Manapság, rengeteg felesleges dolgot megveszünk vásárlás során, amit vagy eldugunk a szekrény mélyére, mert nem használjuk, vagy kidobjuk, mert megromlik. Szeretnéd, ha több pénzed maradna hónap végén? Nem tudsz félre rakni? Gondolj bele, mennyi haszontalan dologra költesz egy évben, és mennyi pénzt tudnál félre tenni, ha nem vennéd meg őket. A legújabb telefon, legtrendibb ruha, cipő, ezek mind olyan dolgok, amikre igazából nincs is szükséged. Mennyivel jobb lenne, elrepülni egy gyönyörű helyre nyaraláskor, vagy felújítani a lakást, amit minidig halogatsz. Most mutatok 15 tippet, amivel sok pénz maradhat a pénztárcádban, és nem a boltban!

1. Legújabb telefon

Mindig megveszed a legújabb telefont? Biztos szükséged van rá? Gondolj bele milyen sok pénzed maradhatna, ha nem vennéd meg a legújabb technikát. Tedd inkább félre a pénzed, és csak akkor vegyél másikat, ha már tönkrement!

2.Trendi ruhák

Szükséged van a legújabb rucikra? Felfogod őket venni? A legtöbb ruha, amit megveszünk csak a szekrényben fogalja a helyet, mert nem használjuk. A trendek hamar változnak, így pár hónap múlva már fel sem akarod venni. Ne vegyél, újabb felesleges ruhákat!

3.Vásárlás hitelből

Hitelre veszel tévét, telefont, ajándékokat? Megéri? Spórolj inkább, és csak akkor vedd meg, ha lesz rá pénzed. A drága ajándékokat se vásárolj karácsonyra, szülinapra, a szándék a lényeg.

4.Felesleges ételek

Gondolj bele mennyi pénzt költesz el havonta élelmiszerre, és ebből mennyit dobsz ki. Ugye hogy sokat? Ne halmozz fel a hűtődben romlandó élelmiszereket, inkább gondold át, mit fogsz főzni a héten, mire van szükséged és utána menj el vásárolni, ne a boltba válogasd össze. A tudatos vásárlással, rengeteg pénzt spórolhatsz meg.

5.Alkohol, cigaretta

Nem csak hogy az egészségednek nem tesznek jót, ezek a szenvedélyek, de a havi fizetésed nagy részét is rá költheted. Gondolj bele mennyi pénzed maradna és még a szervezetedet sem károsítanád tovább! Keress egy sportot, amivel levezetheted a stresszt!

6. Egészségtelen, gyors ételek

Te mennyit költesz egészségtelen ételekre? Mennyit egészségesre? Ugye, hogy így már nem is lenne drága, ha több gyümölcsöt, zöldséget ennél? A gyors ételek elhízáshoz és betegségekhez vezethetnek. Főzz otthon, és élj egészségesen!

7. Drága éttermek

A drága éttermekben, kevesebb adagot adnak,így még éhes is maradhatsz és több tízezret otthagyhatsz. Biztos megéri puccos helyekre járni? Menj el el olcsóbb, de kiadósabb étterembe, de ha van időd főzz otthon!

8. Akció figyelmen kívül hagyása

Az akciók során rengeteg terméket megvehetünk, amire minden hónapban szükségünk van. A mosószer, öblítő, cukor, olaj ,olyan szükséges dolgok egy háztartásban, amik mindig hamar elfogynak, ezért érdemes ezekből leárazás során többet megvenni! A szabadidődben böngészd át az akciós újságokat, és úgy indulj el vásárolni! Ezzel a módszerrel több pénzed maradhat, amit eltudsz félre rakni!

9. Felhalmozás, az értelmetlen dolgokból, amit soha nem fogsz használni

Te sem tudsz már sehova pakolni? Minden helység tele van? Ne kerülgesd a felesleges dolgokat a lakásban, szortírozd ki, azt amire nincsen szükséged. Több helyed lesz, és még a rászóróluknak is segíthetsz, ha nekik adományozod az apróságaidat.

10. Félsz egy új munkahelytől

Nem vagy megelégedve a munkáddal? Kockáztatni szeretnél, de nem mersz? Félsz a kudarctól? Lépj ki a komfortzónádból, próbáld meg, ne elégedj meg a jelenlegi helyzeteddel, mindig próbálj meg többet tenni azért, hogy jobb legyen az anyagi helyzeted.

11.Nem akarsz plusz munkát vállalni

Mindig elégedetlen vagy a pénzügyi helyzeteddel? Nem tudsz félre tenni? A jövődön, csak te tudsz változtatni, dolgozz többet, vállalj plusz munkát, tegyél azért hogy jobb legyen!

12.Sok édesség, chips

A sok édesség, chips, mind kalóriadús, káros ételek. Te mennyi költesz ilyenekre? A csoki iránti sóvárgás a magnézium hiánya is lehet, ezért fogyassz rendszeresen étrendkiegészítő vitamint, és nem fogod megkívánni a csokit!

13.Nem számolod, mennyit költesz

Te fel szoktad írni mit veszel, mennyit költesz egy hónapban? Sokan azért nem írják, sőt nem is számolják, mennyit költenek, mert nem akarják tudni, mire költötték a fizetésük nagy részét. Hidd el, ha felírod, minden vásárlás után azt, hogy mennyit költöttél, a következő hónapban, már jobban fogsz figyelni arra, mire és mennyit költesz!

14.Csak bankkártyával fizetsz

A bankkártyás vásárlás, egyre népszerűbb, sokan használják világszerte. A bankkártya előnye, hogy bármikor, bárhol használhatod, és nem kell pénzt kivenned az automatából, így még időt is spórolhatsz meg. A hátránya azonban, hogy nem tudjuk értékelni így a pénzt. A legtöbb kártya, már érintős így csak a terminál fölé helyezzük és már megyünk is tovább. A hónap végén, meg csak pislogunk, amikor meglátjuk, a fennmaradó összeget a bankfiókunkban! Tehát jobban járunk, ha készpénzt használunk vásárláshoz!

15.Mindig felkapcsolva hagyod a villanyt, és sokáig folyatod a vizet

A sok vízpazarlással,nem csak a havi számlák összegét növelhetjük, a környezetvédelem szempontjából is fontos, hogy ne folyassuk feleslegesen. Te is mindig égve hagyod a villanyt, nyitva a csapot? Gondolj bele, ha minden nap elfelejteted, mennyivel többet árthatsz a környezetednek, és a pénztárcádnak.