Hirdetés

Talán egyszer eljön az a pillanat, amikor újra repülőre ülhetünk, hogy elutazzunk egy kis hétvégi kiruccanásra vagy egy hosszabb nyaralásra. Most ilyenről egyelőre álmodni sem kell. Azok, akik utaztak már repülővel pontosan tudják, hogy mennyire macerás tud lenni. Bajlódás a csomagokkal, az ülőhelyekkel és persze a mellettünk ülő embert sem minden esetben választhatjuk meg. Aztán, ahogy leszálltunk kezdődik minden elölről. Kikepesztetni a repülőből, megkeresni a csomagot és fogni egy taxit, vagy buszt, hogy bevigyen minket a belvárosba. Körülményes na!

Vannak azért apró trükkök, melyeket észben tartva tudunk egy picit csalni.

Poggyászkérdés
Sokan azt gondolják, hogy egy “törékeny” matricával ellátott poggyásszal hímestojásként fognak bánni. Ez sajnos nem így van. Általában a poggyászkiadónál ez a bőrönd kerül a szállítóeszköz tetejére. A berakodásnál úgy tűnik, hogy óvatosan van kezelve, de készüljünk fel rá, hogy a csomagtérben más törvények uralkodnak. Ha egy repülő tele van utasokkal és mindegyik visz magával bőröndöd, akkor az nagyon ki lesz centizve a csomagtérben. Ugyanúgy be lesz gyömöszölve, mint a többi. Nem mellesleg célszerű valami “extrém” színű bőröndöt választani, hogy könnyebben megkülönböztethessük a többitől, ha leszállás után a szalagnál várunk rá.

Hogyan csomagoljunk
Fontos, hogy a bőrönd legyen kitöltve, így nem tud csúszkálni a benne lévő “tartalom”. Ha borokat vagy más italokat szállítunk, akkor minden esetben csomagoljuk őket törölközőbe. Külön-külön. A kartonpapír még jobb, mert az jobban tart. Sok repülőtéren van már lehetőség arra, hogy lefóliáztasd a bőröndödet. Jobb helyeken csak pár eurós költség, de éljünk vele. Vagy otthon csináljuk meg indulás előtt házilag.

Lehet spórolni a repülőjegyekkel?
Bizony! Lehet egy picit ügyeskedni. Egyrészt célszerű inkognítómódba rakni a böngészőnket. Ennek azért van jelentősége, mert így a légitársaságok nem férnek hozzá az előzményeinkhez. Ha túl sokszor keresünk rá egy adott járatra, akkor tudja majd, hogy érdeklődsz utána így te drágábbnak fogod majd látni. Vigyázzunk azokkal az oldalakkal, amelyek átfogóan keresnek minden légitársaság járatára. A legjobb, ha az adott légitársaság oldalán nézzük meg. Nyilván így angolul lesz elérhető, de spórolhatunk vele pár eurót. A péntek esti és a hétfő reggeli járatok mindig drágábbak.

Ülőhelyek
A fapados járatokkal való utazás egy kész horror lehet. Kényelmetlen, és szűk. Azt nem sokan tudják, hogy a folyosó oldali székek karfáit is le lehet engedi. Alul van egy gomb. Egyesek félnek a vészkijárat mellett ülni, pedig ott egy picit több hely van és kényelmesebb lehet.

Lehet átvinni ivóvizet az ellenőrzési pontokon?
Nem csak ivóvizet nem lehet, de semmilyen folyadékot. Ebbe beletartozik a fogkrém, dezodor, de még a hónaljstift is, ha az nagyobb mint 100 ml. Az italokat mindig a feladott poggyászba kell tenni. Nyilván ehhez nem férünk hozzá az út során, de elkerülhetjük azt a kínos szituációd, hogy kidobatják felünk az ajándékba kapott drága Brandy-t. A kapun túl lesznek boltok, melyekben tudunk innivalót vásárolni. Ha nem akarunk erre költeni, akkor egy üres üveget bent fel tudunk tölteni vízzel.

