Hirdetés

Mikor még nem volt ilyen népszerű az internet, akkor rengeteg könyvet olvastunk, melyek akár éjszakákon át is ébren tarthattak bennünket. Nagyon sok film a bestsellerek és sikerkönyvek alapján készült, ilyen volt például a “Száll a kakukk fészkére” vagy az “Ez történt egy éjszaka”. Persze ezeken kívül számos más film is ikonikussá vált, melyeket legalább egyszer meg kell nézni életünk során, mert számtalan dologra megtaníthatnak bennünket. Ma 16 olyan filmet hoztunk el nektek, melyek a filmipar legsikeresebb, legikonikusabb alkotásaivá nőtték ki magukat, és mind a mai napig megállják a helyüket az emberek körében.

1, Száll a kakukk fészkére, 1975

Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) egy pszichiátriai intézetbe kerül ahol először megpróbál harcolni a rendszer ellen, de aztán kiterveli, hogy szökhetne meg. Szövetkezik az egyik rabtársával, ám nem pont úgy szökik meg, ahogy azt eltervezte.

Milos Forman rendezőnek sikerült elérnie, hogy a színészek mindent megtegyenek. A stáb több hetet töltött egy valódi pszichiátriai intézetben, ahol a színészek együtt étkeztek a valódi betegekkel, sőt közelebbről is megismerkedtek egymással. Egyébként Ken Kesey, akinek regényét a film forgatókönyvéhez adaptálták, nem látta a filmet, és nem is tetszett neki az adaptáció. De a kritikusok és a nézők nagyon szerették a filmet.

Filmgyártás szempontjából az olcsó kategóriába tartozott, mert összesen 892 millió forintba került, és majdnem 30 milliárd forintot hozott.

IMDb pontszám – 8,7

2, Ez történt egy éjszaka, 1934

Az elkényeztetett Ellie Andrews gazdag apja ellenkezésére hozzá akar menni “King” Westleyhez, aki egy szerencsevadász. Ellie elszökik otthonról, majd felszáll egy New Yorknak tartó buszra, ahol összetalálkozik egy riporterrel Peterrel. Peter alkut ajánl a lánynak, amibe belemegy, ám a történet csak ezután válik izgalmassá.

A stáb és a színészek nem voltak megelégedve az általuk nyújtott teljesítménnyel, főleg a főhősnő, Claudette Colbert. Azt nyilatkozta egyszer, hogy épp a világ legrosszabb filmjét fejezte be. Ennek ellenére nagy sikert aratott a film. A modern romantikus vígjátékok (például Bridget Jones naplója) szerzőit eme 30-as évekbeli film ihlette meg. Annak ellenére, hogy a színészek nem igazán gondolták, hogy a film sikeres lesz, ma is nagyon jó nézni.

IMDb pontszám – 8,1

3, A bárányok hallgatnak, 1991

Az FBI a fiatal és okos különleges ügynökét, Clarice Starlinget bízzák meg azzal, hogy férkőzzön közelebb Dr. Hannibal Lecterhez, mert valaki hozzá hasonló kegyetlenséggel szedi áldozatait.

Az elképesztően jól megírt történet érdekes karakterekkel egészítették ki, például Sir Anthony Hopkinssal, aki nagyszerű munkát végzett a rémisztő, mégis okos mániákus Hannibál ábrázolásában. A jellegzetes hollywoodi thrillerekkel ellentétben a Bárányok hallgatnak alatt nincs másfajta akció, viszont a szereplők kapcsolata lenyűgöző volt, ezért a film mind a mai napig nagyon népszerű.

IMDb pontszám – 8,6

4, Elfújta a szél, 1939

A déli szépség, Scarlett O’Hara és a kalandor, Rhett Butler szerelmi története olyan történelmi események mellett alakul ki, mint az Amerikai Egyesült Államok területén lezajlott fegyveres konfliktus.

A filmet 1939-ben forgatták, ám ennek ellenére még mindig nagy érdeklődés van Scarlett és Rhett szerelmi története iránt. A Vivien Leigh és Clark Gable által bemutatott elképesztő színészi játékát teljes mértékben át tudták érezni a nézők, s szó szerint aggódtak a szereplők jövőjéért.

Az “Elfújta a szél” egyike azon kevés könyv-adaptációknak, mely nem igényli a regény elolvasását ahhoz, hogy a néző megértse, mi történik. Az epikus jelenetek és néhány romantikus esemény kissé régimódinak tűnhet, de mégis olyan ragyogó érzelmeket mutat be, amilyen a valós életből gyakran hiányzik.

IMDb pontszám – 8,1

5, Annie Hall, 1977

Alvy Singer stand-up humorista és az igazán neurotikus személyiségű énekesnő, Annie Hall egymásba szeretnek. De a szerelmük tele van hullámvölgyekkel, béküléssel és szakítással.

