Hirdetés

A technológiai fejlődés miatt bizonyos szakmák sajnos megszűnnek, de a mérnökök esetében csak az asztalok kisebbek és rendezettebbek. Az AutoCAD vektor grafikus rajzoló program 1982-ben jelent meg és 1994-ben már több, mint 750 vállalat használta világszerte. Előtte a ceruzák, a radírok, a vonalzók voltak előtérben, amiket kopásig használtak az alkalmazottak.

Az alábbi fotók bemutatják, milyen is volt az élet a tervező program előtt. Ha rájuk nézünk talán még hallhatjuk is, hogy ropognak és zörögnek a papírok az ő kezeik alatt. A mai építész és elektromos mérnökök elsősorban az egerükkel és billentyűzetükkel alkotnak valami egész különlegeset.

Az AutoCAD és más szoftverek megjelenése előtt a híres rajztáblák segítségével műszaki rajzokat készítettek papírlapokon.

A tervezés befejezéséhez szükség volt megfelelő nagyságú papírlapokra, különböző ceruzafajtákra, vonalzókra, radírokra, körzőkre és még sok másra.

Csaknem 20 éve már annak, hogy így folytatták a munkájukat a mérnökök, mielőtt áttértek volna a digitális tervezésre.

Az AutoCAD első verzióját az Autodesk forgalmazta 1982-ben. 10 évvel később a nagyobb műszaki cégek új szoftvereket vásároltak.

Az egyetemi hallgatók számítógépei és az összes technikai tanulmány elérése érdekében várni kellett a kilencvenes évekig, amikor a papír és a ceruza valóban elavult lett.

Sok ember sajnálja a kézi formatervezést, de a rajzok pontosabb korrigálása miatt senki sem rajzol már kézzel.

Régen a nagyobb formatervezési vállalatok, építészek és mérnökök túlzsúfolt irodákban, csarnokokban üldögéltek asztaluk mellett és alkottak.

A rajzolási idők hosszabbak voltak, mint manapság.

Az emberek nosztalgikusan emlékeztek vissza a 60-as; 70-es évekre, mikor a gépek még nem segítették a munkájukat.