A puzzle tulajdonképpen nem egy modernkori játék. A játékot, John Spilsbury angol térképkészítő és rézmetszőtől eredeztetik, aki 1763-ban egy nagy Nagy-Britannia térképet ragasztott a falra, majd lombfűrésszel a grófságok határai mentén szétdarabolta. A célja az volt, hogy újra összeillessze a térképet, és ezt leginkább a földrajz oktatásban szerette volna kamatoztatni. Ezt később a földrajz tanulásának megsegítésére kezdte el árusítani, és kezdetben nem rendelkeztek a kirakósok fogakkal. Az első, ma is ismert játékok, a 19. század második felében jelentek meg, sikerük pedig azóta is töretlen. Manapság rengeteg játékot lehet kapni, különböző nehézségi szintekkel,amelyek gyakran okoznak fejfájást a játékosoknak, olyan bonyolultak.

Az első puzzle.

1.Talán a színátmenetek miatt az egyik legnehezebb kirakós. Ezt színtévesztők nem igazán tudják kirakni.

2. A Heinz cég a ketchup-ból kiindulva kidobott egy saját márkás puzzle-t, ami érthetetlen módon nagyon népszerű lett rövid idő alatt.

2. Egy átlátszó puzzle, ami semmilyen mintát vagy alakzatot nem ad ki, így könnyen kirakható a kezdők számára is.

3. Egy fehér puzzle, -ha nem kedveljük a színeket- remek választás lehet egy borongós szombat délutánon.

4. Szintén egy fehér puzzle, ami már jóval bonyolultabb, mivel figyelni kell már az alakzatokra is.

5. A népszerű mese, Hol van Waldo? puzzle-ben. Nem egyszerű ezt kirakni, rá kell szánni egy kis időt.

6. A puzzle-ök új generációja már kicsit másabb, a fogak megmaradtak, azonban különböző hajlításokat kaptak, ami még jobban megdolgoztatja a szemet és az agyat.

7. Ha esetleg a sajtburger a kedvencünk, akkor remek választás lehet az alábbi puzzle, hiszen nemcsak ki tudjuk rakni, de később a szobánk falát is díszíthetjük vele.

8. Ha rajongunk a macskákért és a puzzle-ért, remek választás lehet ez, egy biztos, készüljünk fel, rengeteg türelem kell hozzá.

9. Bár nem egy egyszerű kirakós sem, viszont a végeredmény lenyűgöző. Egy fanatikusnak kitűnő ajándék lehet.

10. Ha szeretjük a térképeket és persze az állatokat, akkor itt az ideje ezt az újfajta kirakóst kipróbálni.

11. Ha pedig a csillagászat és az univerzum is érdekel minket, érdemes végigpásztázni a játékboltok polcait, hiszen már ilyen is kapható.

12. A színek mindig elvarázsolják az embert, így a játékfejlesztők is próbálnak mindig valami újat alkotni, hogy ne unjuk meg egyhamar a játékot.

13. Ha pedig ornitológus típusok vagyunk, remek formája lehet a hobbink áldozásának ez a játék. Kicsit bonyolult, de azért kirakható. Unatkozni nem fogunk, az biztos.

14. Ma már sok puzzle készül fából, vagy minőségibb, vastag kartonból, amivel szintén élmény a játék.

15. Egy teljesen fekete puzzle, 3D mintával, ami elsőre könnyűnek tűnhet, de azért nem az, viszont ha kész lesz, remek éke lehet a nappalinak.

16. Talán a világ legidegesítőbb játékaihoz tartoznak ezek a színátmenetes puzzle-ök, mégis világszerte rengeteget adnak el belőle. Kérdés, hogy ebből, mennyit raknak ki teljesen.