Néha elfelejtjük, hogy milyen csodálatos világban élünk. A mindennapi rutin és a rohanás miatt az emberek elfelejtenek egy pillanatra megállni, hogy körbenézhessenek és megpillanthassák mindazt a szépséget, ami körülveszi őket. Sokan nem tudják, hogy mennyi titkot és érdekességet rejt magában a bolygónk, amikről eddig nem igazán hallhattunk. Például tisztában vagyunk vele, hogy a tigrisek bundája csíkos, viszont gondoltad volna, hogy a bőre is pontosan ugyanolyan? Tudod hogyan néz ki egy transzplantációra váró szív vagy egy bébi flamingó? Nos ezekre a kérdésekre most megkapod a választ, mert ilyen és ehhez hasonló érdekességeket hoztunk el nektek.

Transzplantációra váró szív

Az elhunyt szívét addig mossák, míg az összes vér ki nem tisztul belőle. Ha a szív ilyen állapotban van, akkor készen áll arra, hogy egy másik ember testébe tegyék. Ezután csak imádkozni kell, hogy a szervezet ne utasítsa el az új szervet.

A Húsvét-szigetek óriási fej szobrai.

Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy ezeknek a népszerű és óriás fejű szobroknak, bizony van testük, csak el vannak ásva a föld alá. Ezek teszik olyan különlegessé és egyedivé a Húsvét-szigeteket.

Így néz ki egy bébi flamingó.

Nagyon érdekes, hogy a flamingók a rózsaszín színükről ismertek, ám fióka korukban egyáltalán nem olyan a tollazatuk. Ahogy egyre idősebbekké válnak, úgy változik meg a színük is. A flamingók tápláléka a vörös és kék-zöld algából áll, melyekben rengeteg béta karotin található. Az emésztőrendszerük kivonja a táplálékból ezt az anyagot és zsírrá alakítja. Ez az oka, hogy olyan szép és feltűnő színük van.

Egy érintetlen emberi idegrendszer

1925-ben a Missouri-i Kirksvilleben két orvostanhallgatót kértek fel, hogy vegyék ki az idegrendszert egy elhunyt ember testéből úgy, hogy az pontosan úgy nézzen ki, mint ahogy a testben található. 1500 órán keresztül rengeteg izzadás és könnyek között sikeresen megoldották a feladatot. Az idegrendszert az “AT Still University (ATSU) Osteopátiás” Orvostudományi Múzeumban állították ki. Ilyenből csupáncsak négy van az egész világon.

Ilyen a hajnal különböző bolygókon.

A hajnal az a folyamat, amely a nap első sugarainak megjelenésétől kezdődik. Amikor elérik a bolygót, kölcsönhatásba lépnek az azt körülvevő mágneses mezővel. Ahogy a mágneses tér megváltozik a feltöltött részecskék felgyorsulnak a felső légkörbe, majd összeütköznek olyan molekulákkal, mint például a nitrogén és az oxigén, amely fény formájában energiát bocsát ki. Gyönyörű nem igaz?

Nagy jégkristályok Svájcban

A jégkristályos csapadék alakja, intenzitása és mérete egyaránt változik, de a hideg országokban világszerte találhatók ilyen kristályok.

Így néz ki egy tigris bőre, ha bundája le van borotválva.

Minden tigris egyedi csíkokkal rendelkezik, amelyek az álcázási igényeikhez igazodnak.

Így néz ki egy üvegbéka.

Az üvegbékák Costa Rica, Panama, Kolumbia és Ecuador esőerdeiben élnek. A hasukon lévő bőr teljesen átlátszó, ami lehetővé teszi, hogy a belső szerveiket sőt még a szívüket is lássuk.

Földgömb látássérült emberek számára.

Sajnálatos módon a látássérült embereknek nagyon sokáig nem volt lehetőségük arra, hogy földgömböket tanulmányozhassanak. 1837-ben Samuel Gridley Howe létrehozott egy dombornyomásos térképet, amit sikeresen beletettek az Egyesült Államokban gyártott atlaszokba így a vakok is képesek voltak megállapítani mi hol van a földön.

Ez egy albínó mosómedve.

A mosómedvék a fekete-fehér színűkről ismertek, amit álcázásra is funkcionál. Az albínó mosómedvék ezzel szemben nem rendelkeznek semmiféle álcázó megjelenéssel, ami megkönnyítené nekik a helyzetet, hogy elrejtőzhessenek a ragadozók elől.

A Hold sötét oldala, a Föld előtt haladva.

A NASA kamerája különleges képet készített a Holdról, ami bemutatja azt az oldalát, amit a Földről nem lehet látni.

A tengeri csillagok nem minden esetben csillag formájúak.

Tudtad, hogy körülbelül 1500 fajta tengeri csillag van, amiről a tudósok tudnak? A trópusoktól egészen a hideg-sarki vizekig a sekély vizektől kezdve a 6000 méteres mélységig mindenhol megtalálhatók.

Így néz ki egy riporter munka közben.

A riporterek olyan szerkezetekkel vannak felszerelve, amit a TV előtt ülő emberek észre sem vesznek, hiszen a legnagyobb precizitással rögzítették oda őket a ruhájukhoz. Gondoltad volna, hogy így néznek ki?

Egy nyolc éves kisfiú kézlenyomata, akinek játék után hemzseg a bőre a mikrobáktól.

Ne felejtsd el, hogy a legtöbb baktérium nem árt neked, sőt a javadat szolgálja. Az immunrendszer megvéd téged a fertőző kórokozókkal szemben. A „természetes” környezetben felnövő gyerekek kiegyensúlyozott immunrendszert alakítanak ki.

Óriás Ametiszt Geóda.

A geódák olyan üreges sziklák, amelyek befelé néző kristályokat tartalmaznak. Az Ametiszt-mineralizáció és a geódás bányászat egyik legismertebb helye az uruguay-i Artigas település. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb ametiszt geóda 13 000 kg, 3 m hosszú, és 2,2 m magas.

Egy valódi vírus elektronmikroszkópon keresztül.

Bakteriofágnak hívják azokat a vírusokat, amik baktériumokat képesek megfertőzni. 1940-ben volt az első olyan alkalom, amikor elektronmikroszkóp alatt láttak bakteriofágokat. Ha behatolnak egy gazdasejtbe, el tudják fogyasztani a gazdaszervezet tápanyagait és elkezdhetnek szaporodni.

A “Nyomd bébi, nyomd” című filmben nem Ansel Elgort vezette a kocsit, hanem egy hivatásos pilóta, aki a kocsi tetején ült.

Edgar Wright a film rendezője egy szakértői csoportot gyűjtött össze, hogy összehangolják a hihetetlenül bonyolult autós jeleneteket. Becslések szerint a film 95 százaléka fényképekből áll és a CGI-t (számítógépes animáció) pedig csak néhány alkalommal használták.

Így néz ki most Verdun.

Ezen a békésnek tűnő helyen volt az első világháború leghosszabb csatája. A Verdun csata a német és a francia csapatok között zajlott Északkelet-Franciaország dombjain összesen 303 napon keresztül. Az ilyen kis területen folytatott harcok sűrűsége elpusztította a földet, ami elszomorító körülményeket eredményezett a csapatok számára. Azóta sikerült visszanyerni eredeti állapotát, ám a kráterek még így is tisztán látszanak.