Sorban állás
Az emberek nagy része jobb kezes, ezért célszerű a bal sort választani, ha több van. A biztonsági kapukon való áthaladás mindig tortúra. A vastag talpú cipőket, öveket levetetik. A zsebeinkben található fémtárgyakat ki kell pakolni. Ezzel számoljunk már előre, hogy ne a kapu előtt kezdjük el az aprópénzt kiszedegetni a zsebeinkből. A laptopokat ki kell venni a táskából és külön kosárba helyezni. Apróságok ugyan, de felgyorsítják az áthaladást.

Telefonok töltése
Egyes reptereken vannak kihelyezve hálózati csatlakozók direkt erre a célra. Ha nem találnánk ilyet és sürgősen telefonálnunk kell, de az akksi már a végét járja, akkor nézzük meg a kihelyezett tévéket. Szokott rajtuk lenni USB csatlakozás, mellyel nyerhetünk pár százalékot.

Egy kis extra kiváltság
Mindenki tudja, hogy ha egy étteremben kedves a személyzettel, akkor azok meghálálják valamilyen módon. Ez a repülőgépeken sincs másképp. Hívjuk nevén a légiutaskísérőket, legyünk velük kedvesek és mosolygósak. Ha szerencsénk van, akkor megesik rajtunk a szívük és kaphatunk valamilyen extra szolgáltatást, ami nem jár a turistaosztályhoz. Egy pohár ital, egy kis csokoládé stb.

Ne érjünk az arcunkhoz!
A repülőgépek rendkívül koszosak. Két út között egy pár perces szemétszedésre és felületes takarításra van csak idő. Nincsenek átsuvickolva a székek egytől egyig. Ne tapogassuk az arcunkat, szánkat egy repülőút során. Nagyon csúnya fertőzéseket kaphatunk el.

Jetlag?! Mit tehetünk?
Eltérő időzónák, hosszú repülőutak. A légiutaskísérők azt tanácsolják, hogy keressünk olyan járatot, ami délután 4 körül a célországba ér, így van időnk még eljutni a szállásig és megvacsorázni. Ha keletre utaznánk, akkor jó, ha előtte 3 nappal már elkezdjük magunkat hozzászoktatni a koránkelésre. Így könnyebb lesz az átállás.

Ingyen városnézés
Vannak járatok, melyeknél hosszú várakozásra kell számítani az átszállás folyamán. Egyes légitársaságok kedvezményes, vagy akár ingyenes kirándulásokkal kedveskedik az utasainak. A Turkish Airlines például ingyenes városnéző buszokat indít. Annyi a feltétel, hogy a következő járatig legalább 6 szabad óránk legyen. Illetve egy napnál ne legyen több.

Cassole
A Cassole egy varázsszó. Műanyag vagy alumínium csomagolásban szervírozott meleg étel. Ha valaki ilyet kér, akkor a légiutaskísérők tudni fogják, hogy rutinos utazók vagyunk és ezért nem fogják visszautasítani.

Kényelem?!
A turistaosztály kényelmetlen. Ezt mindenki tudja. Egy kis trükkel azonban lehet javítani a komfortérzeten. Csinálhatunk az övünk vagy sálunk segítségével egy kis függőágyat. Az étkezőasztal alá kell felhelyezni a képen látható módon. Segít megszüntetni a gerinc és a nyak terhelését.

A repülőgépen található ételek egészségtelenek?
Az étel önmagában nem, viszont a gépen lévő nyomáskülönbség miatt az erek kitágulnak és az emésztési folyamat lelassul. Egy egészséges embernek sem ajánlott szeszes italt vagy szénsavas üdítőt inni a fedélzeten. Kekszeket, szárított gyümölcsöket célszerű fogyasztani.

A járat időtartama nem a távolságtól függ.
Inkább a légitársaság útvonalától, melyek eltérhetnek egymástól. Vannak olyan légitársaságok, melyeknek tilos egy adott ország felett áthaladni. Célszerű a jegyválasztás előtt megnézni a repülési útvonalakat. Befolyásolhatja a jegy költségét.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!