Hirdetés

Sokan vannak még, akik úgy gondolják, hogy ha Afrikába mennek, akkor csak szavannákat, vadállatokat és bennszülött törzseket fog látni. Nyilván ez az egyik fő érdekessége a fekete kontinensnek, de ennél az sokkal-sokkal izgalmasabb. Számtalan olyan dolog van, amit az emberek rosszul tudnak. Ez a tévé, filmek hatása. Sokkal izgalmasabb, ha úgy mutathatják be az országot, hogy oroszlánok kergetik az embereket.

Hoztunk nektek egy válogatást különböző mítoszokról, hogy egy kicsit tiszta vizet önthessünk a pohárba.

Afrikában nincs technológiai fejlődés?
Sokan úgy gondolják, hogy Afrika szinte a középkorban él. Az ott élő emberek 90%-ának van mobiltelefonja. Dolgoznak itt programozók, akik alkalmazásokat és műszaki kütyüket fejlesztenek. A termelés is meglehetősen korszerű az országban. Több helyen gyártanak gépeket, illetve több autógyár is van Afrikában.

Afrika egy forró sivatag?
Afrikát hallva egyből egy kopár sivatagra asszociálunk. Ennek ellenére hihetetlenül nagy területen vannak trópusi esőerdők, valamint itt a Kilimandzsáró-hegy, melynek a csúcsai vastagon havasak. Mindegyik éghajlati öv megtalálható Afrikában. Az átlagos éves hőmérséklet még az egyenlítői részen sem nagyobb, mint 27 Celsius fok.

Csak sötét bőrű emberek lakják?
A kontinensen több mint egymilliárd, különböző színű és kultúrájú ember él. Ez a paletta az őslakosok bőrének különböző árnyalataiból és az Európából és Ázsiából érkező bevándorlókból áll össze, akik ide menekültek valami oknál fogva.

Az országot vadállatok lakják?
Rengeteg tévéműsor, film és rajzfilm mutatta be, hogy Afrikában mennyi vadállat él. Ezek szabadon kóborolnak a természetben és könnyen megtámadhatják az embereket. Valójában a legtöbb szafarira a téli hónapokban kerül sor, amikor a potenciálisan veszélyes rovarok és kígyók elbújnak. Az embereket ért támadások rendkívül ritkák és leginkább akkor fordul elő, amikor a látogatók megsértik a park szabályait, vagy szándékosan próbálnak kapcsolatba lépni az állatokkal.

A bűnözés aránya rendkívül magas?
Sokan úgy gondolják, hogy az ide látogató turistáknak óvakodnia kell a bűnözőktől. Az igazság az, hogy az idegenforgalom rendkívül fejlett lett. Divatos és népszerű turisztikai célponttá vált a nyugati utazók körében. Csak Dél-Afrikában már 1,5 millió turista van. Növekszik a szolgáltatás színvonala, miközben továbbra is egyedülálló lehetőséget kínálnak a természet és az egzotikus állatok megismerésére.

Afrikának nincs kulturális öröksége?
Sokan egy primitív társadalomnak gondolják, fejlett kultúra és történelem nélkül. Afrikát méltán nevezik a civilizáció bölcsőjének. Számos ősi épület és kulturális emlék található, melyeket gondosan őriznek. Kenyában több mint 200 építészeti műemlék található. Érdekes múzeumok vannak szerte a kontinensen, melyeket az afrikai országok támogatnak.

Afrikában nagy a szegénység?
Sokan úgy vélik, hogy itt csak éhező, szomjazó, szegény embereket látni. Vannak olyan országok Afrikában, melyek a szegénységi küszöb alatt élnek, de lényegesen kevesebben mint azt gondolnánk. Általánosságban elmondható, hogy az afrikai országok gazdasági szintje nem sokban különbözik más fejlődő országétól. A középosztály is szépen fejlődik. Ez annak köszönhető, hogy ezek a kormányok nagyon sok pénzt fektetnek az idegenforgalomba. Kényelmes szállodákat építenek, hogy a turizmus fejlődjön.