A csodálatos poénok, vicces jelenetek és sok kulturális utalás érdekes műalkotássá teszi ezt az egyszerű romantikus vígjátékot. Ez Woody Allen élénk műveire utal.

IMDb pontszám – 8

6, Amerikai szépség, 1999

Lester Burnham (Kevin Spacey) 40 éves lett és egy nap rádöbben, hogy nem pazarolhatja életét a szürke hétköznapok túlságosan könnyen kiszámítható világára. Elveszti morális gátlásait, visszanyeri küzdeni akarását, és újra elkezdi érdekelni a világnak az a része, amelyik a küszöbén túl van.

A lenyűgöző látványt, hangzást, Kevin Spacey tehetséges színészi játéka és a felcsendülő zenék fantasztikus hangulata teremti meg. Sok jelenetet mind a mai napig felidézünk. A drámai történet ellenére a film tele van vicces és szatirikus jelenetekkel.

A filmet nézve nehéz egyetlen dologra koncentrálni, mivel mind a történet, mind a látvány magával ragad. Az előbbi és az utóbbi gyakran ellentmond egymásnak. Az Amerikai szépség egy lenyűgöző találós kérdés. A filmet olyan gyakran emlegetik, hogy mindenkinek legalább egyszer meg kell néznie.

IMDb pontszám – 8,3

7, Legénylakás, 1960

A biztosítótársaság alkalmazottja, CC Baxter egy hangulatos lakással rendelkezik, nem messze munkahelyétől. Baxter az előléptetés reményében egyezett bele abba, hogy főnökének kölcsönadja lakását egy randevú erejéig, ami elég sok problémát generált saját életében.

A filmet fekete-fehérben lehet megtekinteni, ami a 40-es évek filmjeinek hangulatát idézi elő. Billy Wilder, a film rendezője humorosan meséli el a történetet, de rávilágít arra is, hogy még a kedves embereket is képes rabul ejteni az ambíció és a kapzsiság. A remek filmzene és színészi játék hihetetlenül népszerűvé tette ezt a filmet. A Legénylakás párbeszédjei sokat elárulhatnak a szereplőkről.

IMDb pontszám – 8,3

8, Hálózat, 1976

Az egyik TV csatorna vezetősége az egykori alkalmazottjuk labilis idegzetét használja arra, hogy nézettebbek legyenek és ezzel több pénzt keressenek.

Minden szereplő olyan jó, hogy néha úgy tűnhet, mintha egy dokumentumfilmet nézne a néző. Ennek oka, hogy a karakterekben bekövetkezett változások annyira hitelesek, hogy akár a valóságban bármelyikünk életében megtörténhetnének. A képernyőn megjelenő összes szituáció logikus magyarázattal alátámasztható és nem utolsó sorban ismerős is. A Hálózat nagyjából minden modern TV nézőt vonz ezért nem szabad kihagyni egy percét sem.

IMDb pontszám – 8,1

9, Millió dolláros bébi, 2004

A film egy kitartó és tehetséges pincérnő valamint egy tehetséges edző munkájáról szól. A lánynak feltett szándéka profi bokszoló lenni, s az edzőnek egy kis noszogatás után feltett szándéka, hogy profi bokszolót csináljon belőle.

A film története nem teljesen újkeletű, viszont a színészi játék túlmutat az általunk ismert klasszikus klisés filmeken. Clint Eastwood ebben a filmben is bemutatja rendezői tehetségét, emiatt pedig a nézők átérzik a szereplők érzéseit.

Eastwood soha nem próbálja meg szebb és jobb fényben feltüntetni a dolgokat, mint amilyen. Ez alatt nem csak a tényleges harcokat értjük, hanem a szereplők közötti kapcsolatokat is.

IMDb pontszám – 8,1

10, Az angol beteg, 1996

A film 1945 vége felé játszódik. Egy ápolónő egy megégett testű férfit kezd el ápolni, aki semmire sem emlékszik a múltjából, még a nevére sem. Szép lassan azonban előtörnek az emlékek, és kiderül, hogy ő a magyar Afrika-kutató, Almásy László gróf.

Ez egy elképesztően szép film. Néhány esemény Észak-Afrikában zajlik, és a tájak a film másodlagos látványosságaivá válnak. Az érdekes történet és a tragikus romantika minden ember figyelmét felkelti. Ralph Fiennes nagyszerűen alakítja a szerepet, Colin Firth pedig remekül ábrázolta a megtévesztett férjet. A sötét befejezés azonban nem rontja el a történetet.

IMDb pontszám – 7,4

11, Kínai negyed, 1974

Egy magánnyomozó nyomozni kezd egy szerelmi kapcsolat után, de nagyon hamar a hazugság és a korrupció hálójában találja magát.

