Hirdetés

Rengeteg dolgot próbálnak nekünk megtanítani az iskolákban. Ezek egy része a felnőttkorra homályba vész. Ennek az oka, hogy nem találjuk eléggé érdekesnek és nincs szüksége rá az agyunknak. Rengeteg ilyen van. Nem sokan lennének képesek felidézni a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Az aranybulla kiadásának dátumára mondjuk sokan emlékeznek. (1222). Könnyű megjegyezni. Vannak olyan érdekességek a történelmünkben melyek nem bírtak elég jelentőséggel ahhoz, hogy beleírják a történelemkönyvünkbe, viszont mi most összegyűjtöttünk nektek párat. Ezek érdekes, humoros fordulatok.

Lássuk hát.

Marvin Pipkin
Amerikai vegyész, mérnök és tudós volt. Gázálarc újításokon dolgozott. Neki köszönhetjük a “jég izzókat”. A lényege, hogy csökkentse az éles tükröződést és szétszórja a fényt. Az akkori, normál izzók sok ember szemét bántották. Azt a feladatot kapta a vezetőitől, hogy fagyassza le az izzók belső oldalát anélkül, hogy meggyengítené az üveget. Arról csak később értestült, hogy ezt a vezetői heccnek szánták, mivel úgy gondolták, hogy lehetetlen. Marvin megoldotta és ezáltal megalkotott egy új eljárást, amivel matt üvegbevonatokat lehet készíteni.

Susanna M. Salter
1887-ben Kansasben pár ifjú politikus úgy döntött, hogy felkéri Susanna-t, hogy induljon a választásokon. Ezzel azt próbálták bebizonyítani, hogy a nép nem viselne el egy nőt a polgármesteri székben. A poén annyira jól sikerült, hogy a nő megnyerte a szavazatok 2/3-át és így lett ő az első női polgármester az USA-ban.

Himlő hegek
A 18. században úgy vélték, hogy azok az emberek, akiknek himlő hegek borítják az arcukat jobb a fájdalomtűrő képességük és vélhetőleg nem lesz újra himlős, mivel egyszer már elkapta azt. Az ilyen embereknek sokkal könnyebb volt munkát találni, mert a munkáltatók jobban megbecsülték őket.

Radioaktív acél
A Japánra dobott atombombák és a hidegháború alatt zajló nukleáris kísérletek hatására az egész világon megjelent az úgynevezett “háttérsugárzás”. Egy teljesen új izotóp jelent meg, mely beszennyezte az összes létező acélt, amit ezután gyártottak, beleértve a jelenünket is. Az az acél, amelyet 1940 előtt gyártottak még nem szenved ilyen nukleáris szennyeződésektől. Az orvostudományban és az űrkutatásban elengedhetetlen a maximális tisztaságú fém használata, így ott újrahasznosított elemeket használnak. Olyan fémeket, melyek még 1940 előtt készültek.


A japán masszőrök
1913-ban bevezettek a japán gyarmatosítók egy törvényt Koreában, miszerint masszőrként csak vakok dolgozhattak. Ennek két főbb oka volt. Egyrészt a vakok számára is tudtak biztosítani munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeket kevésbé zavarta a kezelés.

Az ír burgonya
1845-ben hatalmas éhínség tört ki Írországban. Akkoriban a burgonya volt az az étel, amely mindenki számára elérhetetlen volt. Sőt! Gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Sajnálatos módon a növényt egy betegség támadta meg, így ehetetlenné vált. Az emberek kénytelenek voltak elmenekülni. Hajókra szálltak és Kanadába indultak. A hajókat “úszó koporsóknak” nevezték, mivel az emberek egytizede éhen halt útközben.

Lionel Royce
Egy zsidó színész volt, amikor a nácik hatalomra kerültek a 30-as években. Elvesztette a munkáját és menekülnie kellett. A hegyekbe költözött és elkezdte megfigyelni a tiroli gazdák mozgását, viselkedését, hogy átvehesse. Hogy elrejtse kilétét, megnövesztette a szakállát és a haját, majd peroxiddal átfestette szőkére. Visszatért, de senki nem ismerte fel. Sőt! A szőke haja miatt az árja faj szépségideáljának számított. Később felvállalta a kilétét, de sokan csalónak titulálták ezért újra menekülnie kellett. Egyenesen az Egyesült Államokba ment, ahol tovább folytatta a színészkedést.

A szinglik viseljenek pólót
A pólót 1904-ben találták fel. Nagyon egyszerű oka volt a megszületésének. Mivel az ingnek van gombja, gallérja, ezért jobb, ha egy nő mossa, varrja és kezeli a férje számára. A Cooper Underwear úgy gondolta, hogy szükség lenne egy egyszerűbb ruhára is azok számára, akiknek nincs felesége. A diákok körében hamar népszerű lett. Ez után a katonák körében is azonnal elterjedt. Most meg már mindenhol.

A Wrigley’s
Kezdetben szappant árultak. Marketingfogás céljából elkezdtek sütőport majd később rágógumit adni a vásárlások mellé. Egy idő után az embereket jobban érdekelte már a rágó, mint a szappan. A vállalat ekkor profilt váltott és elkezdett rágógumit gyártani nagyüzemben.

Római tiltakozás
Az emberek akkoriban még merészebbek voltak. Az ókori Róma népének nem tetszett a vezetők akarata, akkor sztrájkoltak. Mindezt úgy, hogy elhagyták a várost, megbénítva ezzel azt. A vezetők nem tudtak mit kezdeni, így kénytelenek voltak engedni a nép akaratának.

A vakok mit látnak?
A tudósokat érdekes feltevés foglalkoztatta 1866-ban. A lényege az volt, hogy ha egy vak ember a kezével kitapogatva meg tud különböztetni egy gömböt egy négyzettől, akkor mi lenne ha hirtelen látni kezdene? Látva is meg tudná őket különböztetni? 2000-ben bebizonyosodott, hogy nem. Akkoriban már képesek voltak vakon született emberek látását visszaadni, akik nem tudták egyből megmondani, hogy milyen alakzatot látnak.

A higany
Merwether Lewis és William Clark az első amerikai szárazföldi expedíciójuk során higanytablettákat vittek magukkal. Akkoriban úgy gondolták, hogy a higany segít nekik meggyógyulni a székrekedésből és a szifiliszből. Nem sejtették még, hogy önmagukat mérgezték vele. A tablettáknak hála több száz évvel később is meg tudták állapítani a pontos útvonalukat, ugyanis a higany nem bomlott le és az ürülékkel együtt távozott a szervezetükből. Ez alapján meg tudták mondani a kutatók, hogy pontosan merre jártak.

A kölcsön
1833-ban Nagy Britannia kölcsönt vett fel, hogy kiváltsa a birodalom területén élő rabszolgákat. A kincstáruk éves jövedelmének 40%-ával megegyező összeget. Ezt végül 2015-ben fizették vissza teljesen.

Az ókori egyiptomiak naptára
Az akkori naptár úgy nézett ki, hogy minden hónapban 30 nap volt. Ezek úgy néztek ki, hogy mind a 12 hónapban 30 nap volt. Az év utolsó hónapján egy 5 napos ünnepség vette kezdetét, amikor nem kellett senkinek sem dolgozni. Sajnos a szegényeknek az év összes többi napján dolgoztak. Azaz 360 napot.

A Japán legyek
A második világháború alatt a japánok kolera baktériummal szennyezett vízbe mártották a legyeket majd elengedték őket a kínai határ közelében. A japánokat oltóanyag védte a betegséggel szemben. A kínai határ mellett közel félmillióan haltak bele ebbe a támadásba.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.