Veszélyes betegségek mindenütt?
A média rendszerint beszámol arról, hogy épp valami förtelmes kór tört ki Afrikában. Az ebola például nem terjedt ki az egész országra, hanem csak Sierra Leone országaira és azok környékére. Maláriát terjesztő szúnyogok is léteznek, de ha betartjuk a legegyszerűbb biztonsági szabályokat, akkor nincs mitől tartani. Oltások, gyógyszerek stb.

Az afrikaiak kunyhókban élnek?
Ez óriási tévhit. Afrika nagyvárosainak megjelenése nem sokban különbözik a többi megavárosétól. Számtalan többemeletes lakóház, felhőkarcolók és üzleti központok. A fejlett építészet és infrastruktúra nagyon progresszívvé tette az afrikai városokat. Persze vannak olyan őslakosok, akik kunyhókban élnek, de már nagyon kevesen vannak.

Afrikában afrikaiul beszélnek?
Ilyen nyelv nem létezik. A helyi törzsek egyedi nyelve is fokozatosan eltűnik. Afrika lakossága a gyarmatosítás idején elnyelte az európai nyelveket. Angol, francia, német és portugál. Több száz különféle nyelvet beszélnek a kontinensen. Csak Namíbiában van 20 féle hivatalos nyelv.

Afrikát széttépik a politikai konfliktusok?
A filmekben sokszor helyi zavargásokat, politikai viszályokat mutatnak be. A gyarmatosítás folyamán rengeteg zavargás volt. Főleg, amikor az országok határait akarták megrajzolni, melyet a gyarmatosítók érdekei alapján határozták meg. Nem vették figyelembe az ország valódi kulturális és történelmi elszigeteltségét. Mára nagyjából véget értek az ilyen jellegű háborúk.

Afrikában éheznek?
Rengeteg éhező gyereket ábrázoló fotó látott napvilágot. Sokan úgy gondolják, hogy ez az egész kontinensre jellemző. Valóban vannak olyan területek, ahol éheznek és szomjaznak az emberek, de nem mindegyikben. A világ termékeny talajának körülbelül egynegyede itt található, de sok helyen nem használják ki. Azokon a területeken, ahol gyakoriak a turisták nincs semmi ilyen jellegű probléma. Sőt! Dél-Afrikában és Egyiptomban számtalan McDonald’s étterem található.

Nem szeretik a fehéreket?
Ez a mítosz a rabszolgaság és a gyarmatositás idején ütötte fel a fejét. Valóban van némi megkülönböztetés a világos és a sötétbőrűek között de nincs a háttérben semmi agresszió. Sok fehér ember van a helyi lakosság körében is. A helyiek amúgy is megszokták már a turistákat. A problémák elkerülésének érdekében célszerű csak a turisztikai övezeteken belül maradni és nem provokálni a helyi lakosságot.

Afrikát zsarnokok uralják?
Az a mítosz, miszerint az afrikai országok politikai rendszereit a katonai diktatúra hozta létre, és hogy diktátorok uralják a kontinenst, nagyon elterjedt Afrikán kívül. Afrikbáan különböző politikai rendszerek és nézetek léteznek egymás mellett. Persze, nem hasonlítható össze az európai toleranciával egyik sem. De nem kell azt gondolni, hogy az egész kontinens totalitarizmusban él.

Afrikában nincs ivóvíz?
A tiszta ivóvíz hiánya egy létező probléma és szörnyű, de nem érinti az egész kontinenst. A turisztikai övezetekben nincs ilyen jellegű gond. Sőt! Kólát még a távol falvakban is lehet kapni a boltokban.

Nem lehet stoppolni Afrikában?
Az igazság az, hogy ez az egyik legegyszerűbb módja a közlekedésnek. A legfontosabb az, hogy előre tisztázzuk a sofőrrel, hogy nem áll szándékunkban fizetni az útért.

Afrikában nem ismertek a modern ifjúsági trendek?
Afrika elmaradása ebben a kérdésben rendkívül eltúlzott. Nem ismeretlenek számukra a közösségi hálózatok, melyet a fiatalok aktívan használnak is. Viharos sebességgel próbálják felvenni a lépést az európai országokkal ilyen téren.

És akkor jöjjön pár vicces életkép Afrikáról. 🙂

Kőművesek…

Egyesek az életükért futnak.

Vagy szelfiznek egy krokodillal…

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!