Roman Polanski ebben a filmben ábrázolja legjobban a 30-as évek hangulatát. Jake Gittes (Jack Nicholson) áttörő sikert ért el színészként ezzel a szereppel. Faye Dunaway pedig nagyon meggyőzőnek tűnt a főhősnő szerepében.

Ez egy igazán átgondolt film, amiben nincsenek felesleges jelenetek és haszontalan karakterek. Minden színész gyönyörűen játssza a szerepét, még akkor is, ha csak néhány másodpercig jelennek meg a képernyőn. Az egyes karakterek motívumai és cselekedetei nagyon egyértelműek és világosak.

IMDb pontszám – 8,1

12, Rocky, 1976

Rocky Balboa egy amatőr ökölvívó, aki különleges lehetőséget kap. Az egyik címvédővel, Apollo Creeddel kell megküzdenie a ringben.

A film Sylvester Stallone naiv, de őszinte színészi játékának köszönhetően vált olyan népszerűvé. Ő valóban keményen dolgozott a karakter megalkotásán. A film számos jelenete ikonikussá vált, és a mai napig emlegetik őket. A filmzene mind a mai napig itt cseng a fülünkben.

Ezt a filmet akkor kell megnézni, ha szomorú vagy. Hozzá kell tenni, hogy nem számít, hányszor nézed meg, mindig a győzelemért küzdő Rocky Balboa életéért, sorsáért fogsz izgulni.

IMDb pontszám – 8,1

13, Kaliforniai álom, 2016

A film egy jazz zongorista és egy amatőr színésznő szerelméről szól, akik megpróbálnak egyensúlyt találni és kialakítani ambícióik és érzéseik között.

Eme zenei film újjáteremti a régi Hollywood hangulatát. A két tehetséges karakter vicces és szomorú története felejthetetlen műalkotássá vált a nézők számára. Ennek persze sok köze volt a színészek játékának és a csodálatos filmzenéknek.

A táncok és a dalok olyan jók benne, hogy akárhányszor meg tudná nézni az ember. A szereplők érzései, gondolatai és vágyai különböző zenei motívumokon keresztül jelennek meg. A Kaliforniai álom megdöntötte a “One Flying the Cuckoo’s Nest” rekordját és összesen 7 Golden Globe-ot nyert.

IMDb pontszám – 8

14, Napos oldal, 2012

Pat Solitano Jr. élete szinte teljesen szétesett. Egy kellemetlen megcsalád miatt 8 hónapra elmegyógyintézetbe zárják, majd kiengedése után szüleihez költözik. Pat vissza akarja szerezni feleségét, de a távoltartási végzés megnehezíti a dolgát. Egy baráti vacsorán megismeri Tiffanyt és barátság alakul ki közöttük.

A csodálatos színészi játéknak és a valósághű cselekménynek köszönhetően a film képes elkerülni azokat a klisés pillanatokat, ami sok romantikus vígjátékban megtalálható. A film meglehetősen érzelmes, de ugyanakkor vicces is, és váratlan cselekményi fordulatokkal is rendelkezik.

A film elgondolkodtatja az embert a családi kapcsolatokról, s ösztönzi őket arra, hogy változtassanak. Például, töltsenek több időt szeretteikkel, és figyeljenek jobban saját magukra.

IMDb pontszám – 7,7

15, Álom luxuskivitelben, 1961

Holly Golightly (Audrey Hepburn) reggelizés közben egy luxusékszerbolt kirakatát szemléli. 18 évesen elhagyta férjét és szülővárosát, hogy meghódítsa New Yorkot, mint playgirl. Egy nap megismer egy írót, aki a szomszédja lesz, s megismeri milyenek is a valódi érzelmek.

A film nagyon vicces, romantikus és egyben tanulságos is, mely megtanít arra, hogy megtaláljuk a legapróbb dolgokban is a boldogságot, és, hogy a barátság a pénznél is többet ér. Audrey Hepburn zseniálisan alakítja a kissé érzelemmentes Holly-t, aki szép lassan megnyílik barátja, Paul Varjak előtt.

IMDb pontszám: 7,6

16, Grease, 1978

Danny Zuko és Sandy Olsson nyarlás közben találkoznak, ám arra nem számítottak, hogy a középiskolában is összefutnak. A két fiatal rendszeresen összeveszik, majd kibékül.

Randal Kleiser filmje, igazi klasszissá nőtte ki magát, ami a színészek zseniális alakításának is köszönhető. A film leginkább a fiatalabb generációt szólítja meg, és megtanítja, hogy nem kell macsónak lenni ahhoz, hogy meg tudd hódítani egy nő szívét. Olykor a jófiúság célravezetőbb. Ezen kívül bemutatja a női nem határozottságát is. Szóval ha jobban bele akarsz tekinteni a gimnazista korú fiatalok életébe, ami musical zenékkel van tarkítva, akkor mindenképpen érdemes megnézned.

IMDb pontszám: 7,2

Te láttad már valamelyiket?