Ahány ország, annyi szokás! -hangozhatna cikkünk kapcsán a kissé átírt közmondás.

Természetesen nincs azzal semmi baj, hogy minden nemzetnek egyedi, mások számára kissé furcsa szokásai vannak, hiszen ettől színes és szép az élet.
Sok külföldi számára épp a mi szokásaink bizonyulnak meghökkentőnek, gondoljunk csak a sült vér vagy pacal fogyasztásra, vagy a húsvéti locsolkodási szokásainkra, amelyet még egyes szomszédos országok is megmosolyognak, nem még azok, akik esetleg egy másik kontinensen élnek.

Cikkünkben próbáltunk nektek olyan érdekes, kevésbé ismert szokásokat összeszedni a nagyvilágból, amiről nagy valószínűséggel még nem hallhattatok!

Dániában -nemtől függetlenül- fahéjat szórnak azokra, akik 25. életévükig nem házasodnak meg.

Csehországban és Szlovákiában az emberek karácsony előtt halakat tartanak a fürdőkádakban

Ezen országok lakói, hozzánk hasonlóan előszeretettel fogyasztanak halételeket a karácsonyi ünnepek során, sokan vásárolnak élő halat az ünnepek előtt. A halakat több okból tartják ilyen módon otthonaikban északi szomszédaink: elsősorban frissességmegőrzés céljából, de akadnak olyan fajták is, mint például a ponty, melyek iszapos ízét a pár napos tiszta vízben úsztatással próbálják elvenni.

Írországban, ha ételt kínálnak, akkor néhányszor nemet kell mondanod, mielőtt elfogadnád azt

Ha Írországban leszel és meghívást kapsz valakihez vacsorára, érdemes megjegyezned azt a szabályt, hogy ajánlott háromszor-négyszer tisztelettel elutasítanod a felkínált ételt, mielőtt elfogadnád azt és fogyasztanál belőle!

Oroszországban mindenkinek két útlevele van

Míg a legtöbb ország csak egy útlevelet állít ki, Oroszország kicsit másképp csinálja a dolgokat.
Minden orosznak van országon belüli, vagyis belföldi útlevele, amely alapvetően hasonlít egy személyi igazolványra, csak akkora, mint egy útlevélkönyv, ami információval rendelkezik az állampolgárokról, például arról, hogy kik a gyermekei és hol laknak, hol dolgozik stb.
A második útlevél pedig az általunk ismert funkciót tölti be, tehát nemzetközi használatra szolgál.

Az Egyesült Királyságban az emberek ujjonganak, amikor egy pincér eldob/kiborít valamit

Amikor egy pincér vagy pincérnő megbotlik egy pohárral vagy tányérral és az összetörik az egész étterem ujjong, hogy: “Héééééj.” Egyes kultúrák más szavakat ‘visítanak’, persze nem rosszindulattal. Ezzel fejezik ki azt, hogy elismerik, hogy az emberek hibázhatnak, ha nagyon próbálkoznak és ezzel nincs semmi gond!

Marokkóban a szerelem szimbóluma a máj

A világ többi országával ellentétben Marokkóban nem a vörös szívecskék szolgálnak a szerelem szimbólumaként, hanem a máj!

Így köszöntik egymást az emberek az Egyesült Arab Emírségekben

A világ minden táján különbözőképpen üdvözlik egymást az emberek. Franciaországban az emberek mindkét arcukon csókolják egymást, nálunk az emberek többnyire kezet fognak, az Egyesült Arab Emírségekben pedig az emberek orr-összeérintéssel üdvözlik egymást. Ez azonban csak férfiak között történik.

Az örmény iskolákban kötelező tantárgy a sakk

Van ahol a rajzórák, míg máshol a háztartástan alapvető tantárgy, az örmények pedig a sakkra esküsznek, hiszen úgy vélik, ennél játékosabban nem tudják a gyermekek logikáját fejleszteni.

Argentínában a friss diplomásokat élelmiszerekkel és festékekkel ‘támadják’ meg

Míg a legtöbben családi összejövetelekkel ünneplik az egyetem/főiskola elvégzését, addig Argentínában a barátok és a család tojással, liszttel, fűszerekkel, olajjal és festékkel borogatják le az újdonsült értelmiségi tagot!

Oroszországban nem csak kutyákat és macskákat tartanak háziállatként, hanem medvéket is

Oroszország kulturális különbségei egyedülállóak a világ bármely más országához képest. Ebben az országban ugyanis olyan dolgok történnek, amelyek túl furcsának tűnnek ahhoz, hogy valóságosak legyenek, ám mégis azok.
Az oroszok körében cseppet sem furcsa dolog az, ha valaki kijelenti, hogy egy medvével él egy háztartásban, sőt! Azon sem lepődik meg senki sem, ha giga méretű kedvencével sétál vagy motorozik egy személy, vagy ha olyan posztot tesz fel valaki a közösségi oldalára,ahol épp a ‘házimacijával’ tévézik!

Pápua Új-Guineában az emberek szája úgy fest, mintha vérben úszna

Ha valaha ellátogat Pápua Új-Guineába, megdöbbenhet, ha látja, hogy az emberek vörös, véresnek tűnő fogakkal járkálnak. De nem kell rettegni, a jelenséget a bétel fogyasztása okozza csupán. A serkentőnövény rágása folyamán ugyanis az emberek szája vöröses színt kap.

Japánban a férfiak nem adnak ajándékot Valentin napján

A legtöbb helyen a Valentin-napi hagyomány az, hogy a férfi csokoládét vagy virágot ad partnerének. Japánban azonban megszegik a sztereotip nemi normákat, mivel ott csak a nők adnak ajándékot.

Indiában nem törvénytelen kutyával házasodni

Valóban megtörtént az, amit a képen a két szemünkkel látunk.
A frigy magyarázata sem piskóta, a lány szülei szerint családjukat megszállta a balszerencse és az csak akkor kerülhetett le róluk, ha lányuk minél előbb megházasodik. Így történhetett meg az, hogy a 18 éves menyasszonyt, Mangli Mundát tényleg hozzáadta a család egy kóbor kutyához.

A török nők kitakarítanak a bejárónő érkezése előtt

Bár a török nők nem sűrűn kérnek segítséget ha a házon belüli munkákról van szó, ám ha esetleg mégis takarító- vagy bejárónőt kell hívniuk, nagyjából összetakarítanak annak érkezése előtt, mivel az ország szokásai úgy szólnak, hogy tiszteletlenség bárkit is rendetlen lakásba fogadni. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy mindent megcsinálnak és a semmiért fizetnek, hanem arra, hogy egy általánosan tiszta, összeszedett otthont adnak át egy alaposabb tisztításra.

Az új-zélandiak megszokták, hogy lehagyják őket a térképekről

Rengeteg kicsi ország van a világon, de ez nem jelenti azt, hogy megérdemlik, hogy a térképről lehagyják őket. Új-Zéland Ausztrália mellett fekszik, ám gyakran mégsem jelölik őket.

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!