Hirdetés

Ha repültél már valaha életedben, akkor tudod, milyen érzés a felszállás és a landolás. Ha valaki fél a repüléstől, nyilván nem is olyan egyszerűen beszéli rá magát egy repülőútra, különösen akkor, ha az úti cél leszállópályája kész életveszély. Víz alá kerülő vagy szakadékban végződő reptér ugyebár egy kicsit sem biztató. Minden repülésnél rábízzuk magunkat a pilótára, az időjárásra és persze a szerencsére is.

Amikor pedig a nagy kihívás a landolásban rejlik, akkor bizony olyan pilótára van szükség, aki képzett, tapasztalt és hidegvérű. Nem sok ilyen pilóta létezik a világon, éppen ezért minden tiszteletünk az övék, hiszen nem sokan lennének képesek leszállni olyan repülőtereken, amik plusz veszélyt rejtegetnek magukban. Cikkünkben megmutatjuk nektek a világ legveszélyesebb és legkülönlegesebb repülőtereit, amiken a fel-és leszállás egy külön kockázatot jelent.

Tendzing–Hillary repülőtér (Lukla, Nepál)

A luklai repülőtér kétségtelenül a világ legveszélyesebb reptere. Egyébként így is tartják számon. A Mount Everesten járt hegymászók itt szállnak gépre, miután lejöttek a hegyről.

Princess Juliana nemzetközi repülőtér (Szent Márton-sziget, Kis-Antillák)

Ez a repülőtér rendkívül rövid kifutópályájáról híres. Mivel a reptér víz mellett van, minden egyes fel-és leszálláskor a repülőgépek mindössze 10-20 méterrel a strandolók feje felett húznak el.

A landolás

Courchevel repülőtér (Franciaország)

Az Alpok-hegység közepén repülőtér? Igen! A franciaországi Courchevel repülőtér kifutópályájának dőlésszöge 18,5°, éppen ezért nem is kérdéses, hogy csakis a legképzettebb és legtapasztaltabb pilóták szállhatnak fel és landolhatnak rajta.

Gibraltári repülőtér (Gibraltár)

A Giblaltári repülőtér kifutópályája bizony a belvárosban található. De ez még nem minden. A kifutópályát keresztezi az egyik legforgalmasabb autóút is.

A landolás

Ice Runway repülőtér (Antarktisz)

Az Antarktiszon nem furcsa jelenség a jég, az viszont, hogy egy repülőtér és annak kifutópályája jégből van, már annál inkább. A stabilságával nincs is baj, hiszen olyan, mint a beton, viszont rendkívül csúszós, ezért azt a veszélyt rejti magában, hogy a pilóták nem tudják időben megállítani a gépet és lecsúsznak róla. A felszállás biztonságosabb ugyan, de a landolás valóban életveszélyes.

Juancho E Yrausquin repülőtér (Holland Karib-térség)

Ez a repülőtér is kész életveszély, mivel azon kívül, hogy rövid, az egyik oldalán hegy, a másikon sziklák és a tenger található.

Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér (Madeira, Portugália)

A kifutópálya húsz évvel ezelőtt bővült, de ennek ellenére sem nevezhető biztonságosnak. Tulajdonképpen egy 180 betonoszlopon álló hídról beszélünk.

Congonhas-São Paulo repülőtér (São Paulo, Brazília)

A Congonhas-São Paulo repülőtér mindössze néhány kilométerre van a városközponttól. A veszélyt a hatalmas szállító repülőgépek és az eső rejti magában.

Kai Tak repülőtér (Hongkong)

Ez a kép sok mindent elárul, nem is kell túlmagyarázni, miért veszélyes a Kai Tak repülőtér. 1998-ban az egész csúszni kezdett a tenger felé, aminek oka a nehéz légi forgalom volt. Emellett a gépek túl közel voltak a lakóházakhoz felszállás és landolás közben. Napjainkban már nem működik, bezárták a repteret.

Manakara repülőtér (Madagaszkár)

Láttál már olyan repteret, aminek kifutópályáját vasútvonal keresztezi? Nem? Akkor mutatunk egyet. Egy biztos, itt senki nem kési le a csatlakozást.

Barra repülőtér (Skócia)

A Barra repülőtér a világ egyetlen repülőtere, ami bizonyos időpontokban víz alá kerül. Ennek oka, hogy egy öbölben található. A leszálló gépek futóművét gyakran borítja víz, illetve a dagály ideje alatt csak várakozni lehet, mert amíg a víz vissza nem húzódik, addig a felszállás nem megoldható.

Kanszai nemzetközi repülőtér (Oszaka, Japán)

Mint a képen is látható, a reptér egy szigeten található, Oszaka partjai mellett. Ez a hely rendkívül veszélyes, ugyanis sok a természeti katasztrófa, mint például a földrengés és szökőár.

Matekane repülőtér (Lesotho)

A Matekane repülőtér egy négyszáz méter hosszú szakadékban végződik. Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanunk.

Parói nemzetközi repülőtér (Bhután)

A repülőtér 2235 méteres tengerszint feletti magasságban található és hegyek veszik körbe. A világon csupán 26 pilótának van arra engedélye, hogy le-és felszállhasson.

Don Mueang nemzetközi repülőtér (Bangkok, Thaiföld)

Önmagában a repülőtér egyáltalán nem veszélyes, ám közvetlenül egy golfpálya mellett fekszik. Ez pedig lehet egy kicsit veszélyes, ha nem éppen profi golfozók játszanak a pályán.