Hirdetés

Az repülés egy izgalmas dolog, főleg ha az ember először utazik repülőgéppel. A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy mire kell odafigyelni, hogy ne érjenek minket kellemetlen percek. Persze, aki már rutinos, annak ez már csípőből megy, de akik csak párszor utaznak repülőgéppel, azoknak mindig jól jönnek a hasznos tippek.

  1. Megérkezés indulás előtt 3 órával

A becsekkolás általában indulás előtt 2 órával történik, míg nemzetközi repterek esetén ez változó, lehet 3 óra is. Túl korán tehát nem érdemes odamenni, mivel előbb úgy sem tudunk becsekkolni.

2. A becsekkoláson minden utasnak át kell esnie, ilyenkor mindent ki kell pakolnunk egy fém tálcára. Meggyorsíthatjuk az egész folyamatot, ha már előre egy jól látható zacskóba rakjuk a fémpénzt és a telefont. Nem érdemes utazás előtt az egész ékszergyűjteményt felrakni mivel ezeket is le kell venni.

3. Érdemes az utazás előtt otthon, vagy a becsekkolás előtt valamit enni, mivel utána csak a reptéren található éttermekben tudunk fogyasztani, amik jóval drágábbak. Ezt a tulajdonosok a magas bérleti díjjal magyarázzák.

4. Ha nehéz a bőrönd, ezt érdemes jelezni, hogy esetleg többletsúlyunk van. Nem minden esetben szólnak érte, ilyenkor mi se akarjuk mindenáron megmagyarázni, hogy nehezebb a bőrönd.

Italy, Sardinia, Olbia International Airport, check in desk

5. A bőröndöket mindig ellenőrizzük le, ha lehet a nagyobb értékeket kézipoggyászba pakoljuk és ne a bőröndbe.

6. Mindig csomagoljunk be rendesen. Szánjunk rá, időt, és gondoljuk át, mire lehet szükség az ellenőrzés során, minden könnyen kiszedhető legyen, hogy minél előbb végezzünk vele.

7. A kézipoggyászban lévő folyadékok normál esetben 100 ml-sek lehetnek, jól látható, átlátszó üvegben. Vannak azonban kivételek, mint a bébiétel. Ilyenkor annyit vihetünk fel magunkkal, ami az útra elég.

8. Az ellenőrzés alkalmával jogunk van felnyitni a kézipoggyászt és belenézni.

8. Az átvilágítás

Kétféle testolvasót tartanak a reptereken:

  • háttérsugárzás alapján –  2 röntgendetektorból áll, amelyek sugarai nem haladnak át a testen, hanem visszatükröződnek. Ennek eredményeként különböző színű és sűrűségű anyagok jelennek meg a kijelzőn. Az izmok világosak lesznek, a fém pedig sötét.
  • A mikrohullámú szkennerek – Milliméter hullámokat használnak, tisztább és valósághűbb képet hoznak létre a képernyőn.

A gyártók szerint mindkét típus teljesen biztonságos, az egészségre nem ártalmas.

9. A folyadékok

Enne szigorú szabályait mindenhol meghatározzák és tájékoztatják róla az utasokat, azonban még mindig rengetegen vannak, akik a kedvenc parfümjüket a kézipoggyászban helyezik el, ezt joggal kobozhatja a személyzet. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy főleg a nők esetében, csak lapos talpú cipőben történhet az utazás, ezt köszönhetjük Richard Reidnek, aki a cipője sarkában rejtette el a robbanóanyagot.

10. Mindenáron elsőként lejutni a gépről

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor kénytelen az ember sietni pl . egy csatlakozásnál, de ilyenkor sem szabad tolakodni, mert saját magunkat idegesítjük fel vele. Előbb-utóbb úgyis mindenki leszáll, vagy maga elé enged.

11. Kérdések az útlevél ellenőrzésekor

  • Mi a látogatás célja?
  • Meddig lesz az országban?
  • Hol fog megszállni?
  • Mi a foglalkozása?
  • Van-e valami bejelenti valója?

Ezekkel a kérdésekkel jó tisztában lenni, előre felkészülni rá, de tudni kell, hogy nem minden esetben fogják megkérdeni.

12. Nem szabad sokat beszélgetni az útlevél ellenőrzésnél

Kanadában, Ausztráliában és az USA-ban sokszor sokat kérdeznek az őrök a turistáktól, pont azért, hogy kiszűrjék az illegális munkavállalókat, bevándorlókat. Ha kérdeznek tőlünk, ilyenkor érdemes röviden és tömören válaszolni.

Az első utazás előtt pedig érdemes minden infót begyűjteni, hogy ne hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe az ellenőrzések során.