Hirdetés

Japán kultúrája drasztikusan eltér a többi országétól, ezt már számtalan cikkben elemeztük. Sok olyan szokásuk van, melyeket Magyarországon képtelen lenne átvenni a lakosság.

Minden országnak megvan a maga “furcsasága”, csak Japánban egy kicsit több ilyen van. Nyilván ők meg a mi dolgainkra húzzák fel a szemöldöküket. Meg kell jegyeznünk, hogy a sok “abszurd” dolog közt számtalan olyan van, melyek logikusak és hasznosak. Már csak azt figyelembe véve, hogy rengeteg technikai innovációt köszönhetünk nekik. Sok esetben kötik őket a hagyományok, de mégis képesek voltak mindezt belefűzni valahogy a mindennapjaikba.

Lássunk pár érdekességet Japánról.

Milyen egy japán lánykérés?

Nálunk a megszokott szöveg az, hogy “Hozzám jössz feleségül?”. Náluk egy kicsit humorosabban van ez a dolog kezelve. Ott elhangozhat olyan is, hogy “Leszel a levesfőzőm?”, “Akarsz nekem miszolevest főzni minden egyes nap?”.

Létezik náluk egy fesztivál, amelynek neve Hadaka Matsuri.
Itt több ezer ember dörgölőzik egymáshoz -majdnem- ruhátlanul. Egyetlen ruhanemű engedélyezett, ami a Fundoshi alsónemű.

Egyes japánok évekig egy internetkávézóban laknak.
Olcsóbb mint egy albérlet, és itt is megkapnak mindent, amire csak szükségük van. A kávézók is alkalmazkodtak az emberek igényeihez. Napi 3-5.000 Forintnyi összeget kell fizetniük a helyekért. Van beépített zuhanyzó és ingyen üdítők is.

A japán esővíz-elvezető rendszer olyan tiszta, hogy halak élnek benne.
Akár még inni is lehetne belőle.

A japán diáklányok öltözéke.
Ugyan az télen is és nyáron is. Miniszoknya és hosszúzokni. Ez egy tengerész egyenruhára hasonlít a leginkább és valóban az európai haditengerészeti egyenruháról mintázták. A 19. században használták viselték először Japánban. Mára az egyenruhák a legtöbb ottani iskolában jelen vannak.

Külön papucs a wc-hez.
A japánok nagyon szigorúan kezelik a higiéniát és a sterilitást. A házakban és a lakásokban a mellékhelyiség bejárata előtt van egy speciális papucs. Ezt csak a mosdókban használják és ebbe a helységbe csak ezzel a lábbelivel lehet bejönni. Ennek oka, hogy az itt fellelhető baktériumokat ne hordják szét a ház többi részébe.

Külön jelvény a terhes nőknek.
Ezzel a jelvénnyel felvértezve, a terhes nőknek különböző kiváltságaik vannak. Zsúfolt vonatokon mindig van tartva a részükre egy szék. A lényege, hogy a terhesség ideje kevésbé legyen stresszes és fárasztó a számukra.

High-tech WC-k.
Náluk egy fűthető wc-ülőke egyáltalán nem számít nagy dolognak. Egyesekbe még egy beépített csap is van, amivel kezet moshatunk. Az így felhasznált vízzel még egyszer tud öblíteni a gép.

Bagoly-kávézók.
Japánban vannak olyan kávézók, ahol baglyokkal “beszélgethetünk”, miközben kávézunk.

A fekete macska
Velünk ellentétben, náluk szerencsehozó állatnak tartják.

A világ legrégebbi cége.
A Kongō Gumi egy japán építési vállalat, melyet 578-ban alapítottak. Tehát több, mint 1400 éves. Ez a világ legrégebbi ma is működő vállalata. Ez a cég építette az Oszakai várkastélyt.

Az alumínium-dobozokon Braille írás van.
Azért, hogy a vakok is tudják, hogy mit isznak.

2015-ig a japán éjszakai bárok csak éjfélig voltak nyitva.

Az egyik legnépszerűbb tévés vetélkedő.
A játékosoknak közel egyforma, teljesen hétköznapi tárgyakból kell kiválasztani, hogy melyik ehető.

A borotvált fej a bűnbánat jele.
Így fejezik ki a bűnbánatukat, ha valami rosszat tettek.

Japánban egyes kávézókban ágyakkal várják a vendégeket, hogy aludhassanak egy pár órát, ha arra szottyan kedvük.

A fehérneműk szárítása.
Nagyon párás ország, úgyhogy kénytelenek a szabadban szárítani a ruháikat. Ezt rendszerint az erkélyen teszik. Viszont nem szeretik, ha valaki más meglátja a fehérneműiket, ezért eltakarják azokat.

A dakimakura párna.
Ez rendszerint egy rajzfilmkaraktert ábrázol. Alapvetően egy “plüssmackó” lenne, csak már az idősebb nemzedéknek. Vannak, akik annyira szeretik, hogy feleségül veszik.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.