulhat memóriazavar és demencia is.

16: Thaiföldön élnek zombihangyák.
Thaiföldön él egy őshonos gombafaj, az Ophicordyceps, mely megtelepszik a hangyákon. Bejut az idegrendszerükbe és károsítja azt. A hangyák viselkedése egy-két héttel a gombás fertőzés után megváltozik és végül teljesen elvesztik az irányítást a testük felett.

18: A japán emberek szervezetében él egy baktérium, ami segíti a nyers hal megemésztését.
Ez a baktérium a Bacteroides plebeius, ami nyers algákkal kerül a szervezetükbe. Segít megemészteni a nyersen elfogyasztott halakat, illetve véd egy rakás élelmiszerben terjedő betegségtől.

19: A vezetők rövidebb ideig élnek, mint a hétköznapi emberek.
Egy átlagos ma élő elnök 7 évvel rövidebb ideig él, mint egy hétköznapi ember. 23 százalékkal magasabb a korai halálozási kockázata. Vélhetőleg a stressz, fáradtság és a munkával kapcsolatos veszélyek állnak a háttérben.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!